Kansainvälinen sijoitusstrategia

Lokakuun kansainvälinen sijoitusstrategia: Vahva startti

Syyskuu alkoi osakemarkkinoilla kurssilaskulla, mutta koko kuukauden tuotot nousivat kuitenkin plussalle. Tunnelmia piristi Yhdysvaltain keskuspankin vahva startti koronlaskusyklin alkajaiseksi. Pidämme osakkeet ylipainossa, sillä vahvat perustekijät luovat hyvät lähtökohdat kurssinousun jatkumiselle.

Nousua alkuheikkouden jälkeen

Syyskuu on perinteisesti ollut keskimääräistä heikompi kuukausi osakemarkkinoiden kehityksen näkökulmasta. Ensimmäisen viikon aikana osakekurssit laskivatkin globaalisti neljä prosenttia, kun Yhdysvaltain elokuun työmarkkinaraportti ja teollisuuden luottamusindeksi jäivät ekonomistien odotuksista. Taantumapelot kuitenkin hälvenivät, kun useat muut talousluvut kertoivat Yhdysvaltain talouden vahvuudesta. Lisävauhtia kurssinousulle saatiin, kun Yhdysvaltain keskuspankki Fed otti vahvan startin ja aloitti koronlaskut 0,50 prosenttiyksikön leikkauksella. Myös EKP ja Kiinan keskuspankki kevensivät rahapolitiikkaansa, ja Kiinan johto ilmoitti yllättäen kasvattavansa myös finanssipoliittista elvytystä. Pidämme osakkeet ylipainossa, sillä vahva tuloskasvu, maltillinen inflaatio ja kevenevä rahapolitiikka luovat hyvät lähtökohdat kurssinousun jatkumiselle.  

Ei merkkejä taantumasta

Uusimpien talouslukujen perusteella päivittyvä Atlanta Fedin talouskasvuestimaatti ennakoi Yhdysvaltain talouden kasvaneen kolmannella neljänneksellä lähes 3 prosenttia edellisestä neljänneksestä vuosikasvuksi muutettuna. Työttömyysasteen lievästä kohoamisesta huolimatta taantuman merkkejä ei siis ole näkyvissä. Yhdysvaltain talouden kasvuvauhti hidastunee vähitellen nykytahdista, mutta koronlaskut lisäävät luottamustamme siihen, että kasvu ei tule kuitenkaan hyytymään. Euroalueen talouskasvun odotamme virkistyvän ensi vuonna, ja Kiinan uudet elvytystoimet voivat vihdoinkin olla riittäviä maan talouden vakauttamiseen.

Rahapolitiikka kevenee

Yhdysvaltain Fed liittyi syyskuussa koronlaskusyklin käynnistäneiden keskuspankkien rintamaan laskien ohjauskorkoa peräti 0,50 prosenttiyksikköä 4,75-5,00 prosentin vaihteluväliin. Fed ennakoi laskevansa korkoa melko tasaista tahtia siten, että vuonna 2026 ohjauskorko olisi vajaat kolme prosenttia. 

Myös Euroopan keskuspankki laski kolmea ohjauskorkoaan syyskuussa, ja ns. talletuskorko on nyt 3,50 prosenttia. Nordea odottaa, että korkoja lasketaan 0,25 prosenttiyksikköä per vuosineljännes ja talletuskorko olisi 2,25 prosenttia ensi vuoden lopussa. Markkinoiden odotukset ovat viime viikkoina kääntyneet jopa hieman suurempien koronlaskujen kannalle sekä EKP:n että Fedin osalta.

Tuloskasvu laajenee

Vakaa talouskasvu, kustannusinflaation helpottaminen ja tehostustoimenpiteet ovat parantaneet yritysten tuloskasvunäkymiä. Vielä alkuvuonna tuloskasvusta nauttivat lähinnä suuret amerikkalaiset teknologiayhtiöt, mutta vuoden edetessä tuloskasvuun on ylletty useimmilla muillakin S&P500 -indeksin toimialoilla. Euroopassakin tulostaantuma on päättynyt, vaikka tuloskasvu ei vielä vahvaa olekaan. Ensi vuonna tulosten odotetaan kasvavan globaalisti noin 13 prosentin vauhtia. 

Arvostus neutraali

Kurssinousun myötä osakkeiden arvostustaso on noussut jonkin verran pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolelle. Tämä johtuu kuitenkin vain amerikkalaisten teknologiayhtiöiden kohonneesta arvostusta, kun taas muiden toimialojen ja alueiden arvostus on linjassa historiallisen keskiarvon kanssa. Emme siten näe arvostustasoa esteenä kurssinousun jatkumiselle, etenkin, kun tuloskasvun odotetaan olevan vahvaa.

Tunnelmamittarit optimistisia

Markkinoiden pelkokertoimena tunnettu vix-indeksi pysyi syyskuussa melko rauhallisella tasolla ensimmäisen viikon osakekurssien laskusta huolimatta. Markkinasentimentti on positiivinen, mutta ei kuitenkaan yltiöoptimisella tasolla. 

Alueet peruspainoon

Osakealuesuosituksissa nostamme kehittyvät markkinat alipainosta peruspainoon ja laskemme Euroopan ylipainosta peruspainoon. Kiinan elvytystoimien lopullisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida, mutta ne saattavat olla riittäviä talouskehityksen ja asuntomarkkinoiden stabilointiin. Luottamuspula on ollut kulutuskysynnän suurimpia jarruja, ja laajasti uutisoiduilla elvytystoimilla on myös positiivinen psykologinen vaikutus. Kehittyvien markkinoiden suositusnostoa tukee myös Fedin rahapolitiikan reipas suunnanmuutos, mikä on perinteisesti tukenut kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Toimialojen suhteen pysymme toistaiseksi peruspainossa. Alkuvuonna kurssinousun kärjessä olivat teknologiayhtiöt, mutta heinäkuun puolivälin jälkeen nousuun lähtivät defensiiviset yhtiöt. Viime päivinä nousussa ovat olleet jälleen teknologiayhtiöt sekä uutena ryhmänä suhdanneherkät yhtiöt koronlaskujen ja Kiinan elvytystoimien ansiosta.

Yrityslainat ylipainossa

Joukkolainat ovat tuottaneet hyvin viime kuukausina, kun pitkien korkojen lasku on nostanut joukkolainojen arvoja. Lähikuukausina pitkät korot tuskin enää laskevat, ja joukkolainojen tuotto-odotukset voikin asettaa juoksevien tuottojen tasolle. Ylipainotamme korkean luottoluokituksen yrityslainoja ja alipainotamme valtionlainoja. Rahamarkkinasijoitusten tuotto-odotukset seuraavat keskuspankin koronlaskuja asteittain alhaisemmalle tasolle.

Sijoittajan viikkoraportti: Vahva nousukuukausi | Nordea Pankki 7.8.2023

Hups! Jos haluat nähdä tällaista sisältöä, hyväksy ensin Nordean markkinointievästeet

Heinäkuu toi helteitä kansainvälisille osakemarkkinoille, vaikka Helsingin pörssissä onkin ollut sateisempaa. Ovatko sijoittajat menneet jo asioiden edelle, vai ovatko näkymät todella parantuneet näin paljon? Miten sijoittajan kannattaa tässä tilanteessa toimia?