Edessä jännittävä kesä

Uutisaiheista ei ole ollut tänä vuonna pulaa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hämmentänyt maailmanpolitiikkaa monella eri saralla. Myös kesästä on luvassa jännittävä, sillä geopoliittinen ympäristö on epävakaa ja kauppasodan neuvottelutauon eräpäivä lähestyy. Maailmantalouden kasvu on kuitenkin jatkunut kohtuullisena, eikä merkittäviä hidastumisen merkkejä ole näkyvissä. Korkeanpuoleinen arvostustaso rajoittaa silti osakkeiden tuottopotentiaalia lyhyellä aikavälillä. Epävarmuuden keskellä korkosijoitukset ovatkin varteenotettava vaihtoehto osakkeille. Suosittelemme molemmille omaisuuslajeille peruspainoa.

Uutistulva jatkuu kesällä

Presidentti Donald Trump asetti huhtikuun alussa huomattavia tuontitulleja Yhdysvaltain  kauppakumppaneille, mutta lykkäsi pian näiden voimaantuloa 90 päivällä antaen aikaa neuvotteluille. Tämä neuvottelutauko päättyy 9. heinäkuuta ja mikäli uusia kauppasopimuksia ei ole siihen mennessä solmittu, korkeat tullit voivat astua voimaan. Kiinan osalta neuvottelutauko päättyy 12. elokuuta. Kauppaneuvottelut ovat yleensä pitkiä ja monimutkaisia, eikä edes Trumpin tiimin suoraviivaisella neuvottelutaktiikalla päästäne ajoissa maaliin kovinkaan monen osapuolen kanssa. Onkin mahdollista, että kauppasopimusten puute aiheuttaa hermoilua markkinoilla. Valtiovarainministeri Scott Bessent on kuitenkin jo vihjannut, että neuvottelutaukoa saatetaan jatkaa niiden osapuolten kanssa, jotka neuvottelevat tosissaan. Markkinoilla odotetaan tällä hetkellä tullien jäävän keskimäärin noin 10 prosenttiin, joten tätä selvästi korkeammat lopputulemat olisivat negatiivinen yllätys. 

Kesän aikana odotetaan uutisia myös Trumpin ”suuren ja kauniin” verolakipaketin kohtalosta. Trump haluaisi saada paketin hyväksytettyä kongressissa jo 4. heinäkuuta mennessä. Kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että paketin vaikutukset talouskasvuun ja budjettialijäämään jäisivät kaikesta kohusta huolimatta melko pieniksi. Suurin osa paketin veronkevennyksistä on jo tällä hetkellä voimassa, ja tavoitteena on ensisijaisesti muuttaa nämä vuoden 2017 määräaikaiset veronkevennykset pysyviksi. Uutta paketissa on mm. ylitöiden ja juomarahojen verottomuus. Puuttuvat yksityiskohdat eivät muuta sitä tosiasiaa, että budjetin alijäämä tulee pysymään lähivuodet korkeana ja liittovaltion velkasuhde jatkaa nousuaan. Alijäämän kasvu olisi kuitenkin voinut olla selvästi suurempaakin, jos Trumpin kaikki vaalilupaukset olisi toteutettu. Eurooppalaisen sijoittajan näkökulmasta huolestuttavinta lakipaketissa onkin osio 899, joka antaisi Yhdysvalloille mahdollisuuden määrätä rankaisuveroja ulkomaisille yrityksille tai sijoittajille. Mikäli laki tulee voimaan, voisi se kannustaa ulkomaisia sijoittajia vähentämään sijoituksia Yhdysvalloista. Senaatin ehdotuksen mukaan laki tulisi voimaan vuoden 2027 alusta, mikä on vuoden myöhemmin kuin edustajainhuoneen versiossa.  

Talousuutisten lisäksi markkinoilla seurataan kesän aikana myös Lähi-idän konfliktin kehittymistä. Pitääkö Israelin ja Iranin tulitauko vai eskaloituuko tilanne uudestaan? Lähi-idän epävakaus on huolestuttavaa, mutta vaikutukset maailmantalouteen ovat pieniä niin kauan kuin öljyn ja kaasun tarjonta ei häiriinny. Merkittävät tarjontahäiriöt eivät ole todennäköisiä, mutta niiden mahdollisuutta ei voida myöskään poissulkea.

Osakemarkkinat toipuivat nopeasti huhtikuun alun korjausliikkeestä luottaen Trumpin taipumukseen perääntyä taloudelle haitallisista päätöksistä. Markkinoiden huolettomuus haastavassa geopoliittisessa ympäristössä ja merkittävien talousuutisten edellä lisää kuitenkin riskiä kurssiheilunnalle kesän aikana. Pidämmekin osakkeet ja joukkolainat peruspainossa.

Talouspolitiikan epävarmuus fi

Talouskasvu jatkuu kohtuullisena

Globaalin talouskasvun odotetaan jatkuvan kohtuullisena, vaikka kasvuennusteita onkin hieman leikattu kauppasodan vuoksi. Suurimmat leikkaukset ovat kohdistuneet Yhdysvaltain kasvuennusteisiin, jotka olivat tosin varsin korkealla vuoden alkaessa. Esimerkiksi keskuspankki Fed ennusti viime joulukuussa Yhdysvaltain tämän vuoden talouskasvun yltävän 2,1 prosenttiin, mutta kesäkuussa ennuste oli enää 1,4 prosenttia. Kasvun ennakoidaan kuitenkin jälleen kiihtyvän asteittain ensi ja seuraavana vuonna. 

Euroopan elpymisen odotetaan vähitellen vauhdittuvan, kun korkotason puolittuminen piristää investointeja ja kotitalouksien ostovoima kohenee. Nordean ekonomistit ennustavat euroalueen talouden kasvavan ensi vuonna jopa kahden prosentin vauhtia, mikä ylittäisi lievästi Yhdysvalloille ennakoidun kasvun. Pidemmällä aikavälillä talouskasvua voimistavat myös strategiset ajurit, kun Eurooppa lisää satsauksia puolustusteollisuuteen, vihreään siirtymään ja teollisuustuotannon kotiuttamiseen. 

Toistaiseksi Trumpin kauppapolitiikka on iskenyt kehittyvien maiden joukossa pahiten Kiinaan, kun kiinalaisten tuontituotteiden keskimääräinen tulli on noussut peräti 55 prosenttiin ja alle 800 dollarin arvoisten pakettien aikaisempi tullivapaus päättyi. Monet kiinalaiset viejät ovatkin nyt vaikeuksissa, etenkin, jos neuvottelukumppani on suuri amerikkalainen kauppaketju. Kiina kuitenkin tukee päättäväisesti talouttaan sekä raha- että finanssipolitiikan keinoin, joten Kiinan talouden mahalasku ei näytä todennäköiseltä tälläkään kertaa. 

Fed tarkkailuasemissa

Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei ole laskenut ohjauskorkoa vielä kertaakaan tänä vuonna, vaikka inflaatio on jo hidastunut 2-3 prosentin välimaastoon. Keskuspankki aikookin pysyä tarkkailuasemissa, kunnes Trumpin tullipolitiikan vaikutukset talouskasvuun ja inflaatioon ovat selvinneet. Korkomarkkinoilla hinnoitellaan loppuvuodelle kahta koronlaskua, mikä on linjassa Fedin pankkiirien mediaaniennusteen kanssa. Tällä hetkellä ohjauskoron vaihteluvälin yläraja on 4,5 prosenttia.  

Euroalueella koronlaskut ovat mahdollisesti jo päättyneet Euroopan keskuspankin laskettua talletuskoron tasan 2 prosenttiin kesäkuussa. Inflaatio on jo saavuttanut kahden prosentin tavoitteen, ja euron vahvistuminen vähentää osaltaan inflaatiopaineita tuontitavaroiden halventumisen kautta. Mikäli talouskasvu ei elpyisikään odotetusti tai euron vahvistuminen jatkuisi, koronlaskuja voitaisiin nähdä lisää. Sveitsin keskuspankki laski kesäkuussa ohjauskoron nollaan vastauksena frangin vahvistumiselle ja nollainflaatiolle.

Tuloskausi lähenee

Heinäkuun puolivälissä sijoittajien katseet kääntyvät toisen vuosineljänneksen tuloskauteen. Yhdysvalloissa S&P 500-indeksin yhtiöiden odotetaan kasvattaneen tuloksiaan noin viisi prosenttia edellisestä vuodesta, mikä olisi vaatimattomin kasvuvauhti sitten vuoden 2023 viimeisen neljänneksen. Mahdollisesti odotukset ovat liiankin alhaalla, mutta tullit, dollarin heikentyminen ja alkuvuoden varastojen täyttö vaikeuttavat ennustamista. Koko vuoden osalta tuloskasvun odotetaan yltävän yhdeksään prosenttiin, mikä voi olla saavutettavissa vahvan ensimmäisen vuosineljänneksen ansiosta. 

S&P500-indeksin eteenpäin katsova PE-kerroin on noussut osakemarkkinoiden palautumisen myötä jälleen korkeaksi lukemaan 22. Tämä on korkeampi kuin viimeisten viiden tai kymmenen vuoden keskiarvo. Osakkeiden nousupotentiaali muodostuukin tällä hetkellä ensisijaisesti tuloskasvusta, eikä arvostuskertoimien noususta.  

Sijoittajat nostaneet osakepainoja

Huhtikuun korjausliikkeen jälkeen sijoittajat ovat palanneet nopeasti osakemarkkinoille. Erityisesti amerikkalaiset yksityissijoittajat ovat kasvattaneet osakesijoituksiaan, kun taas institutionaaliset sijoittajat ovat olleet hieman varovaisempia. Markkinoiden pelkokerroin Vix-indeksi on palannut normaalille tasolle kurssiheilunnan laantuessa. On mahdollista, että heilunta kesän aikana jälleen yltyy, mutta emme odota huhtikuun kaltaisen turbulenssin toistumista.

Eurooppa ylipainossa

Pidämme Euroopan edelleen ylipainossa aluesuosituksissamme, sillä odotamme yritysten tuloskasvun kiihtyvän talouden elpymisen ja sääntelyn keventämisen myötä. Osakkeiden arvostustaso on noussut jonkin verran kurssinousun myötä, mutta toisaalta pidemmän aikavälin näkymien vahvistuminen sallii mielestämme aikaisempaa korkeammat arvostuskertoimet. Osa sijoittajista on alkanut vähentää sijoituksiaan Yhdysvalloissa poliittisen epävarmuuden vuoksi, mikä on hyödyttänyt Euroopan osakemarkkinoita. Euron vahvistuminen dollaria vastaan onkin seurausta pääomavirtojen kääntymisestä. Pidämme mahdollisena, että trendi jatkuu. 

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat kuitenkin maailman suurimmat, eikä niitä kannata unohtaa. Peruspainossakin suosittelemme allokoimaan puolet osakesijoituksista Yhdysvaltoihin. Japanin osakemarkkinat pysyvät alipainossa ja kehittyvät markkinat peruspainossa. Kehittyvien maiden näkymiä varjostaa epävarmuus lopullisista tulleista, jotka Trumpin alkuperäisen suunnitelman mukaan olisivat erityisen korkeita monille kehittyville maille. Intia näyttäytyy tässä ympäristössä hieman muita defensiivisempänä, sillä se ei ole kovin riippuvainen tavaraviennistä ja talouskasvun tärkeimmät ajurit ovat kotimaisia.

Rahoitussektori ylipainossa

Globaalissa toimiala-allokaatiossamme pidämme rahoitussektorin edelleen ylipainossa hyvästä kurssikehityksestä huolimatta. Odotamme sektorin saavan edelleen tukea kohtuullisen korkeasta korkotasosta, kasvavista lainavolyymeista, sääntelyn keventämisestä ja pääomamarkkinatoimintojen hyvästä kehityksestä. Defensiivinen päivittäistavarasektori jatkaa alipainossa. 

Yrityslainat ylipainossa

Pidämme eurooppalaiset yrityslainat ylipainossa ja valtionlainat alipainossa. Yrityslainojen luottoriskimarginaali on kiristynyt varsin matalaksi, mutta talouden elpyessä merkittävä leventyminen ei ole todennäköistä. Yrityslainojen tuotto-odotus on siten edelleen korkeampi kuin valtionlainoilla. Alkuvuonna tuottokärjessä ovat olleet riskipitoisemmat high-yield -yrityslainat sekä kehittyvien maiden valtionlainat. Sijoitusvirrat kehittyvien maiden oman valuutan määräisiin lainoihin ovat vihdoin kääntyneet kasvuun pitkän heikon jakson jälkeen, kun korkosijoittajat hajauttavat salkkujaan useammalle maantieteelliselle alueelle.

 

Kirjoittaja

Hertta Alava

Hertta

Sijoitusstrategi
Nordea Varallisuudenhoito

Omaisuuslajisuositukset

Heinäkuu 2025

Omaisuuslajit

OmaisuuslajitSuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)
OsakkeetPeruspaino0
JoukkolainatPeruspaino
0
RahamarkkinatPeruspaino0

Joukkolainamarkkinat

Joukkolaina-
markkinat

SuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)Suositusosuus
ValtionlainatAlipaino
-525 %
YrityslainatYlipaino
+555 %
RiskiyrityslainatPeruspaino020 %
Kehittyvät korkomarkkinatPeruspaino00 %

Osakemarkkinat

OsakemarkkinatSuositusSuhteessa peruspainoon (%-yks.)Suositusosuus
Pohjois-AmerikkaPeruspaino
050 %
Länsi-EurooppaYlipaino520 %
SuomiPeruspaino015 %
JapaniAlipaino-50 %
Kehittyvät markkinatPeruspaino015 %

Omaisuuslajien tuottoja

Vakiograafit - Osakkeet ja korot

Kuvassa: Tuotot viimeisten 12 kuukauden ajalta: Globaalit osakkeet 5,4 %, Globaalit riskiyrityslainat 7,7 %, Euroalueen yrityslainat 5,8 %, Euroalueen valtionlainat 2,3 %.

Osakemarkkinoiden tuottoja

Vakiograafit - Osakealueet FI

Kuvassa: Tuotot viimeisten 12 kuukauden ajalta: Pohjois-Amerikka 4,9 %, Eurooppa 6,6 %, Japani 1,7 %, Kehittyvät markkinat 6,7 %, Suomi 7,6 %.

Toimitus

Vastaava toimittaja
Antti Saari, Nordea Varallisuudenhoito
antti.saari@nordea.com

Sisällön tuotanto
Hertta Alava, Ville Korhonen, Antti Saari, Teemu Mäkelä

Rekisteröity osoite ja kotipaikka
Nordea Bank Oyj
Satamaradankatu 5, Helsinki, 00020 NORDEA
Y-tunnus 2858394-9

Sähköposti
Avautuu uuteen ikkunaan

Vastuuvarauma ja juridisten tietojen antaminen