Miten 1+1 voi olla 3?

Kuuntele, mitä sanottavaa on ihmisillä jotka tapaavat kaltaisiasi yrittäjiä päivittäin. Ja mitä sanoo yrittäjä, joka on toteuttamassa yhtälöä 1+1 = 3. He eivät kerro, miten budjetti laaditaan. Sen sijaan he selvittävät, miksi realistisen budjetin laatiminen ja raha-asioiden tarkka seuraaminen kannattaa.

Suurimmalle osalle uusista yrityksistä ensimmäisen budjetin luonnostelu sekä laaditussa budjetissa pysyminen on haastavaa. Se ei välttämättä johdu siitä, että liiketoiminta ei luista, vaan ennemminkin siitä, että monet uudet yrittäjät ovat liian optimistisia. Voi myös olla, että he unohtavat tärkeitä asioita, kuten verot ja vakuutukset. Puhuimme Nordean neuvojan kanssa realistisen budjetin sekä luotettavan pankkikumppanin tärkeydestä. Eikä tässäkään asiassa ole syytä unohtaa yrittäjien omaa ääntä. Norjalaisen Jarga Designsin perustaja ja toimitusjohtaja kertoo, miksi budjetin jatkuva työstäminen on tärkeää.

”Näemme usein, että aloittelevien yrittäjien on vaikea pitää omat ja yrityksen rahat erillään.”

Suunnittele niin paljon kuin pystyt

Annetaan puheenvuoro Perille, joka työskentelee Oslossa Nordean yritysneuvojana. Per on auttanut työssään satoja pienyrittäjiä. Hänellä on arvokasta tietoa siitä, minkälaisia vaikutuksia yrityksen perustamisella on omaan talouteen:

-”Yleisesti ottaen, jos kyse on yhden henkilön yrityksestä tai jos perustat yrityksen ensimmäistä kertaa, omaa taloutta on erittäin vaikea pitää erillään yrityksen taloudesta. Ne kietoutuvat toisiinsa. Rahat, jotka otat pois yrityksestä, vaikuttavat henkilökohtaiseen talouteesi, ja henkilökohtainen taloutesi vaikuttaa siihen, minkälaisia vakuuksia voit yrityksellesi antaa.”

Per ehdottaa, että suunnittelet niin paljon ja niin tarkasti kuin vain mahdollista. Hän painottaa sitä, miten tärkeää on muistaa huomioida mahdolliset riskit omaa yritystoimintaa aloitettaessa:

-”Kun aloitat jotakin uutta, leikkaat suojaverkkosi. Sinun on ymmärrettävä riskit ja harkittava, onko se todella sen arvoista. Joten kun laadit budjettia, tuplaa sekalaiset-osio, sillä yllätyksiä tulee varmasti. Uutta yritystä perustettaessa tulee aina yllätyksiä.”

”Työstän ja kehitän liiketoimintasuunnitelmaani ja budjettiani jatkuvasti.”

Minun unelmani, minun rahani, minun yritykseni

Oslolaisen Jarga Designsin perustaja ja toimitusjohtaja Jankeh Njie Jamanca loi yrityksensä ilman sijoittajien rahoitusta tai pankkilainaa. Hän käytti omia rahojaan. Yrityksen perustaminen ja kehittäminen ovat olleet hänen omia saavutuksiaan alusta loppuun. Hän on toki saanut apua ystäviltään ja perheenjäseniltään, ja hän tekee läheistä yhteistyötä valokuvaajien, graafisten suunnittelijoiden ja stylistien kanssa, mutta mitä rahaan tulee, hän on yhtä itsenäinen kuin Jarga Designsin perustamispäivänä. Mutta miten hän saa budjettinsa ja raha-asiansa pysymään kunnossa?

-”Olen laatinut alusta asti liiketoimintasuunnitelmani ja budjettini itse. Mutta en täysin ilman apua. Sekä YouTube että Google ovat olleet suureksi avuksi. Liiketoimintasuunnitelman ja budjetin laatimisen jälkeen annan ne aina luettavaksi jollekulle, johon luotan ja joka ymmärtää liiketoimintaa vähän minua paremmin. Samalla saan apua niiden viimeistelyssä. Työstän ja kehitän kuitenkin liiketoimintasuunnitelmaani ja budjettiani jatkuvasti. Voin tehdä niin, koska yritykseni pyörii täysin omilla rahoillani. Ja niin haluan olevan jatkossakin.”

Vähintään kerran vuodessa Jankeh matkustaa Gambiaan ostamaan kankaita luomuksiaan varten. Matkojen kulut ovat tietenkin aina mukana budjetissa. Kotona Oslossa hän on tyytynyt jaettuun toimistotilaan. Hänen varovaisesta lähestymistavastaan yrityksen menojen pitämiseksi alhaisina voi ottaa mallia.

Miten sinä aiot pitää kustannukset kurissa uudessa yrityksessäsi? Ja miten aiot pysyä laatimassasi budjetissa?

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi