Kysy heti chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Selvitä lakiasiat

Ennen kuin teet bisnestä, selvitä lakiasiat

Yrityksen perustamisen yhteydessä on paljon myös lainsäädäntöön ja tarvittaviin sopimuksiin liittyviä asioita mietittävänä. Siitä syystä monet uudet yritykset joutuvat ratkaisemaan myös lakiasioihin liittyviä kysymyksiä ensimmäisen vuoden aikana. Huomiosi kiinnittyy siihen, että olet toteuttamassa mahtavaa ideaasi; teet suunnitelmia, löydät liiketilat, käynnistät tuotannon, saat sijoittajat tai yhtiökumppanin mukaan. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, päivät vaihtuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi. Unohdat kenties kuitenkin laatia tarvittavat sopimukset keskeisistä toimintaasi koskevista asioista. 

Sitten yhtäkkiä yksi tavarantoimittajista ei onnistukaan pitämään lupauksiaan tai toimitilasi vuokrasopimus perutaan. Tai ehkä yhtiökumppanisi lähtee ja kopioi bisnesideasi. Vaikka näitä asioita ei kokonaan voi välttää, voit kuitenkin suojella yritystäsi niiden vaikutuksilta. Seuraavat videot ja artikkelit on luotu sinun avuksesi, jotta voit tehdä oikeita valintoja ja selvittää kaikki lakiasiat ajallaan.

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Miksi on tärkeää, että laadit tarvittavat sopimukset

Juttelimme Nordean yritysneuvojalle ja kouralliselle pohjoismaalaisia yrittäjiä siitä, kuinka tärkeää on laatia kaikista keskeisistä toimintaan liittyvistä asioista tarvittavat sopimukset – ja mahdollisimman hyvissä ajoin.

Sopimukset

Yrityksesi toimintaan liittyen on hyvä laatia tarvittavat sopimukset, tietysti riippuen yrityksesi tyypistä, tarpeista ja siitä, kuinka sitä ajattelit kehittää. Oli kyse sitten yhtiökumppanista, sijoittajasta, uuden työntekijän palkkaamisesta tai tavarantoimittajien värväämisestä, tilanteeseen laaditaan yleensä aina juuri sitä varten räätälöity sopimus. Tässä artikkelissa esittelemme sinulle tärkeimmät sopimukset, joita yrittäjänä tulet luultavimmin tarvitsemaan. Kerromme myös esimerkinomaisesti, mitä sopimusten tulisi lähtökohtaisesti sisältää.

Ennen kuin sukellamme syvemmälle mihinkään yksittäiseen sopimukseen, tässä on perustietoa siitä, mitä lähes kaikista sopimuksista löytyy sopimuksen tyypistä riippuen.

 • Osapuolten nimet ja roolit
 • Sopimuksen voimassaoloaika (sopimuksen alkamis- ja päättymispäivämäärät)
 • Hinnoittelu ja maksuehdot
 • Luottamuksellisuus (Kuinka osapuolten toisistaan saamia kaupallisesti arkaluonteisia tietoja voidaan käyttää.)
 • Sopimuksen rikkomisen seuraukset
 • Sopimukseen sovellettava lainsäädäntö
 • Riitojenratkaisusäännöt
Yhtiö- /osakassopimus

Yhtiö- /osakassopimus

Kun perustat yrityksen jonkun toisen kanssa, tämä on yksi tärkeimmistä dokumenteista. Vaikka lakiasiat saattavatkin olla viimeisin asia mielessäsi, on tärkeää sopia huolella, miltä yhtiökumppanuutenne pitäisi näyttää ja laatia yhtiömuodosta riippuen sitä koskeva sopimus. Sopimuksesta löytyy esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Yhtiökumppaneiden vastuut ja työnjako
 • Omistuksen jako
 • Voittojen ja tappioiden jakaminen kumppaneiden kesken
 • Säännöt päätöksenteosta
 • Osto- ja myyntioikeudet (Jos kumppani jättää yhtiön, kuolee tai on kyvytön työskentelemään.)
Salassapitosopimus
Työsopimus
Valmistussopimus
Jakelusopimus
Agenttisopimus
Lisenssisopimus
Alihankintasopimus

Inspiroivaa puhetta sopimuksista

Kysyimme parilta Nordean yritysneuvojalta ja muutamalta yrittäjältä heidän kokemuksistaan sopimuksien parissa. Lue, miksi yrityksellesi on hyödyllistä tehdä sopimuksia.

Virheitä, joihin yritykselläsi ei ole varaa

Kaikkia lakiasioita ei voi ratkaista sillä, että on tehnyt oikeanlaisen sopimuksen. Jo yrityksen rekisteröinnin yhteydessä sinun tulee miettiä oikeudellisia rakenteita, koska jos olet rekisteröinyt väärän tyyppisen yrityksen, se voi käydä kalliiksi. Seuraukset riippuvat virheesi laadusta, mutta sellaisia voivat olla esimerkiksi verojen uudelleenmaksaminen, sakot viranomaisilta tai jopa haaste oikeuteen yhtiökumppaniltasi. Muista uudelleenrekisteröidä yrityksesi viranomaisille, kun yrityksesi rakenne muuttuu esimerkiksi osaomistajan, viennin ja tuonnin tai työntekijän palkkaamisen myötä.

Jälkimmäisestä puheen ollen, kun palkkaat työntekijän, työsopimus ei ole ainoa tärkeä paperi. Työntekijän käsikirja tai HR-manuaali pitäisi olla saatavilla, koska sillä taataan, että jokainen työntekijä vastaanottaa saman informaation. Vaikka nämä eivät ole lakidokumentteja, niiden pitäisi sisältää yrityksesi toimintatavat ja sen, kuinka tietyt asiat yrityksessäsi hoidetaan (esimerkiksi mahdollinen syrjintä tai seksuaalinen ahdistelu).

Vältä muun muassa nämä virheet lakiasioissa

 1. Et ole onnistunut luomaan oikeaa oikeudellista rakennetta yrityksellesi.
 2. Sinulla ei ole toimintaasi tarvittavia juridisia dokumentteja tai sopimuksia, joissa kerrotaan, kuinka asiat hoidetaan osakkaiden kesken.
 3. Et ole ottanut huomioon, mitä tehdä, jos yhtiökumppanisi lähtee yrityksestä, kuolee tai eroaa.
 4. Et maksa työntekijöillesi vähintään minimipalkkaa etkä noudata muita työntekijän oikeuksia.
 5. Et raportoi verojasi tai arvonlisäverojasi oikein.
 6. Et onnistu suojelemaan asiakastietojesi yksityisyyttä voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.
 7. Epäonnistut suojelemaan omaisuuttasi, koska et ole hankkinut patenttia, tekijänoikeutta, tavaramerkkiä tai suunnitteluoikeuksia.
 8. Loukkaat julkisesti (vaikka tekisit sen anonyymisti) kilpailijoitasi netissä.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi

Ei ole helppoa erottautua joukosta

Mitä muut yrittäjät ovat tehneet mainostaakseen yritystään ja saadakseen huomiota kohdeyleisönsä keskuudessa? Videolta näet, mikä voisi toimia sinulle ja miksi luova ajattelu joukosta erottautumiseksi on ehdottoman tärkeää.