Matalan kynnyksen yrittäjyyden vaihtoehdot puntarissa

Toiminimi on yksi suosituimmista yrittäjyyden muodoista Suomessa. Eikä syyttä – usein liikeidea syntyy omasta ammattitaidosta ja yritystoiminnan voi aloittaa helposti sivutoimisena. Viime vuosina yleistynyt kevytyrittäjyys laskee yrittämisen rimaa entisestään. Haastattelimme kahta yrittäjää ja keräsimme vinkkejä näitä kahta yritysmuotoa harkitseville.

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa yritystoiminta

Matalin kynnys yritystoiminnan aloittamiseen on kevytyrittäjyydessä. Usein toiminta lähteekin liikkeelle omista kyvyistä ja kokeilunhalusta. Oululainen Mikael Multasuo opiskeli englantia ja ruotsia yliopistossa, mutta kesätyötilanne vuonna 2018 näytti huonolta. Osaamista kuitenkin löytyi ja yrittäjyys oli hänelle tapa varmistaa toimeentulo kesän yli:

”Olin edeltävänä syksynä suorittanut opetusharjoittelun ja sitä kautta alkoi löytyä itsevarmuutta tehdä opetushommia yksityisopetuksena ja jopa pienissä ryhmissä. Sitä ennen olin käynyt ruotsin- ja englannin laitoksella kääntämisen kursseja, joten otin nekin mukaan. Viimeisenä palana mukaan tuli luonnollisesti oikoluku. Siitä se liikeidea syntyi.”

Kevytyrittäjyyden yksi parhaista puolista onkin, että voit aloittaa yritystoiminnan heti laskuttamalla – tarvitset vain verokortin. Y-tunnusta ei ole pakko hankkia ja toiminimeen liittyvistä lisävelvoitteista, kuten ALV-ilmoituksista, kirjanpidosta ja YEL-vakuutuksista sinun ei tarvitse välittää. Nämä kaikki katetaan palvelumaksulla. Mikaelille valinta oli liikeidean kirkastumisen jälkeen selkeä: 

”Sisko oli ollut Oulun Kesäyrittäjä-kampanjassa ja lähipiiristä oli ollut yrittäjiä jonkin verran. Tuntui siltä, että minäkin haluan kokeilla tätä. Kevytyrittäjyydessä oli tosi matala kynnys ja paljon mahdollisuuksia. Päätös ryhtyä kevytyrittäjäksi oli lopulta helppo.”

Ja kun päätös oli tehty, löytyi ensimmäinen asiakas ennen kesätöiden saamista. 

”Siitä hetkestä, kun laitoin pystyyn omat Facebook-sivut, meni kolme päivää, että sain ensimmäisen asiakkaan. Silloin tuli ensimmäistä kertaa sellainen fiilis, että tämähän onnistuu. Sama asiakas on pysynyt minulla tähän päivään asti.”, kertoo Mikael.

Kevytyrittäjyys onkin helpoin tapa kokeilla liikeideaa opiskelun, eläkkeen tai muiden töiden lomassa, kehittää sitä rauhassa ja kerätä asiakaskuntaa ilman suuria riskejä. Nordean asiakkaille kevytyrittäjyyspalvelun tuottaa kumppanimme UKKO.fi. Kaikkine etuineen kevytyrittäjyys kuitenkin rajoittaa mahdollisuuksia toiminnan kasvaessa. Siinä vaiheessa kannattaa harkita toiminimen perustamista. 

Lue lisää kevytyrittäjyydestä ja UKKO.fi palvelusta täältä.

Toiminimen perustaminen lisää yrityksen mahdollisuuksia

Jos sinulla on jo maksavia asiakkaita tiedossa tai unelmissa siintää pitkäaikaisempi yritystoiminta, on parempi vaihtoehto silloin toiminimi. Monet aloittavat toiminimen sivutoimisena kevytyrittäjyyden tavoin, mutta 24-vuotias helsinkiläinen animoija ja illustraattori Casper Nykopp siirtyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi suoraan työharjoittelun jälkeen. 

”Yleensä freelanceriksi siirtyessä alku voi olla vähän hankalaa ja töiden saaminen epävarmaa. Sen sijaan, että olisin mennyt johonkin studioon vuodeksi tai pariksi tekemään töitä, saamaan projekteja, oppimaan ja kasvattamaan omaa verkostoa, hyppäsin suoraan yrittäjäksi. Uskoin, että kyvyt riittää, vaikkei ollutkaan paljoa kokemusta.”

Kuten Mikaelilla, Casperilla ei ollut aiempaa kokemusta yrittämisestä. Päätöksenteossa auttoi usko omaan itseensä ja lähipiirin tuki:

”Kyllähän sitä mietti paljon omaa persoonallisuutta ja vertaili yrittäjyyden sekä työntekijänä olemisen plussia ja miinuksia. Kävin paljon keskusteluja kavereiden ja perheen kanssa. Lopulta sain perusteltua valinnan ja perustin toiminimen. Se ei välttämättä ollut mikään helppo päätös, mutta kun olin perehtynyt hyvin, pystyin omistautumaan yrittäjyyteen täysin.”

Kynnys toiminimen perustamiseen on hieman suurempi kuin kevytyrittäjyydessä, mutta niin ovat edutkin. Voit harjoittaa luvanvaraista yritystoimintaa ja palkata työvoimaa. Jos alkukustannukset tuntuvat haastavilta, voit hakea starttirahaa. Monille tärkein etu on mahdollisuus vähentää vapaammin yritystoiminnasta syntyviä kuluja verotuksessa, jolloin käteen jää enemmän rahaa. Casperille ratkaiseva etu oli tämän lisäksi kontrollin säilyttäminen:

”Aloitin yrittäjyyden, koska halusin kontrolloida paremmin omaa elämää, aikaani ja työtäni. Sen sijaan, että olisin vakituisessa työssä, koin että mahdollisuus tienata enemmän ja kontrolloida omaa tekemistään vapaasti oli tärkeämpää.”

Toiminimi tuo mahdollisuuksien lisäksi myös lisää velvollisuuksia. Esimerkiksi toiminimen perustaminen, kirjanpito, ALV-ilmoitukset, laskutus ja Yrittäjän eläkevakuutus (YEL) ovat yrittäjän vastuulla. Mutta hankalaa niiden ei tarvitse olla – Nordean asiakkaana voit hoitaa kaiken muutamalla klikkauksella. 

Lue lisää toiminimen perustamisesta täältä.

Vinkkejä kevytyrittäjälle ja toiminimiyrittäjälle

Kevytyrittäjyyden ja toiminimen edut ovat selkeät. Valitseepa kumman hyvänsä, vaatii ensimmäinen askel silti aina rohkeutta. Jotta tuo askel olisi hieman helpompi ottaa, kysyimme muutaman vinkin yritystoiminnan aloittamiseen Mikaelilta ja Casperilta.

Mikaelin vinkit kevytyrittäjälle:

  1. ”Kun uskalsin ylittää edes sen kynnyksen, että kerroin kavereille yrittäjyydestä, sain  ensimmäisen sysäyksen eteenpäin ja kaikesta tuli todellista.”
  2. ”Kannattaa rohkeasti vaan yrittää. Jos ei muuta, niin aloittaa vaikka ilman Y-tunnusta, jolloin ei tarvitse sitoutua niin paljon. Lähtee vain toteuttamaan sitä ideaansa jollain tavalla.”
  3. ”Uskalla pyytää rohkeasti apua ja pyri pois ’minä teen tämän itse’-mentaliteetista. Kysy kokeneemmilta yrittäjiltä rohkeasti neuvoa, osallistu tapahtumiin."

Casperin vinkit toiminimiyrittäjälle:

  1. ”Yritä tehdä viesteistä potentiaalisille asiakkaille mahdollisimman henkilökohtaisia. Jos vastaanottaja on futisfani, yritän sulavasti ujuttaa viestiin, että minäkin olen futisfani.”
  2. ”Mun ajatus alussa oli toimia, kuin olisin ollut freelancer jo monta vuotta ja kaikki asiat olisi jo kunnossa. Sen sijaan, että lähtisin liikkeelle sen mukaan kuinka paljon on asiakkaita, päätin tehdä pohjatyöt niin perusteellisesti kuin pystyin, jotta olisin valmis siihen, että hommat lähtee vauhdilla liikkeelle.”
  3. ”Usko itseesi ja omaan tekemiseen äläkä anna epävarmuuden ottaa liian kovaa valtaa. Asioihin löytää aina apua ja neuvoja. Jos on jokin asia, josta ei tiedä tai ymmärrä niin aina löytyy vastauksia netistä tai kavereilta ja tukea saa aina perheeltä tai ystäviltä.”