Yrityksen perustaminen

Oletko valmis ottamaan ensimmäisen askeleen?

Matka kohti oman yrityksen perustamista on täynnä jännitystä ja epäröintiä, ja siihen kannattaa valmistautua hyvin. Täältä löydät tietoa siitä, kuinka paljon työtä oman yrityksen perustaminen vaatii, miten se voi vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi ja millä tavoin oikeille raiteille alusta pitäen. Lisäksi löydät ohjeet miksi, kuinka ja missä voit rekisteröidä yrityksesi. Opit lisäksi, kuinka tärkeää on tietää jo alusta asti, minkä tyyppisen yrityksen haluat perustaa. Lähde matkaan lukemalla, mikä sai kourallisen pohjoismaalaisia yrittäjiä seuraamaan unelmiaan.

Jos olet valmis, nyt on korkea aika tehdä unelmista totta.

Kuinka rekisteröit unelmayrityksesi?

Y-tunnus yksilöi yrityksesi.

Yritys- ja yhteisötunnus eli Y-tunnus on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Uusi yritys saa Y-tunnuksen heti, kun yrityksen jättämä perustamisilmoitus kirjataan PRH:n ja Verohallinnon yhteiseen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Ennen kuin jätät ilmoituksen, mieti mikä yritystyyppi on sinulle ja yrityksellesi paras. Eri yritysmuotoja koskevat erilaiset vastuut ja velvoitteet.

Jos liiketoimintasi syystä tai toisesta muuttuu, voit vaihtaa yritystyyppiä vastaamaan paremmin senhetkistä tilannetta. Jotkut aloittavat osa-aikaisena yrittäjänä, toiset perustavat yrityksen oman harrastustoiminnan tueksi ja käyvät samalla ansiotyössä. Näin he voivat kokeilla, onko tuotteella tai palvelulla kysyntää markkinoilla. Tässä tapauksessa riittää toiminimen rekisteröinti. Kun yrityksen tulot kasvavat ja liiketoiminta kehittyy, voit vaihtaa yritysmuotosi toiseksi.

Alla voit tutustua eri yritysmuotoihin sekä vertailla niiden eroja ennen yrityksen rekisteröimistä. Olemme listanneet eri yritysmuotojen edut sekä haasteet, jotta yritysmuotojen vertailu olisi helpompaa. Huomaa, että yrityksen rekisteröinti PRH:n kaupparekisteriin on maksullista. 

Eri yritysmuodot

Toiminimi (yksityinen elinkeinonharjoittaja)

Toiminimi (Yksityinen elinkeinonharjoittaja)

  • Yrittäjä harjoittaa elinkeinotoimintaa luonnollisena henkilönä toiminimen muodossa.
  • Yrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan toiminimen sitoumuksista.
  • Oma työpanos on ratkaisevaa ja päätöksenteko joustavaa.

Edut:
Toiminimi on yksinkertaisin yritysmuoto. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana teet kaikki yritystäsi koskevat päätökset itse.

Haasteet:
Toiminimen omistajana olet henkilökohtaisesti vastuussa toiminimen veloista ja sitoumuksista. Vastuu veloista tarkoittaa toiminimen kohdalla sitä, että velkoja, joka haluaa periä saatavaansa ulosoton kautta, voi pyytää ulosmittaamaan myös yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta (kuten talo tai auto) toiminimen veloista.

Neuvo:
Jos et halua olla henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista, osakeyhtiö voi olla sinulle sopiva yhtiömuoto. Kirjanpitäjä, asianajaja tai uusyrityskeskukset neuvovat lisää yritysmuodon valinnassa.

Osakeyhtiö
Kommandiittiyhtiö
Avoin yhtiö
Osuuskunta

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi