Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Uuden yrityksen rahoitus - mitä on hyvä tietää?

Yrityksen perustamiseen liittyy monia tärkeitä kysymyksiä: mistä saan rahoituksen yritykselleni? Mikä on liiketoimintasuunnitelma ja kuinka laadin sellaisen? Lue tästä Nordean vinkit liittyen yrityksen perustamiseen, liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä sopivan rahoitusmuodon löytämiseen.

Rahoitus yrityksen perustamista ja liiketoiminnan käynnistämistä varten

Yrityksen perustaminen ja uuden liiketoiminnan käynnistäminen edellyttää lähes poikkeuksetta pääomaa. Pääomatarpeesi riippuu pitkälti siitä, millaista yritystä olet perustamassa. 

Muista myös, että mikäli oman yritystoimintasi on määrä olla ainoa tulonlähteesi, sinulla tulee olla riittävästi pääomaa sekä yritystoimintaa että henkilökohtaisia menojasi varten. On tärkeää pitää mielessä, että perustettuasi uuden yrityksen saattaa kestää jonkun aikaa, ennen kuin firmasi tulot riittävät maksamaan oman palkkasi.  

Laadi yksityiskohtainen liiketoimintasuunnitelma

Huolellisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma antaa sinulle parhaat edellytykset ulkopuolisen rahoituksen järjestämiseksi yrityksellesi. Yksityiskohtainen liiketoimintasuunnitelma toimii osoituksena rahoituslaitoksille sekä sijoittajille siitä, että olet perehtynyt toimialasi, liiketoimesi sekä markkinasi erityispiirteisiin. 

Liiketoimintasuunnitelma on kasvun perusta

Washingtonin yliopiston vuonna 2014 toteuttaman tutkimuksen mukaan 64 % niistä yritysomistajista, joilla oli liiketoimintasuunnitelma, onnistui kasvattamaan yritystään. Ilman liiketoimintasuunnitelmaa osuus oli 43 %.

1. vaihe – valmistaudu yrityksen perustamiseen mahdollisimman hyvin laatimalla liiketoimintasuunnitelma

Millainen on hyvä liiketoimintasuunnitelma? 

Liiketoimintasuunnitelman on oltava selkeä, harkittu ja toteutuskelpoinen.

Budjetin laatiminen osana liiketoimintasuunnitelmaa.
Budjetin on oltava realistinen ja sen on annettava selkeä kuva kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista. Laadi kolme mahdollista lopputulemaa, eli skenaariota: Huono skenaario, paras mahdollinen skenaario sekä lopputulema näiden kahden ääripään väliltä.

Löydät mallit liiketoimintasuunnitelmaa ja budjettia varten täältä.

Kuinka yrityksen perustaminen vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi?
Keskustele pankkineuvojan kanssa mahdollisista yrityslainavakuuksista sekä siitä, mitä mahdollisuuksia ja riskejä yrittäjyys voi aiheuttaa henkilökohtaiselle taloudellesi.

Pidä kiinteät kustannukset kurissa.
Kiinteiden kustannusten (esim. palkat, vuokra- ja muut sopimukset) pitäminen matalina antaa alkutaipaleellaan olevalle yritykselle paremmat lähtökohdat liiketoimintaa varten.

2. vaihe - Selvitä henkilökohtaiset velvoitteesi

Käytä meitä sparrauskumppanina.

Yritystä perustaessa on tärkeää ottaa huomioon, miten yritystoiminta vaikuttaa talouteesi ja millä aikavälillä on mahdollista odottaa säännöllisiä tuloja. Meidän on myös pankkina ymmärrettävä yrityksesi tilanne, liiketoiminta sekä kokonaistilanne ennen lainan myöntämistä. Yrittäjänä altistut riskeille luonnollisesti myös itse, sillä päätöksesi vaikuttavat väistämättä myös henkilökohtaiseen talouteesi. Yritystä perustettaessa suosittelemme kääntymään pankkineuvojiemme puoleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. 

Miten pitkälle haluat mennä?

Mieti, kuinka paljon aikaa ja rahaa olet valmis sijoittamaan saadaksesi liiketoimintasi kukoistamaan. Kannattaa myös miettiä, kuinka lähipiirisi suhtautuu uuteen hankkeeseesi.

Mitkä ovat sinun menestyskriteerisi? Mieti, mitä haluat saavuttaa liiketoiminnalla, niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Onko sinulla erityisiä taloudellisia tavoitteita? Miltä menestys näyttää juuri sinulle? 

Kuinka paljon rahaa olet valmis sijoittamaan yritykseen?

Kun olet hakemassa lainaa, sijoituspääomaa tai muuta rahoitusta, arvioimme sitä, miten paljon olet itse panostamassa omaan yritykseesi. Toisin sanoen; uskotko itse liikeideaasi niin paljon, että olet valmis sijoittamaan merkittävän summan hankkeeseen?

3. vaihe - valitse yrityksellesi sopivin rahoitus

Voit hankkia rahoitusta liiketoiminnalle monin eri tavoin. Kaikilla rahoitusmalleilla on omat hyvät ja huonot puolensa. 

Riippuu toimialastasi, yrityksen kehitykselle asettamistasi odotuksista ja taloudellisista mahdollisuuksistasi, mm. henkilökohtaisesta taloustilanteestasi, mikä on sopivin vaihtoehto sinulle ja yrityksellesi. 

Erilaisia rahoitusmalleja

Tässä voit tutustua kuuteen erilaiseen rahoitusmalliin. Yleisesti voidaan sanoa, että sopivin rahoitusmalli vaihtelee yrityksen elinkaarivaiheen mukaan. Yrityksen alkuvaiheessa voi olla esimerkiksi suhteellisen edullista saada perhe, ystävät ja kollegat sijoittamaan yritykseesi. 

Lähipiirin sijoitusavulla voi päästä mukavasti alkuun, mutta usein lähipiirin rahoituskapasiteetti ei ole riittävää kunnianhimoisempien kasvusuunnitelmien toteuttamiseen. Asteikon toisessa päässä joudut luopumaan sekä omistusosuudesta että päätösvallasta. Kuitenkin, jos saat ammattimaisen sijoittajan kiinnostumaan yrityksestäsi, saat vastapainona paremmat edellytykset vauhdittaa yrityksen pitkäjänteistä kasvua. 

Pankkilainat ja luotot

Pankkilainat ja muut luotot

Pankit (kuten Nordea) ja muut rahoituslaitokset tarjoavat yrittäjille monia erilaisia rahoitustuotteita, kuten luottokortit, tililuotto, yrityslaina ja leasing. 

Pankkilainat ja muut luotot
EdutHuomioitavaa
  • Yrityksen omistus ja päätösvalta säilyvät sinulla
  • Voit itse pitää voiton, kun alat ansaita rahaa

Vihje: Pankit tarjoavat erilaisia rahoitusmuotoja Autamme sinua löytämään tarkoituksenmukaisimman ratkaisun tilanteeseesi.

  • Yrityslainojen ja muiden luottojen hinta ovat korot ja palkkiot
  • Laina on maksettava takaisin
  • Lainalle on asetettava vakuus. Yrittäjänä joudut luultavasti asettamaan henkilökohtaisen vakuuden, esim. kiinnittämään omistusasuntosi
Julkinen rahoitus
Perhe, ystävät ja kollegat
Joukkorahoitus
Ammattimaisesti toimivat sijoittajat
Pikavipit

Tarvitsetko rahoitusta yrityksellesi?

Täytä hakemuslomake ja olemme yhteydessä sinuun.

Hae rahoitusta nyt

Likviditeetti & kassavirta – mitä ne ovat ja miksi niillä on väliä?

Likviditeetti ja kassavirta ovat oleellinen osa niin itse liiketoimintaa kuin myös alan sanastoa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä niillä tarkoitetaan ja miksi niiden seuraaminen on tärkeää.