Raha-asioiden hoitaminen

Rahoitus yrityksen perustamiseen

Yrityksen perustaminen vaatii pääomaa. Onko se pientä vai suurta, yrityslaina uudelle yritykselle vai jokin muu rahoitusvaihtoehto, riippuu siitä, minkä tyyppinen yritys on kyseessä. Jos suunnitelmissasi on elää ainoastaan yrityksesi varassa, tarvitset jonkin verran rahaa, että voit perustaa yrityksen ja pärjäät siihen asti, että yrityksesi alkaa tuottaa voittoa. Monet yritykset epäonnistuvat, koska yrittäjät aliarvioivat sen, kuinka paljon rahaa tarvitaan sekä yrityksen starttaamiseen että sen pyörittämiseen läpi ensimmäisen kriittisen vaiheen. Mitä tulee raha-asioihin, kannattaa aloittaa kysymällä itseltään seuraavat kysymykset:

1.     Kuinka paljon yrityksesi tulee tehdä rahaa, että voit rahoittaa sillä sekä henkilökohtaisen elämisesi että yrityksesi pyörittämisen?

2.     Onko sinulla itselläsi varaa rahoittaa yritystäsi?

Jos sinulla ei ole itselläsi tarpeeksi rahaa, tarjolla on monia keinoja rahoittaa yritystäsi. Huomaa kuitenkin, että niissä kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Vaihtoehtosi riippuvat siitä, minkä tyyppisen yrityksen haluat perustaa. Esittelemme sinulle rahoitusmalleja, jotka ovat yleisimpiä pienille yrityksille Pohjoismaissa.

Toivottavasti löydät juuri sen rahoitusmallin, joka on toimivin sinun yrityksellesi!

Mihin tarvitset rahoitusta?

Milloin suurin osa pk-yrityksistä ja uusista yrittäjistä etsii rahoitusta? Kaikki riippuu siitä, minkälainen yritys on kyseessä. Mieti tarkkaan, miksi yrityksesi tarvitsee rahoitusta ennen kuin otat seuraavan askeleen ja lähdet hakemaan sitä.

Liiketoimintasuunnitelmasi ja budjettisi ovat tärkeitä työkaluja määrittelemään kuinka paljon tarvitset rahaa, mitä varten ja milloin. Nämä ovat myös niitä dokumentteja, joita mahdolliset rahoittajasi tulevat kysymään uuden yrityksen rahoitusta haettaessa.

Money bag with arrows icon white 640x360Yrityksen perustaminen

Joskus tarvitset rahaa tehdäksesi rahaa, ja meiltä voit hakea myös lainaa yrityksen perustamiseen.

Chart graph icon - 640x360Tuotantokapasiteetti

Tarvitsetko rahoitusta tuotannon lisäämiseksi? Yityslaina uudelle yritykselle on yksi monista vaihtoehdoistasi.

Boxes on cart icon white 640x360Tuotekehitys

Saatat tarvita rahaa tuotekehittelyyn. Lue alhaalta lisää eri rahoitusmallleista.

Download app 640x360Markkinointi

Pohdi, mitkä markkinointikanavat ovat sinulle tehokkaimpia, mutta kustannuksiltaan kohtuullisia.

Globe icon - 640x360Uudet markkinat

Yrityslaina uudelle yritykselle voi auttaa sinua astumaan menestyksekkäästi uusille markkinoille.

Apartment blocks - 640X360Uudet toimitilat

Voit tarvita rahoitusta, kun yrityksesi vaatii uudet toimitilat.

Notepad icon - 640x360Päivittäinen liiketoiminta

Saatat tarvita rahoitusta kattaaksesi kuluja väliaikaisesti, tai isomman yrityslainan uuden yrityksen laitehankintoihin.

Mistä rahoitus yrityksen perustamiseen?

Olemme valinneet alle erilaisia vaihtoehtoja uuden yrityksen rahoittamiseksi. Listasimme jokaiseen vaihtoehtoon mielestämme tärkeitä pointteja hyvistä ja huonoista puolista, plussista ja miinuksista. Yleisesti ottaen, mitä suuremmaksi haluat kasvattaa yritystäsi, sitä alemmas listaa sinun kannattaa lukea. Tämä kuitenkin riippuu siitä, millaista rahoitusta (ja kuinka paljon) saat kustakin vaihtoehtoisesta lähteestä. Muista myös, että voit käyttää useita eri rahoitusvaihtoehtoja yhtä aikaa, ja että pankit voivat olla kumppaneitasi monin eri tavoin yrittäjäntaipaleellasi. Rahoitusvaihtoehtoja on useita, ja yrityslaina uudelle yritykselle on vain yksi pankin tarjoamista vaihtoehdoista. Tutustu alla eri vaihtoehtoihin yrityksen perustamisen rahoitukseen.

Perhe, ystävät ja ammatillinen verkosto
Julkinen rahoitus
Pankin rahoitus
Crowdfunding eli joukkorahoitus
Ammattisijoittajat

Perhe, ystävät ja ammatillinen verkostosi

Voivat osallistua lainaamalla rahaa tai he voivat myös sijoittaa yritykseesi ja ryhtyä yhtiökumppaneiksesi.

Plussat

Omien taskujen kaivelu on yleensä se ensimmäinen vaihe useimmille yritystä perustaville. Seuraava luonnollinen askel on usein henkilökohtaisten ja ammatillisten verkostojen puoleen kääntyminen. Nämä ihmiset tuntevat sinut hyvin, haluavat antaa sinulle tukensa ja haluavat sinun menestyvän. He eivät välttämättä odota saavansa erityisiä maksuja tai korkoja lainoilleen. Lisäksi, jos saat rahoitusta ammatillisista verkostoistasi, tämä voi lisätä uskottavuuttasi ja helpottaa tulevaisuuden rahoitusmahdollisuuksia.

Miinukset

Huomaathan, että raha voi olla hyvin tulenarka aihe ystävien tai perheenjäsenten kesken ja voi koitua haasteeksi ihmissuhteille. Muista tehdä selkeät sopimukset paperille välttääksesi suurempia ongelmia myöhemmin.

Julkinen rahoitus

Yhdeltä tai useammalta julkisen sektorin organisaatiolta, jotka tarjoavat tukea uusille yrittäjille apurahan, lainan tai takuun muodossa.

Plussat

Tämä on turvallinen ja luotettava rahoitusvaihtoehto. Julkinen rahoitus voi olla myös luottamuksen signaali muille rahoittajille. Nämä organisaatiot voivat tukea sinua myös muilla tavoilla, kuten tarjoamalla lainatakuita, kun haet pankista rahoitusta.

Miinukset

Julkiselle rahoitukselle voi olla paljon vaatimuksia, ja hakuprosessi saattaa olla pitkä ja vaatia paljon paperityötä. Lisäksi joissain tapauksissa rahoitusta myönnetään vain tietyillä aloilla toimiville yrityksille. Lainapuolella valtion organisaatioiden korot saattavat olla korkeammat kuin pankeilla. Kuten aina, pidä huoli, että ymmärrät kaikki ehdot ja kulut rahoitukseen liittyen.

Pankin rahoitus

Yrityslaina uudelle yritykselle Nordealta tai muulta pankilta tai rahoituslaitokselta on yleisin vaihtoehto hoitaa rahoitus yrityksen perustamiseen. Tarjolla on kuitenkin myös useita erilaisia rahoitustuotteita ja -ratkaisuja yrittäjille, kuten luottokortteja, lainoja ja leasing-vaihtoehtoja. Yrityksen perustamisen rahoitus kannattaa harkita aina tarvekohtaisesti, ja voit tutustua eri rahoitustuotteisiimme tarkemmin täällä.

Plussat

Itsenäisyys yrityksen pyörittämisessä säilyy. Samoin yrityksesi omistus, mikä tarkoittaa myös sitä, että voit pitää kaikki voitot itselläsi. Tarjolla on useita eri rahoitusmalleja ja autamme sinua löytämään juuri sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon hoitaa rahoitus yrityksen perustamiseen.

Miinukset

Lainat ja luotot sisältävät aina maksuja ja korkoja. Pankki vaatii yleensä myös takaajan tai pantin lainalle.

Crowdfunding eli joukkorahoitus

Tarkoittaa sitä, että yksittäiset ihmiset osallistuvat yrityksesi rahoitukseen nettialustan välityksellä saaden vastineeksi palkkion tai yrityksesi osakkeita. Riippuen joukkorahoituksen muodosta, ihmiset voivat myös lahjoittaa tai lainata sinulle rahaa tätä kautta.

Plussat

Joukkorahoituskampanjan avulla voit lähestyä laajaa joukkoa mahdollisia rahoittajia samanaikaisesti. Nämä kampanjat myös auttavat sinua vahvistamaan ideaasi markkinoilla, saamaan arvokasta palautetta ja jopa luomaan asiakaspohjaa ennen kuin tuotteesi on edes markkinoilla. Joukkorahoituksella voit myös hankkia yrityksellesi näkyvyyttä ja kasvattaa sen tunnettuutta.

Miinukset

Joukkorahoituksesta on tullut erittäin suosittu rahoitusmalli, joten voi olla todella haastavaa erottua edukseen muiden rahoituksen etsijöiden joukosta. Monien osakkaiden kanssa toimiminen voi myös vaatia paljon hallinnollisia töitä. Kun useat ihmiset osallistuvat rahoitukseen pienillä ja suuremmilla summilla, voi olla vaikeaa ennustaa, milloin pääset tavoitteeseesi. Vai pääsetkö koskaan. Joukkorahoituskampanjat ovat yleensä kaikki tai ei mitään -diilejä, eli jos et saa koko rahoitusta kasaan, et saa yhtään mitään. Muista myös, että jos et pysty saavuttamaan lupaamiasi tavoitteita, ihmiset saattavat pettyä raskaasti, mikä taas voi vaikuttaa maineeseesi.

Ammattisijoittajat

Kuten bisnesenkelit ja pääomasijoitusyhtiöt voivat tarjota rahoitusta omistusta vastaan.

Plussat

Ammattirahoittajat ovat valmiita ottamaan riskejä sijoituksissaan – tietysti suuremmat voitot mielessään. He opastavat sinua eteenpäin kohti kasvua, koska heillä on laajalti kokemusta, hyvät verkostot ja pääsy resursseihin, joiden avulla sinä pääset eteenpäin. Sijoittajan raha ei ole lainaa, joten sinun ei tarvitse maksaa sitä takaisin.

Miinukset

Valmistaudu siihen, että ammattisijoittajat saattavat haluta suuremman osuuden yrityksestäsi kuin olit alun perin ajatellut antaa pois. He ovat tehneet tätä ennenkin, joten he ovat myös vaativia neuvottelupöydässä. Joka tapauksessa joudut antamaan heille osan yrityksestäsi ja sen voitoista sekä menetät täyden vallan yrityksessäsi, koska sinun pitää ottaa huomioon muidenkin mielipiteitä. Ammattisijoittajilla on korkeat odotukset voitoista ja he haluavat ajaa yritystäsi sitä kohti. Startup-yrityksen voi olla vaikea löytää ammattirahoittajia, sillä he etsivät kokeneita tiimejä maksimoidakseen menestymisen edellytykset.

Löydä pankkikumppanisi

Mitä tulee uuden yrityksesi rahoitukseen, muista, että pankit eivät ole sijoittajia. Mutta jos edellytyksesi takaisinmaksuun on verrattain varmaa, pankit todennäköisesti myöntävät lainan. Voidakseen arvioida lainan takaisinmaksukykyäsi pankit haluavat nähdä eheän liiketoimintasuunnitelman, lainantakauksen ja tasaisen kassavirran. 

Pankit myös arvioivat sitoutumistasi: kuinka innokas olet käyttämään aikaasi ja rahaasi menestyksesi eteen? Henkilökohtaiset luottotietosi ovat myös tärkeä tekijä. Minkälainen historia sinulla on pankin kanssa? Oletko pystynyt maksamaan lainasi takaisin tähän mennessä?

Laitetaanpa yrityksesi aluilleen

Tapaamme useita eri yrityksiä joka päivä. Tämä tarkoittaa sitä, että olivatpa yrityksesi haasteet ja tarpeet mitä tahansa, olemme luultavasti nähneet jotain vastaavaa aiemminkin. Kannattaa siis ottaa hyöty irti meidän kokemuksestamme, verkostoistamme ja asiantuntemuksestamme, kun olet aloittamassa tai laajentamassa yritystäsi.

Jos etsit sijoittajaa, voimme auttaa sinua ottamaan yhteyttä potentiaalisiin sijoittajiin verkostossamme. Meillä on myös muita yhteyksiä ja yhteistyömahdollisuuksia, joista voit hyötyä: vilkaisepa meidän yrityshankkeitamme, verkostojamme ja palvelujamme. Ehkä löydät jotain, mikä voisi viedä yrityksesi seuraavalle tasolle.