Vilka är då de första stegen om man vill börja placera hållbart? Valmöjligheterna är många. Ett exempel är aktiva köp, där placeraren med hjälp av sitt ägande försöker påverka företagets agerande. Den här metoden kräver ett stort aktieinnehav för att få effekt och är därför utom räckhåll för privata investerare.
En annan metod för att bedriva hållbara investeringar är att aktivt placera i företag som med sin affärsverksamhet försöker förändra världen. Det kan handla om cleantech-bolag eller företag som satsar på förnybar energi.
– För den som vill placera i små onoterade uppstartsbolag lönar det sig dock att beakta den finansiella risk som det medför, påminner Koivumäki.
Temafonder är ett bra alternativ för de som vill placera hållbart. Via temafonderna kan placeraren välja objekt som tar hänsyn till frågor som är viktiga för en själv. Som exempel nämner Koivumäki miljöfrågorna och exempelvis främjande av jämställdhet mellan könen.
Anna Koivumäki framhåller att temafonder ofta kan få större effekt än vad som är möjligt med direkta investeringar. Stora institutionella placerare, som banker, har möjlighet att få fram djup kunskap om placeringsobjekt och utifrån den göra välövervägda investeringar som ger stor inverkan. Det krävs stora satsningar för att granska hållbarhet hos ett företag eller en bransch och stora placerare har bättre möjligheter att lyckas med det. Dessutom kan en fond använda sin rösträtt på bolagsstämman och på så sätt påverka bolaget att ta samhällsansvar.
Byt inte ut hela portföljen på en gång
Trots att många har intresse för hållbarhet, är det enligt Anna Koivumäki klokt att inte göra något förhastat. Det lönar sig inte att ändra allt, utan placeringslösningarna ska alltid bedömas utifrån placerarens behov. Om man till exempel förvaltar en portfölj åt ett företag eller en släkt måste man också tänka på kontinuiteten.
– Det är placerarens egen målsättning och riskprofil som ska styra. I en diversifierad portfölj kan man betona hållbara investeringar, utan att det styr hela innehållet.