Epävarmuutta ennusteissa

Osakemarkkinoiden lasku kiihtyi huhtikuun alussa, kun presidentti Trump julkaisi korkeat tuontitullit useimmille kauppakumppaneille. Vaikka markkinat ovat jonkin verran toipuneet pahimmasta pudotuksesta, niin tulevaisuuden näkymät ovat edelleen varsin epävarmat. Tämänhetkisen tilanteen hopeareunus on, että laskun myötä markkinoille on hinnoiteltu jo selvää kasvun heikkenemistä. Suosittelemme sijoittajia pitämään osake- ja korkosijoitukset peruspainossa salkussa. Maltti, markkinoilla pysyminen ja salkun hyvä hajautus ovat sijoittajan parhaat työkalut markkinoiden heiluessa voimakkaasti.

Tulliharmeja taloudessa ja markkinoilla

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti huhtikuun alussa 10 prosentin yleistulleista kaikelle tuonnille ja lisäksi reippaista vastavuoroisista tulleista monille maille. Presidentti Trump laittoi nämä tullit kuitenkin tauolle 90 päiväksi Kiinaa lukuun ottamatta, kun osakemarkkinoilla koettiin rajua kurssilaskua. Tauon aikana Yhdysvallat pyrkii käymään kauppaneuvotteluita kauppakumppaneidensa kanssa. Trump on myös vihjannut, että mikäli kauppaneuvottelut sujuvat hyvin, niin lisätullit eivät astu voimaan. Kiinan osalta tulleja nostettiin jopa 145 prosenttiin. Osa Kiinasta tuotavista tavaroista, kuten älypuhelimet, on kuitenkin vapautettu korkeimmista lisätulleista. Yhdysvallat pyrkii neuvottelemaan myös Kiinan kanssa, mutta neuvotteluita ei ole vielä aloitettu.

Yhdysvaltain keräämät tullit jäänevät todennäköisesti Trumpin alunperin ilmoittamaa alemmaksi. Tullien ja kauppaneuvotteluiden lopullista tulosta on vaikea arvioida, mutta todennäköistä on, että sekä talous- että tuloskasvu ovat tänä vuonna huomattavasti aiemmin arvioitua hitaampaa. Epävarmuus tulleista ja niiden vaikutuksista on tällä hetkellä suurta ja etenkin Yhdysvaltain talous kärsii.

Kansainväliset osakkeet ovat laskeneet huhtikuun markkinaheilunnan seurauksena noin viisi prosenttia. Alkuvuoden osalta osakemarkkinoiden tuotto on 10 prosenttia pakkasella. Maantieteellisistä alueista Pohjois-Amerikka (-6 %) ja Kiina (-10 %) ovat kehittyneet heikoiten huhtikuussa. Helsingin pörssin painorajoitetun CAP-indeksin tuotto huhtikuulta on prosentin miinuksella. Alkuvuoden osalta Helsingin pörssin tuotot ovat ilahduttavasti viisi prosenttia plussalla.

IMF laski kasvuennusteita

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laski maailmantalouden kasvuennustettaan kauppasodan aiheuttamien negatiivisten vaikutusten vuoksi. IMF odottaa maailmantalouden kasvun hidastuvan tänä vuonna 2,8 prosenttiin viime vuoden 3,3 prosentista. Vielä alkuvuonna kasvuvauhdin odotettiin pysyvän ennallaan. IMF ei kuitenkaan odota taantumaa, vaan pitää kasvunäkymiä edelleen kohtuullisina.

Yhdysvaltain tämän vuoden kasvuennuste laskettiin 1,8 prosenttiin, kun tammikuussa odotettiin 2,7 prosentin kasvua. Samalla Yhdysvaltain tämän vuoden inflaatioennustetta nostettiin prosenttiyksiköllä kolmeen prosenttiin. Toiseksi suurin ennusteleikkaus osui Kiinaan, jonka tämän vuoden kasvuennustetta laskettiin 0,6 prosenttiyksikköä 4,0 prosenttiin.

Euroalueen kasvuennustetta laskettiin vain 0,2 prosenttiyksikköä 0,8 prosenttiin, kun finanssipolittiinen elvytys kompensoi tullien vaikutuksia. Ensi vuonna euroalueen talouskasvun odotetaan kiihtyvän 1,2 prosenttiin kolmen suuren eli Saksan, Italian ja Ranskan vetoavulla.

Kirjoittaja

Ville Korhonen

Ville

Sijoitusstrategi
Nordea Varallisuudenhoito

Tulosodotukset laskussa

Yritysten tulokset kasvoivat viime vuonna maailma-indeksin osalta 10 prosenttia, mikä oli varsin vahvaa kehitystä. Tähän vuoteen lähdettäessä tulosten odotettiin kasvavan 12 prosenttia ja lisäksi kasvun odotettiin tapahtuvan laajalla rintamalla niin maantieteellisten markkina-alueiden kuin sektoreidenkin näkökulmasta. Kauppasotaan liittyvä epävarmuus on kuitenkin kääntänyt tuloskasvuodotukset laskuun. Tällä hetkellä tulosten odotetaan kasvavan tänä vuonna yhdeksän prosenttia, mutta kasvuodotuksia todennäköisesti leikataan lisää. Yritykset ja yrityksiä seuraavat analyytikot ovat edelleen varovaisia ennusteiden kanssa, sillä kauppaneuvotteluiden pitkittyminen jatkaa epävarmuuden aikaa. Suurista markkina-alueista Yhdysvaltain tuloskasvuodotus oli vuoden alussa lähellä 15 prosenttia. Tällä hetkellä kasvuodotus on laskettu jo yhdeksään prosenttiin.

Helsingin pörssin yhtiöiden tuloskasvuodotus tälle vuodelle oli parhaimmillaan 15 prosenttia. Nyt odotus on laskenut 10 prosentin paikkeille. Kauppaan liittyvä epävarmuus painaa investointien kysyntää, joten pitkittyvä kauppasota voi hyvin painaa Helsingin syklisten yhtiöiden näkymiä alemmaksi. Yritysten luottamusindeksit laskivat huhtikuussa niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Lasku ei kuitenkaan ollut mitenkään raju, joten yritysten näkymien perusteella talouden aktiviteetti hidastuu jonkin verran, mutta taantumalta vältyttäisiin. 

tuloskasvu FIN 05 2025

Osakekurssien laskun seurauksena osakemarkkinoiden arvostuskertoimet ovat laskeneet. Kansainvälisten osakkeiden P/E-luku on tällä hetkellä 17. Ennen osakekurssien laskua arvostuskerroin oli korkeimmillaan 19 ja huhtikuun alun tullishokin aikaan P/E-luku kävi alle 16:ssa. P/E-luvun historiakeskiarvo on samainen 16. Osakkeiden arvostuskertoimiin liittyy tällä hetkellä epävarmuutta, sillä yritysten tulostaso tulevien vuosineljännesten osalta on vielä kysymysmerkki.

Euroopan osakkeet ylipainoon

Nostamme Euroopan osakkeet ylipainoon alueellisissa osakesuosituksissamme. Kevenevä finanssipolitiikka, investoinnit, korkojen lasku ja EU-tason sääntelyn keventäminen tukevat alueen tuloskasvunäkymiä ja puoltavat myös aiempaa korkeampia arvostuskertoimia. Riskinä toki on, että politiikan suunnanmuutos jää jälleen toivottua vaisummaksi. Japanin osakkeet lasketaan suosituksissa alipainoon.

Kansainvälisissä toimialasuosituksissamme laskemme teollisuustuotteet ja -palvelut peruspainoon tullihuolten takia. Vastaavasti pienennämme päivittäistavaroiden alipainoa. Rahoitusala, joka hyötyy jatkossakin kohtalaisesta talouskasvusta ja yhä korkeasta korkotasosta, jatkaa ylipainossa.

Korot laskivat huhtikuussa

Euroalueen valtionlainakorot olivat pienessä laskussa huhtikuussa. Heikommat kasvunäkymät ja osakemarkkinoiden heilunta ovat tukeneet lainojen kysyntää ja painaneet korkoja alemmaksi. Lisäksi Euroopan keskuspankki (EKP) laski ohjauskorkoaan huhtikuun korkokokouksessa. Markkinat odottavat koronlaskujen jatkuvan. EKP:n huomio on tällä hetkellä talouden kasvuriskeissä. Tullien luoma epävarmuus tulee EKP:n arvioiden mukaan todennäköisesti painamaan kasvunäkymää myös euroalueella.

Kauppasodan aiheuttaman kasvuepävarmuuden seurauksena yritysten riskimarginaalit ovat hieman leventyneet. Jos alkuvuodesta marginaalit olivat historiaan peilattuna pohjalukemissa, niin tällä hetkellä marginaalit ovat käytännössä alakolmanneksen tasolla eli varsin matalia edelleenkin. Vaikka kasvu on hieman hidastunut, niin yritysten luottokelpoisuuden odotetaan pysyvän melko vakaana. Luonnollisesti kasvun selvä heikkeneminen kääntäisi maksuhäiriöodotuksia ylemmäksi. High yield -yrityslainojen osalta maksuhäiriöiden määrä on tällä hetkellä kuitenkin edelleen matala. Huhtikuun heikoimpien pörssipäivien kaltaisissa tilanteissa rahoitusmarkkinat ovat käytännössä kiinni yritysten rahoituksen hankinnan osalta. Varsinkin korkeimman luottoriskin yrityksille rahoitusolosuhteissa tapahtuva merkittävä kiristyminen olisi myrkkyä.

Joukkolainakorot tarjoavat edelleen mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia. Euribor-korot ovat laskeneet melko vauhdikkaasti, joten talletuksista on jatkossa tarjolla matalampia korkoja. Korkosijoitusten osalta sijoittajan onkin hyvä suunnata katseensa joukkolainamarkkinoiden suuntaan. Nordean sijoitusnäkemyksessä suosittelemme korkosalkussa ylipainoa euroalueen investment grade -luottoluokituksen yrityslainoille ja vastaavasti alipainoa euroalueen valtionlainoille. Yhdysvaltalaiset investment grade -lainat lasketaan peruspainoon. Euroalueen talousnäkymät arvioidaan tällä hetkellä Yhdysvaltoja vakaammiksi. Myös korkosalkun osalta sijoittajan kannattaa muistaa sijoitusten hyvä hajautus.

Palautekysely

Mitä mieltä olet Sijoituskatsauksestamme?

Arvomme kyselyyn vastanneiden kesken 3 kpl 100 euron GoGift-lahjakortteja.

Emarkets_banner-Mature couple with papers and laptop on kitchen table.jpg

Omaisuuslajisuositukset

Toukokuu 2025

Omaisuuslajit

OmaisuuslajitSuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)
OsakkeetPeruspaino0
JoukkolainatPeruspaino
0
RahamarkkinatPeruspaino0

Joukkolainamarkkinat

Joukkolaina-
markkinat

SuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)Suositusosuus
ValtionlainatAlipaino
-525 %
YrityslainatYlipaino
+555 %
RiskiyrityslainatPeruspaino020 %
Kehittyvät korkomarkkinatPeruspaino00 %

Osakemarkkinat

OsakemarkkinatSuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)Suositusosuus
Pohjois-AmerikkaPeruspaino
050 %
Länsi-EurooppaYlipaino520 %
SuomiPeruspaino015 %
JapaniAlipaino-50 %
Kehittyvät markkinatPeruspaino015 %

Omaisuuslajien tuottoja

Osakkeet ja korot_FIN 05 2025

Kuvassa: Tuotot viimeisten 12 kuukauden ajalta: Globaalit osakkeet 3,9 %, Globaalit riskiyrityslainat 7,5 %, Euroalueen yrityslainat 6,2 %, Euroalueen valtionlainat 3,3 %.

Osakemarkkinoiden tuottoja

Osakealueet_FIN 05 2025

Kuvassa: Tuotot viimeisten 12 kuukauden ajalta: Pohjois-Amerikka 3,5 %, Eurooppa 6,1 %, Japani 3,4 %, Kehittyvät markkinat 2,3 %, Suomi 2,9 %.

Toimitus

Vastaava toimittaja
Antti Saari, Nordea Varallisuudenhoito
antti.saari@nordea.com

Sisällön tuotanto
Hertta Alava, Ville Korhonen, Antti Saari, Teemu Mäkelä

Rekisteröity osoite ja kotipaikka
Nordea Bank Oyj
Satamaradankatu 5, Helsinki, 00020 NORDEA
Y-tunnus 2858394-9

Sähköposti
Avautuu uuteen ikkunaan

Vastuuvarauma ja juridisten tietojen antaminen

Mitä mieltä olet Sijoituskatsauksestamme?

Arvomme kyselyyn vastanneiden kesken 3 kpl 100 euron GoGift-lahjakortteja.