Nordean kasvuyritysyksikön johtaja Vesa Riihimäki kertoo syitä pohjoismaisten yksisarvisten menestykseen.
Pohjoismaat ovat tuottaneet 16 yksisarvista. Onko meillä aihetta röyhistää rintaamme?
– Kyllä on. Jos määrää verrataan asukaslukuun, Pohjoismaat ovat kärjessä heti USA:n jälkeen. Ei pidä unohtaa myöskään Viroa. Sen väkiluku on neljäsosa Suomen tai Tanskan asukasmäärästä, mutta sieltä on peräisin kolme yksisarvista: Transferwise, Playtech ja Bolt (entinen Taxify).
Kuudentoista yksisarvisen joukosta vain kaksi, Genmab ja Northvolt, myyvät fyysistä tuotetta. Muiden tuotteet ovat digitaalisia. Mistä tämä kertoo?
– Siitä, että kasvu ja osaaminen ovat keskittyneet digialalle. Koko Euroopan teknologiateollisuus kasvaa viisi kertaa niin nopeasti kuin muut Euroopan talouden osa-alueet. Näin kertovat vuoden 2018 luvut. Teknologiateollisuuden työvoima kasvoi 4 prosenttia, kun koko työvoiman määrä kasvoi vain 1,1 prosenttia. Digitalisaatio on ollut huimassa kasvussa vuodesta 2014 lähtien. Se on ala, jolla startup-yrityksillä on hyvät mahdollisuudet tehdä bisnestä.
Miten saamme pidettyä kiinni lahjakkaimmista yrittäjistä?
– Yksi keino on pitää Pohjoismaiden verotus kohtuullisella tasolla. Toisaalta – olen tavannut työssäni paljon kasvuyrittäjiä, joista monet ovat lähteneet Piilaaksoon, mutta monet ovat myös tulleet takaisin. Siellä elämä on kallista eikä elämänlaatu ole läheskään niin hyvä kuin Pohjoismaissa. Juuri elämänlaatu myös houkuttelee ulkomaisia yrittäjiä tänne.
Mistä yrityksestä tulee seuraava pohjoismainen yksisarvinen?
– Potentiaalisia tulevaisuuden nimiä ovat mielestäni suomalaiset startupit, ravintolaruoan tilaus- ja kuljetuspalveluita tarjoava Wolt ja terveysteknologiayritys Nightingale. Niillä on vahva julkinen profiili, ja ne tähtäävät maailmanlaajuisiksi.
– Tosin pohjoismaisilla, voimakkaan kasvuhaluisilla yrityksillä on yksi yleinen ongelma. Yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat ostavat mielellään kasvuyrityksiä Pohjoismaista ja Euroopasta, mutta he myös mielellään myyvät ne eteenpäin USA:ssa. Siksi yritys ei aina ehdi saavuttaa arvioitua miljardin dollarin markkina-arvoa ennen kuin se myydään.
Mitä uusia tai poikkeuksellisia aloja uudet startupit valtaavat?
– Vuosien mittaan olen ollut tekemisissä noin 2 500:n suomalaisen startup-yrityksen kanssa. Nyt mielenkiinto suuntautuu vastuullisiin tuotteisiin. ESG-asiat eli ympäristöön ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat ovat pinnalla. Sama pätee muihinkin Pohjoismaihin, ja oikeastaan koko maailmaan.