Myy ideaasi sijoittajille tai pankeille

Keskustelimme kokeneen bisnesenkelin sekä yritysneuvojan kanssa siitä, mihin keskittyä, kun pitchaat eli myyt yritysideaasi sijoittajalle tai pankille.

Jos etsit netistä inspiraatiota siitä, kuinka pitchata yritysideaasi, löydät varmasti paljon artikkeleita ja videoita. On kuitenkin hyvin mahdollista, että päädyt olemaan vain enemmän hukassa googlettelusi jälkeen kuin mitä olit aloittaessasi. Mutta ehkä muutama hyvä ja rehellinen vinkki pitchaukseen sellaisilta ihmisiltä, joiden eteen lopulta päädyt yritysideaasi markkinoimaan, olisi sinulle hyväksi.

“Haluan nähdä todisteita siitä, miksi bisnesideasi olisi sijoitukseni arvoinen.”

Sijoittaja: Energia ja into ovat avainasemassa

Mentori, sijoittaja ja yrittäjä Casper Dreymann on mukana tanskalaisessa bisnesenkeleiden organisaatiossa ja hän on nähnyt suuren määrän bisnesideoiden esittelyjä. Mihin Casper kiinnittää huomiota, kun hänelle esitellään uutta bisnesideaa? Tähän vastaukseen kannattaa kiinnittää huomiota:

-“Ensimmäisenä keskityn ihmiseen yrityksen takana; hänen ammatilliseen taustaansa ja saavutuksiinsa. Sen jälkeen keskityn hänen esitykseensä, energiaansa ja intoonsa. Ja lopuksi keskityn hänen bisnesideaansa.”

Casperin tapaiset sijoittajat ja bisnesenkelit ovat luonnollisesti kiinnostuneita yrityksesi liiketoiminnasta, eli kuinka aiot saada sen voitolliseksi ja sijoituksen arvoiseksi. Mutta, ehkä vastoin odotuksiasi, Casper ei ensimmäisenä keskity budjetteihin ja numeroihin, kun hänelle esitellään bisnesideaa:-

“Esittele ideasi hyvin. Kerro itsestäsi. Näytä minulle tuotteesi. Näytä minulle, että olet tehnyt kotiläksysi ja tutkimuksesi, että tiedät markkinasi, ja näytä, että sinulla on päättäväisyyttä viedä tämä maaliin asti. Haluan nähdä todisteita siitä, miksi bisnesideasi olisi sijoitukseni arvoinen.”

“Valmistaudu. Tunne yrityksesi läpikotaisin ja ole valmis vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.”

Pankki: Realistisuus on elintärkeää

Yritysneuvoja Thomas Nordean Kööpenhaminan-toimistosta on työskennellyt neuvonantajana startupeille ja uusille pienyrityksille yli kolmen vuoden ajan. Hänen mukaansa uusien yrittäjien tulee olla realistisia suunnitellessaan yritystään ja budjettiaan. Hän suosittelee lähettämään liiketoimintasuunnitelman ja budjetin jo etukäteen ennen tapaamista pankin edustajan kanssa.

- “Valmistaudu. Tunne yrityksesi läpikotaisin ja ole valmis vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin. Ja ole realistinen”, Thomas neuvoo.

Se ei tarkoita sitä, että ideasi ei saisi olla kunnianhimoinen tai rohkea. Sinun tulee olla peloton ja uskoa omaan ideaasi vakuuttaaksesi Thomasin kaltaisen yritysneuvojan. Mutta sinun tulee myös näyttää, että ideasi on realistinen. Yksi keino tähän on tuoda mukanasi tuotteesi tai sen prototyyppi. Tai, jos olet avaamassa kauppaa, kahvilaa tai ravintolaa, tuo mukanasi kuva liiketilastasi tai jotain muuta, mikä helpottaa pankkia ymmärtämään paremmin yrityshaaveitasi.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi