Osäkra prognoser

Nedgången på aktiemarknaden tilltog i början av april när president Trump tillkännagav höga importtullar mot de flesta handelspartner. Även om marknaden har återhämtat sig något från det värsta raset är framtidsutsikterna fortfarande rätt osäkra. Det positiva i nuläget är att marknaden till följd av nedgången redan har prisat in att tillväxten försvagas klart. Vi rekommenderar neutralvikt i aktier och ränteinstrument i portföljerna. När marknaden fluktuerar kraftigt är det viktigt för placerarna att ha tålamod, hålla sig kvar på marknaden och se till att portföljen har god diversifiering.

Tullarna orsakar oro för ekonomin och på marknaden

I början av april offentliggjorde USA:s administration generella tullar på 10 procent på all import samt rejäla ömsesidiga tullar mot många länder. Med undantag för Kina pausade president Trump dock dessa tullar i 90 dagar eftersom aktiekurserna hade sjunkit kraftigt. Under pausen strävar USA efter att förhandla med sina handelspartner. Trump har också indikerat att ytterligare tullar inte träder i kraft om handelsförhandlingarna går bra. För Kinas del höjdes tullarna till hela 145 procent. Vissa importvaror från Kina, såsom smarttelefoner, har dock uteslutits från de högsta tilläggstullarna. USA försöker komma överens också med Kina, men förhandlingarna har ännu inte börjat.

De tullar som USA tar ut blir sannolikt lägre än Trumps ursprungliga tillkännagivande, men de ligger ändå på en högre nivå än marknaden förväntade sig ännu i början av Trumps mandatperiod. Det är svårt att bedöma det slutliga utfallet av tull- och handelsförhandlingarna, men det är sannolikt att både ekonomin och resultaten i år växer betydligt långsammare än vad man tidigare hade estimerat. Det råder en stor osäkerhet kring tullarna och deras effekter för tillfället och detta dämpar ekonomin i synnerhet i USA.

Globala aktiekurser sjönk i april med cirka 5 procent till följd av volatiliteten på marknaden. För de första fyra månaderna av året slutade avkastningen på aktiemarknaden 10 procent på minus. Av olika geografiska områden utvecklades Nordamerika (-6 %) och Kina (-10 %) svagast i april. Avkastningen på det viktbegränsade CAP-indexet för Helsingforsbörsen var 1 procent på minus i april. Glädjande nog är avkastningen på Helsingforsbörsen 5 procent på plus för årets första fyra månader.

IMF sänkte sina tillväxtprognoser

Internationella valutafonden IMF sänkte sin tillväxtprognos för den globala ekonomin på grund av handelskrigets negativa effekter. IMF förväntar sig att den globala tillväxten avtar från 3,3 procent i fjol till 2,8 procent i år. Ännu i början av året väntades tillväxttakten förbli oförändrad. IMF förutspår ändå inte recession utan anser att tillväxtutsikterna fortsättningsvis är rimliga.

USA:s tillväxtprognos för innevarande år sänktes till 1,8 procent – ännu i januari väntades tillväxten uppgå till 2,7 procent. Dessutom höjdes USA:s inflationsprognos för innevarande år med 1 procentenhet till 3 procent. Den näst största prognossänkningen gjordes för Kina vars tillväxtprognos för innevarande år sänktes med 0,6 procentenheter till 4,0 procent. 

Tillväxtprognosen för eurozonen sänktes med endast 0,2 procentenheter till 0,8 procent, eftersom stimulansåtgärderna kompenserar för tullarnas effekter. Nästa år väntas den ekonomiska tillväxten i eurozonen öka till 1,2 procent tack vare de tre stora ekonomierna Tyskland, Italien och Frankrike.

Sänkta resultatprognoser 

Enligt världsindexet ökade företagens resultat ifjol med 10 procent, vilket var en rätt stark prestation. Vid ingången av 2025 väntades resultaten öka med 12 procent och tillväxten ta fart på bred front vad gäller både geografiska marknadsområden och olika sektorer. Osäkerheten kring handelskriget har dock vänt förväntningarna på resultattillväxten nedåt. För närvarande väntas resultaten öka i år med 9 procent, men det är sannolikt att tillväxtförväntningar sänks ytterligare. Företag och analytiker som följer företagens utveckling är fortsatt försiktiga med sina prognoser, eftersom utdragna handelsförhandlingar gör att den osäkra perioden fortsätter. I fråga om de stora marknaderna var den förväntade resultattillväxten för USA nästan 15 procent i början av året. För närvarande har tillväxtprognosen redan sänkts till 9 procent. 

Prognosen för det innevarande årets resultattillväxt för bolagen på Helsingforsbörsen var som högst 15 procent. Nu har prognosen sänkts till ungefär 10 procent. Osäkerheten kring handeln tynger efterfrågan på investeringar, vilket innebär att ett utdraget handelskrig kan dämpa utsikterna för de cykliska bolagen på Helsingforsbörsen. I april sjönk företagens förtroendeindex i både USA och Europa. Då nedgången ändå inte var drastisk avtar den ekonomiska aktiviteten något utifrån företagens utsikter, men en recession kan undvikas. 

 Tuloskasvu SWE 05 2025

Till följd av nedgången i aktiekurserna har värderingsmultiplarna på aktiemarknaden sjunkit. P/E-talet för globala aktier är för närvarande 17. Före nedgången i aktiekurserna var värderingsmultipeln som högst 19 och under tullchockerna i början av april låg talet under 16. Det historiska medelvärdet för P/E-talet är likaså 16. För närvarande råder det osäkerhet kring aktiernas värderingsmultiplar, eftersom företagens resultatnivå för de kommande kvartalen ännu är oklar. 

Övervikta europeiska aktier

Vi börjar övervikta europeiska aktier i våra rekommendationer för olika aktiemarknader. Lättare finanspolitik, investeringar, sjunkande räntor och lättnader i EU-regleringen främjar regionens utsikter för resultattillväxt och talar också för högre värderingsmultiplar än tidigare. Det finns förstås en risk att den ändrade riktningen i politiken återigen blir försiktigare än man hade hoppats. Vi börjar undervikta japanska aktier i våra rekommendationer.

På grund av tulloron börjar vi neutralvikta industriella produkter och tjänster i våra globala sektorrekommendationer. Vi minskar undervikten i dagligvaror i motsvarande grad. Vi fortsätter att övervikta finanssektorn som även i fortsättningen drar nytta av den rimliga ekonomiska tillväxten och den fortsatt höga räntenivån.

Räntorna sjönk i april

Räntorna på statsobligationer i eurozonen sjönk något i april. Svagare tillväxtutsikter och volatilitet på aktiemarknaden har gynnat efterfrågan på obligationer och pressat ned räntor. Dessutom sänkte Europeiska centralbanken ECB styrräntan i samband med sitt räntemöte i april. Marknaden räknar med att räntesänkningarna fortsätter. ECB fokuserar för närvarande på riskerna i den ekonomiska tillväxten. Enligt ECB:s bedömningar kommer osäkerheten kring tullarna sannolikt att dämpa tillväxtutsikterna även för eurozonen.

Till följd av tillväxtoron som handelskriget orsakat har företagens riskpremier ökat en aning. I början av året var premierna historiskt sett låga, och i nuläget ligger de i praktiken vid den nedre tredjedelen historiskt sett. Det innebär att de fortfarande är tämligen låga. Även om tillväxten har avtagit något väntas företagens kreditvärdighet förbli ganska stabil. Förväntningarna på betalningsinställelser skulle naturligtvis öka om tillväxten försvagades betydligt. I fråga om high yield-obligationer är antalet betalningsinställelser ändå fortfarande lågt i nuläget. I situationer som liknar de svagaste börsdagarna i april är finansmarknaden i praktiken stängd när det gäller finansiering för företag. En betydande åtstramning av de finansiella omständigheterna skulle vara gift särskilt för företag med den högsta kreditrisken.

Obligationsräntorna erbjuder fortfarande intressanta placeringsmöjligheter. Eftersom euriborräntorna har sjunkit ganska raskt, betalas lägre räntor på insättningar i fortsättningen. När det gäller ränteplaceringar gör placerarna klokt i att vända blicken mot obligationsmarknaden. För ränteportföljen rekommenderar vi övervikt i investment grade-obligationer i eurozonen och undervikt i statsobligationer i eurozonen. Vi sänker amerikanska investment grade-obligationer till neutralvikt. För tillfället bedöms eurozonen ha stabilare ekonomiska utsikter än USA. Det är viktigt att diversifiera placeringarna väl också i ränteportföljerna.

Skribent

Ville Korhonen

Ville

Placeringsstrateg
Nordea Kapitalförvaltning

Rekommendation om val av tillgångsslag

Maj 2025

Tillgångsslag

TillgångsslagRekommendationI relation till neutralvikt (%-enh.)
AktierNeutralvikt0
ObligationerNeutralvikt
0
PenningmarknadenNeutralvikt0

Obligationsmarknaden

Obligations-
marknaden

RekommendationI relation till neutralvikt (%-enh.)Rekommenderad andel
StatsobligationerUndervikt
-525 %
FöretagsobligationerÖvervikt
+555 %
High yield-obligationerNeutralvikt020 %
Räntemarknader i tillväxtländerNeutralvikt00 %

Aktiemarknaden

AktiemarknadenRekommendationI relation till neutralvikt (%-enh.)Rekommenderad andel
NordamerikaNeutralvikt
050 %
VästeuropaÖvervikt520 %
FinlandNeutralvikt015 %
JapanUndervikt-50 %
TillväxtmarknaderNeutralvikt015 %

Avkastning på tillgångsslag

Osakkeet ja korot_SWE 05 2025

Figuren: Avkastning på tillgångsslag för de senaste 12 månader: Aktier, världen 3,9 %, Riskföretagslån, världen 7,5 %, Företagslån, euroområdet 6,2 %, Statslån, euroområdet 3,3 %.

Avkastning på aktiemarknaden

Osakealueet_SWE 05 2025

Figuren: Avkastning på tillgångsslag för de senaste 12 månader: Nordamerika 3,5 %, Europa 6,1 %, Japan 3,4 %, Tillväxtmarknader 2,3 %, Finland 2,9 %.

 

Redaktion

Ansvarig redaktör
Antti Saari, Nordea Kapitalförvaltning, Nordea Bank Abp
antti.saari@nordea.com

Innehåll
Hertta Alava, Ville Korhonen, Antti Saari, Teemu Mäkelä

Registrerad adress och hemort
Hamnbanegatan 5, Helsingfors, 00020 NORDEA
FO-nummer 2858394-9

E -post
Öppnas i nytt fönster

Ansvarsfriskrivning