Laskuttajailmoituksen työkalut

E-lasku sopii sekä kuluttaja- että yritystenväliseen laskutukseen. E-laskujen välittämisessä tarvittavat tiedot vaihdetaan maksajan ja laskuttajan kesken: yritykset vaihtavat tiedot haluamallaan tavalla, kuluttaja-asiakkaiden osalta tiedot välittyvät verkkopankista.

Kuluttajalaskutuksen tärkeimpiä osia ovat laskuttajailmoitus ja vastaanottoilmoitus. Laskuttajailmoituksella kerrotaan kuluttaja-asiakkaalle se, että yrityksesi tarjoaa e-laskua. Maksaja näkee tiedon omassa verkkopankissaan ja voi sitä kautta tehdä e-laskutilauksen yritykseltäsi. Tästä tilauksesta pankki muodostaa vastaanottoilmoituksen, jonka laskuttaja noutaa tiedostomuotoisena. 

Laskuttajailmoitus tehdään ohjelmallisesti. Mikäli yritykselläsi ei ole ohjelmaa, jolla voit muodostaa sen, löydät sellaisen Finanssialan Keskusliiton (FK) sivuilta.

Nordean testityökalu

Jos olet tehnyt käytössäsi olevalla ohjelmalla edellä mainitun sanoman tai e-laskut, voit Nordean testityökalulla  tarkistaa ovatko ne rakenteellisesti oikein. 

Finanssialan keskusliiton sivuilta lisää tietoa verkkolaskusta

Finanssialan Keskusliiton sivulla http://finvoice.infoAvautuu uuteen ikkunaan on laskuttajille ja ohjelmistotaloille tarkoitetut verkkolaskusivut. Näiltä sivuilta löytyvät sekä Finvoice-verkkolaskuun että kuluttajan e-laskuun liittyvät kuvaukset, ehdot ja tekniset tiedostot.

Mikäli yritykselläsi ei ole ohjelmaa, jolla voi muodostaa laskuttajailmoituksen, löydät FK:n sivuilta tähän tarvittavan ohjelman.

Laskuttajailmoitus

Laskuttajailmoitus liittyy kuluttajan e-laskutukseen. Sillä laskuttaja ilmoittaa omat tietonsa liittyen tiettyyn laskutusaiheeseen julkaistavaksi kuluttajien verkkopankeissa. Laskuttajailmoituksen lähettämisen jälkeen kuluttaja voi tilata e-laskun eli ilmoittaa oman e-laskun vastaanotto-osoitteen laskuttajalle oman verkkopankkinsa kautta.

Kun olet muodostanut laskuttajailmoitukset, lähetä ne pankkiin käyttämälläsi pankkiyhteysohjelmalla (esimerkiksi yrityksen verkkopankin eräsiirtotoiminnolla). Laskuttajailmoitukset lähetetään siihen pankkiin, jonka kanssa olet tehnyt sopimuksen e-laskujen lähetyksestä.

Validointi Nordean XML-testaustyökalulla

Kun olet muodostanut ohjelmallasi Finvoice-muotoisen e-laskuaineiston, voit tehdä ns. validoinnin käyttämällä Nordean XML-testaustyökalua. Tällä siis tarkistat e-laskusanomien rakenteen muodollisen ja osittain myös loogisen oikeellisuuden.

Työkalu on helppokäyttöinen ja saat vastauksen saman tien. Sanomista ei talleteta tietoa Nordean järjestelmiin. Työkalu käyttää Java Web Start -sovellusta, joten tarvitset Java Runtime moduulista vähintäänkin version 1.5.

Löydät XMLtestaustyökalun Nordean Testaus-sivultamme. Käyttö on ilmaista. Käyttöön ei sisälly opastusta ja tukea.

 Löydät kuluttajan e-laskutukseen liittyvät Nordean esimerkkisanomat Testaus-sivultammeAvautuu uuteen ikkunaan.