Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Raha-asioiden hoitaminen

Mitä sinun tulee tietää

Yrityksen perustaminen vaatii pääomaa. Onko se pientä vai suurta, riippuu siitä, minkä tyyppinen yritys on kyseessä. Jos suunnitelmissasi on elää ainoastaan yrityksesi varassa, tarvitset jonkin verran rahaa, että voit perustaa yrityksen ja pärjäät siihen asti, että yrityksesi alkaa tuottaa voittoa. Monet yritykset epäonnistuvat, koska yrittäjät aliarvioivat sen, kuinka paljon rahaa tarvitaan sekä yrityksen starttaamiseen että sen pyörittämiseen läpi ensimmäisen kriittisen vaiheen. Mitä tulee raha-asioihin, kannattaa aloittaa kysymällä itseltään seuraavat kysymykset:

1.     Kuinka paljon yrityksesi tulee tehdä rahaa, että voit rahoittaa sillä sekä henkilökohtaisen elämisesi että yrityksesi pyörittämisen?

2.     Onko sinulla itselläsi varaa rahoittaa yritystäsi?

Jos sinulla ei ole itselläsi tarpeeksi rahaa, tarjolla on monia keinoja rahoittaa yritystäsi. Huomaa kuitenkin, että niissä kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Vaihtoehtosi riippuvat siitä, minkä tyyppisen yrityksen haluat perustaa. Esittelemme sinulle rahoitusmalleja, jotka ovat yleisimpiä pienille yrityksille Pohjoismaissa.

Toivottavasti löydät juuri sen rahoitusmallin, joka on toimivin sinun yrityksellesi!

Mihin tarvitset rahoitusta?

Milloin suurin osa pk-yrityksistä ja uusista yrittäjistä etsii rahoitusta? Kaikki riippuu siitä, minkälainen yritys on kyseessä. Mieti tarkkaan, miksi yrityksesi tarvitsee rahoitusta ennen kuin otat seuraavan askeleen ja lähdet hakemaan sitä.

Liiketoimintasuunnitelmasi ja budjettisi ovat tärkeitä työkaluja määrittelemään kuinka paljon tarvitset rahaa, mitä varten ja milloin. Nämä ovat myös niitä dokumentteja, joita mahdolliset rahoittajasi tulevat kysymään.

Dealing with Financing - infograph

Rahoitusvaihtoehdot

Olemme valinneet alle erilaisia vaihtoehtoja uuden yrityksen rahoittamiseksi. Listasimme jokaiseen vaihtoehtoon mielestämme tärkeitä pointteja hyvistä ja huonoista puolista, plussista ja miinuksista. Yleisesti ottaen, mitä suuremmaksi haluat kasvattaa yritystäsi, sitä alemmas listaa sinun kannattaa lukea. Tämä kuitenkin riippuu siitä, millaista rahoitusta (ja kuinka paljon) saat kustakin vaihtoehtoisesta lähteestä. Muista myös, että voit käyttää useita eri rahoitusvaihtoehtoja yhtä aikaa, ja että pankit voivat olla kumppaneitasi monin eri tavoin yrittäjäntaipaleellasi.

Perhe, ystävät ja ammatillinen verkosto

Perhe, ystävät ja ammatillinen verkostosi

Voivat osallistua lainaamalla rahaa tai he voivat myös sijoittaa yritykseesi ja ryhtyä yhtiökumppaneiksesi.

Plussat

Omien taskujen kaivelu on yleensä se ensimmäinen vaihe useimmille yritystä perustaville. Seuraava luonnollinen askel on usein henkilökohtaisten ja ammatillisten verkostojen puoleen kääntyminen. Nämä ihmiset tuntevat sinut hyvin, haluavat antaa sinulle tukensa ja haluavat sinun menestyvän. He eivät välttämättä odota saavansa erityisiä maksuja tai korkoja lainoilleen. Lisäksi, jos saat rahoitusta ammatillisista verkostoistasi, tämä voi lisätä uskottavuuttasi ja helpottaa tulevaisuuden rahoitusmahdollisuuksia.

Miinukset

Huomaathan, että raha voi olla hyvin tulenarka aihe ystävien tai perheenjäsenten kesken ja voi koitua haasteeksi ihmissuhteille. Muista tehdä selkeät sopimukset paperille välttääksesi suurempia ongelmia myöhemmin.

Julkinen rahoitus
Pankin rahoitus
Crowdfunding eli joukkorahoitus
Ammattisijoittajat

Löydä pankkikumppanisi

Mitä tulee yrityksesi rahoitukseen, muista, että pankit eivät ole sijoittajia. Mutta jos edellytyksesi takaisinmaksuun on verrattain varmaa, pankit todennäköisesti myöntävät lainan. Voidakseen arvioida lainan takaisinmaksukykyäsi pankit haluavat nähdä eheän liiketoimintasuunnitelman, lainantakauksen ja tasaisen kassavirran. Pankit myös arvioivat sitoutumistasi: kuinka innokas olet käyttämään aikaasi ja rahaasi menestyksesi eteen? Henkilökohtaiset luottotietosi ovat myös tärkeä tekijä. Minkälainen historia sinulla on pankin kanssa? Oletko pystynyt maksamaan lainasi takaisin tähän mennessä?

Alla olevalta videolta saat hyviä vinkkejä siitä, mitä pankit haluavat, kun lähestyt niitä rahoitus mielessäsi.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Laitetaanpa yrityksesi aluilleen

Tapaamme useita eri yrityksiä joka päivä. Tämä tarkoittaa sitä, että olivatpa yrityksesi haasteet ja tarpeet mitä tahansa, olemme luultavasti nähneet jotain vastaavaa aiemminkin. Kannattaa siis ottaa hyöty irti meidän kokemuksestamme, verkostoistamme ja asiantuntemuksestamme, kun olet aloittamassa tai laajentamassa yritystäsi.

Jos etsit sijoittajaa, voimme auttaa sinua ottamaan yhteyttä potentiaalisiin sijoittajiin verkostossamme. Meillä on myös muita yhteyksiä ja yhteistyömahdollisuuksia, joista voit hyötyä: vilkaisepa meidän yrityshankkeitamme, verkostojamme ja palvelujamme. Ehkä löydät jotain, mikä voisi viedä yrityksesi seuraavalle tasolle.

Lue lisää yrityksen kasvumahdollisuuksista.

Diilintekijät vs. tunarit

Se, kuinka lähestyt pankkia tai sijoittajaa, voi ratkaista saatko diilin tehtyä.

Pitchaa eli myy bisnesideasi

Mitä sijoittaja punnitsee ennen kuin sijoittaa yritykseen? Entä mitä pankki haluaa tietää? Toivottavasti saat inspiraatiota keskusteluistamme kokeneen sijoittajan ja pankkineuvojan kanssa siitä, kuinka voit valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla ennen kohtaamista sijoittajan tai pankin kanssa. Esittelemme sinulle myös 9-portaisen hissipuheen ja pitchaussuunnitelman, jonka avulla voit luoda oman täydellisen myyntipuheesi. Lisäksi tarjoamme myös muita vinkkejä siitä, kuinka voit parhaiten pitchata yritysideaasi ja voittaa rahoittajan puolellesi.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi

Jos olet tosissasi yrityksesi kanssa

Lue, mitkä lakiasiat pitää saada kuntoon yritystä käynnistäessä, varsinkin jos teet sen yhtiökumppanin kanssa.