Yritysmuodon valinta

Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman, valitse sinulle parhaiten sopivin yritysmuoto.

Mikä yritysmuoto sopisi parhaiten sinun tarpeisiisi?

Yritysmuotojen välisiä eroja ovat muun muassa perustajien määrä, pääoman suuruus, vastuunjako, voiton ja vastuun jakaminen sekä verotus.

Yritysmuodot eroavat toisistaan mm. siinä

  • Miten yrittäjä henkilökohtaisesti vastaa yrityksen velvoitteista?
  • Miten joustavaa päätöksenteko on?
  • Miten yrityksen voittovaroja jaetaan omistajille?
  • Miten yritystä verotetaan?

Osakeyhtiö ja elinkeinonharjoittaja/toiminimi ovat yleisimmät aloittavan yrityksen yritysmuodot. Myös avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat monissa tilanteissa hyviä vaihtoehtoja. Eri yritysmuotoihin liittyvät kysymykset on hyvä selvittää asiantuntijan kanssa. Tukea saat esimerkiksi Uusyrityskeskuksista. 

Lisätietoja eri yritysmuodoista löydät myös OnnistuYrittäjänä.fi-palvelusta: Yrityksen perustaminenAvautuu uuteen ikkunaan.

Franchising

Yrittäjäksi pienemmällä riskillä

Yrittäjäksi ryhtymisen kynnystä voit madaltaa liittymällä franchising-ketjuun, jossa yrittäjä pääsee hyödyntämään valmiiksi kehitettyä ja hyväksi havaittua yritysideaa ja toimintamallia.

Franchising-sopimuksessa määritellään osapuolten oikeudet ja velvollisuudet. Yrittäjän on noudatettava esimerkiksi markkinoinnissa ja toimitilojen sisustuksessa ketjun ohjeita sekä tehtävä hankinnat ketjun määrittämistä paikoista. Yrittäjän itsenäisyyttä franchising-sopimus siis rajoittaa, mutta toisaalta yrittäjä pääsee heti hyötymään ketjun tunnettavuudesta. Usein sopimukseen liittyy myös koulutusta ja muita yhteisiä palveluja.