Millaisiin tarpeisiin pankkitakaus soveltuu?

  • Erilaisten toimitusten, urakoiden, kauppahinnan tai muiden maksuvelvoitteiden vakuutena.
  • Erilaisten viranomaismääräysten ja lainsäädännön asettamien vakuusvelvoitteiden täyttämiseen.
  • Turvaamaan ja auttamaan riskien hallinnassa erityisesti silloin, kun sinulla on uusi sopimuskumppani tai kyseessä on merkittävä kauppa.

Näin haet pankkitakausta

Nordean yritysasiakkaana haet pankkitakausta suoraan Nordea Business -verkkopankissaAvautuu uuteen ikkunaan

Mikäli et ole vielä Nordean asiakas, voit hakea yrityksen pankkitakausta täyttämällä yritysasiakkaan rahoitushakemuksen sekä toimittamalla alla olevan pankkitakauksen hakemuslomakkeen allekirjoitettuna Omapostiin. Olemme sinuun yhteydessä käsiteltyämme rahoitushakemuksen ja vastaanotettuamme allekirjoitetun hakemuslomakkeen.

Esimerkkejä yleisimmistä takauksista

Työaikainen takaus
Vuokravakuus
Ennakkomaksun vakuus

Työaikainen takaus

Työaikainen takaus eli urakkatakaus osaltaan varmistaa, että urakoitsijan ja rakennuttajan sopima työ tai hankinta hoidetaan sovitun mukaisesti. Työaikaista takausta kutsutaan myös rakennusajan urakkatakaukseksi. Takaus on voimassa rakennusajan loppuun ja takuusumma on usein noin 10 prosenttia urakkasummasta tai hankintahinnasta.

Vuokravakuus

Vuokravakuus annetaan vuokranantajalle vuokran maksamisen, sekä muiden vuokrasopimuksesta johtuvien velvoitteiden vakuudeksi. Vuokravakuuden sopivana määränä pidetään enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa summaa.

Ennakkomaksun vakuus

Ennakkomaksun vakuus voidaan antaa tilanteessa, jossa kauppahinta tai osa siitä maksetaan etupainotteisesti. Ennakkomaksun takauksen tarkoituksena on turvata asiakkaan saaman ennakkomaksun tai sen osan palauttaminen rakennuttajalle tai tilaajalle, mikäli työ tai toimitus ei tapahdu sopimuksen mukaisesti. Ennakkomaksun takauksen avulla voit siis neuvotella sopimukselle suotuisammat maksuehdot. 

Vakuudeksi omaa vai pankin pääomaa?

Pankkitakaus sekä yrityksen omien tilivarojen panttaus ovat vaihtoehtoja sopimusten väliseksi vakuudeksi. Vertaile vaihtoehtoja ja valitse sinulle sopivampi tuote.

  • Pankkitakaus
  • Tilivarojen panttaus
  • Pankkitakaus
  • Tilivarojen panttaus
Pankkitakaus Tilivarojen panttaus
Ominaisuudet  
Digitaalinen hakemus verkkopankissa
Digitaalinen hakemus verkkopankissa
Sitoo yrityksen omia tilivaroja
Sitoo yrityksen omia tilivaroja
Päättyy automaattisesti [1]
Päättyy automaattisesti [1]
Vaatii vakuuden
Vaatii vakuuden
Hinnoittelu  
Kiinteä kulu [2]
Kiinteä kulu [2]Järjestelypalkkio alkaen 400 EURAvausmaksu 100 - 300 EUR
Vuosittain veloitettava provisio
Vuosittain veloitettava provisio Lasketaan asiakaskohtaisesti
Muut kulut
Muut kulut Toimitusmaksu alkaen 145 EUR

1. Pankkitakauksen päättyminen automaattisesti sovitaan tapauskohtaisesti, tilivarojen panttauksessa päättyminen vaatii aina pantinsaajan hyväksynnän varojen vapautuksesta.

2. Pankkitakauslimiitistä annettavista takauksista ei peritä järjestelypalkkiota.

Pankkitakaus varmistaa sujuvan kumppanuuden

Pankkitakaus toimii vakuutena monenlaisissa sopimuksissa. Pankkitakaus voidaan antaa esimerkiksi toimituksen, takuuajan, kauppahinnan maksamisen, liiketilan vuokranmaksun tai muun sopimusvelvoitteen suorittamisen vakuudeksi. Yrityksesi voi käyttää pankkitakausta myös lainsäädännön mukaisten vakuusvelvoitteiden täyttämiseksi. 

Pankkitakaus auttaa rahoituksen riskienhallinnassa erityisesti tärkeiden hankkeiden sekä uusien sopimuskumppanien kanssa. Pankkitakauksen etuna on se, ettei sinun tarvitse selvittää kumppanillesi yrityksesi luottokelpoisuutta tai kykyä suoriutua sopimuksenne velvoitteista.

Tarjoamalla Nordean pankkitakausta varmistat sopimuskumppanillesi, että hän toimii luotettavan yhteistyötahon kanssa. Voit myös itse pyytää sopimuskumppaniltasi pankkitakausta, kun haluat varmistua kumppanisi kyvystä toimia sopimuksen edellyttämällä tavalla.

Hae pankkitakausta kotimaan kauppaan

Kotimaan kaupassa käytetään yleensä omavelkaista takausta. Omavelkainen takaus tarkoittaa sitä, että takaajapankilla on oikeus kieltäytyä maksamasta korvausta edunsaajalle ennen takauksenottajan maksuvelvollisuuden selvittämistä. 

Tarvitsetko pankkitakausta ulkomaankauppaan?

Kansainvälisessä kaupassa käytetään yleisesti On demand -takuuta. On demand -takuu tarkoittaa, että pankki maksaa edunsaajalle On demand -takuun ehtojen mukaista maksuvaatimusta vastaan, ilman oikeutta tai velvollisuutta selvittää takuunottajan korvausvelvollisuutta edunsaajaa kohtaan.

Edunsaajalle

Voit myös pyytää itse yrityksesi hyväksi sopimuskumppanilta pankkitakausta, jos haluat varmistua kumppanisi kyvystä noudattaa sopimustanne. Takaus tarjoaa liiketoiminnallesi turvaa erityisesti silloin, kun sopimuskumppania ei vielä tunneta kovin hyvin. Takaus on luotettava ja turvallinen vakuus kumppanuuden molempien osapuolten kannalta.

Usein kysyttyä pankkitakauksista