Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

IBAN-tilinumero ja BIC-koodi

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on IBAN-tilinumero?

IBAN (International Bank Account Number) on kansainvälinen tilinumero, jonka käyttäminen on ollut pakollista rajat ylittävissä maksuissa EU- ja ETA-alueella 1.1.2007 alkaen. Myös useimmat muut Euroopan maat ovat ottaneet IBANin käyttöön.

IBAN-tilinumeron tunnistat numerosarjan alussa olevasta kaksikirjaimisesta maatunnuksesta. IBANin pituus vaihtelee maittain. Suomalainen IBAN on aina 18 merkkiä pitkä ja alkaa maatunnuksella FI eli Finland. Suomessa IBAN otettiin käyttöön kotimaan maksuliikenteessä vuonna 2008.

Mikä on BIC-koodi?

BIC-koodi (Business Identifier Code) on pankin yksilöivä tunniste. BIC-koodin pituus on aina 8 tai 11 merkkiä, joista kuusi ensimmäistä on aina kirjaimia ja loput kirjaimia ja/tai numeroita.

Saajan pankin voit päätellä BIC-koodin neljästä ensimmäisestä merkistä ja pankin maan 5. ja 6. merkistä. Esimerkiksi Nordea Suomen BIC-koodi on NDEAFIHH. BIC-koodia tarvitset, kun teet maksuja. 

Nordean BIC-kooditAvautuu uuteen ikkunaan

Mistä löydän IBANin ja BICin?

Oman IBAN-tilinumerosi löydät tiliotteeltasi ja verkkopankista Tilitapahtumat ja tilin tiedot-kohdasta. Jos olet tekemässä tilisiirtoa, löydät IBANin ja BICin yleensä laskulomakkeesta tai sinun on pyydettävä ne maksun saajalta.

Oma tilipankkisi ei voi antaa sinulle tietoja muiden pankkien asiakkaiden IBAN-tilinumeroista tai pankkien BIC-koodeista.

Voiko maksun lähettää ilman IBAN-tilinumeroa?

Maksuja ei voi lähettää ilman IBAN-tilinumeroa EU- ja ETA-maihin. Lähettävän pankin velvollisuus on hylätä asiakkaittensa maksut, joista puuttuu vaadittavat tiedot. Nordea toteuttaa muutoksen siten, että maksuissa on aina oltava IBAN maksun valuutasta riippumatta. Näin asiakkaalle ei tule lisäkustannuksia, jos maksu palautuu kuluilla ja kurssitappioilla vähennettynä ulkomailta takaisin.

Missä muodossa IBAN-tilinumero kirjoitetaan maksun tietoihin?

Kirjoita IBAN-tilinumero aina ilman välilyöntejä sekä ilman IBAN-sanaa.

Mitä maita kuuluu EU- ja ETA-alueeseen?
SEPA - Single Euro Payments AreaAvautuu uuteen ikkunaan (englanniksi)
Missä maissa IBAN on käytössä?
Lista maistaAvautuu uuteen ikkunaan, joissa IBAN-tilinumero on käytössä.