Kysy chatissa Avautuu uuteen ikkunaan

Se on kovaa työtä, mutta olen sen arvoinen

Inspiroidu Mikko Vihersalon tarinasta! Hän jätti hyväpalkkaisen ja arvostetun työn Hornet-lentäjänä tullakseen ensin tennisvalmentajaksi ja sen jälkeen trampoliinipuiston yrittäjäksi.

Helsingin Pitäjänmäessä, syvältä hiilivarastojen syövereistä, löytyy 2800 neliömetriä värikkäitä trampoliineja. Täällä on aerobic-trampoliineja, hyppytorneja, pehmeitä vaahtomuovikuoppia ja polttopallokenttä. Tämä on yrittäjä Mikko Vihersalon ideoima ja perustama trampoliinipuisto Rush. Vihersalo on juuri sonnustautunut hänelle tunnusomaisiin kirkkaan oransseihin liukuestosukkiinsa ja on valmiina hyppäämään trampoliinille.

“Sain ajatuksen, että entä jos voisinkin tienata trampoliineilla?"

Töitä ei voi tehdä vain rahasta

Vuonna 2013 Mikko Vihersalo työskenteli Puolustusvoimien leivissä, Lapin lennostossa. Hänen 13-vuotinen sopimuksensa oli tulossa päätökseen, ja vaikka Vihersalo oli lapsuuden unelma-ammatissaan, hänestä tuntui, että jonkin pitäisi nyt muuttua. Kolme vuotta aikaisemmin niskavamma oli päättänyt hänen lentouransa ja pakottanut hänet jatkamaan toimistohommissa. Vihersalo mietti, pitäisikö hänen pysyä pöytänsä takana aikaiseen eläkeikään asti, vai lähteä kokeilemaan onneaan tenniksen parissa. Henkisesti Vihersalo oli jättänyt ilmavoimat jo vuosia aikaisemmin, joten hän tunsi olonsa itsevarmaksi ja helpottuneeksi päättäessään uransa ilmavoimissa.

-“Töitä ei voi tehdä vain rahasta eikä minulla olisi enää ollut samaa paloa tehdä töitä, jos olisin joutunut viettämään seuraavat 10 vuotta paperihommissa.”

Loikka tenniksestä trampoliineille

Mikko Vihersalolla oli suuria visioita paikalliselle tenniskeskukselle. Hän oli viimeisen 10 vuoden aikana ilmavoimissa ollessaan miettinyt ja tehnyt laskelmia sen suhteen, kuinka tuottoisa tenniskeskus olisi. Miten se hyötyisi, jos mukaan saataisiin sulkapallokenttiä tai salibandykenttä. Tai entä jos tenniskeskuksesta tehtäisiinkin liikuntaseikkailupuisto? Vihersalon tietokone oli täynnä kävijämääräarvioita sekä neliömetri- ja eurolaskelmia.

Lopulta Vihersalo tutustui tennispiireissä insinööriin nimeltä Harri Puhakka. Yhdessä miehet alkoivat työstää ajatusta trampoliinipuistosta.

-“Trampoliini vahvistaa niskaa ja selkälihaksia, jotka hyppiessä altistuvat samoille g-voimille kuin Hornetin ohjaamossa. Minä sain ajatuksen, että entä jos voisinkin tienata trampoliineilla."

Miehet yhdistivät voimansa kehitelläkseen tuottoisan bisnesidean. Kun konsepti tuntui hyvältä, he päättivät muuttaa Excel-taulukot trampoliinihallin kuutiometreiksi.

“Meille sanottiin, että meillä on liian vähän kokemusta yrityksen pyörittämisestä."

Herätä luottamusta uskomalla itseesi

Suunnitelmat laitettiin pian täytäntöön, jotta trampoliinipuisto muuttuisi todeksi. Vihersalo ja Puhakka lensivät Rovaniemeltä Helsinkiin, tapasivat bisnesenkeleitä ja neuvottelivat rahoituksesta pankkien kanssa. Miehet uskoivat omaan suunnitelmaansa, mutta rahoituksen saaminen edellytti aika paljon kärsivällisyyttä. Jotkut pankit tarjosivat vain lämmintä kättä.

- “Niillä oli ehkä luottoa yritysideaan, mutta ei miehiin sen takana. Meille sanottiin, että meillä on liian vähän kokemusta yrityksen pyörittämisestä."

Mutta, kun yhdysvaltalainen trampoliinivalmistaja liittyi rahoittajiin ja Finnveralta löytyi apua, asiat alkoivat edetä nopeasti. Nordea lähti mukaan projektiin. Nordean asiakasvastuullinen Pertti Kohonen kertoo, että pankki lähti mukaan, koska Finnveran kanssa saatiin järjestettyä tyydyttävä rahoituspaketti. Nordealla riitti myös uskoa yrittäjiin, koska nämä olivat sijoittaneet omia rahojaan yritykseen.

- “He olivat selvästikin pohtineet tämän läpikotaisesti ja tehneet todellisia laskelmia. He olivat tutustuneet rahoituspuoleen asianmukaisesti ja valmistautuneet tapaamiseen. He pystyivät tarjoamaan meille hyvin valmistellun raportin ja vastauksia kysymyksiimme.”

Toinen merkittävä tekijä oli tietysti se, että miehet uskoivat omaan ideaansa.

- “Asenteeni on aina ollut se, että haasteet ja takaiskut voivat hidastaa, mutta eivät pysäyttää.”

Älä anna minkään pysäyttää sinua

Vihersalolle suurin haaste yrittäjyyteen hyppäämisessä on ollut kaikkien asioiden johtaminen.

-“Tässä on ollut niin paljon muuttujia, jotka on pitänyt sisäistää ihan tyhjästä; esimerkiksi tietotekniikka, henkilöstön palkkaaminen ja vuokratilojen huolto.”

Liiketoiminnan ja budjetin suunnittelu voi olla haastavaa, mutta niin on myös aikataulujen suunnittelu. Vihersalon ja Puhakan aikatauluihin tuli kaikenlaisia ongelmia, kuten trampoliinien osien toimituksen myöhästyminen, mikä pakotti lykkäämään puiston avajaisia. Tai se, kun Vihersalon piti muuttaa perheensä – vaimo ja kaksi alle kouluikäistä lasta – Rovaniemeltä 800 kilometrin päähän Helsinkiin. Siihen päälle hänen henkilökohtaiset tulonsa vielä laskivat neljännekseen aiemmista.

-“Minun asenteeni on kuitenkin aina ollut, että haasteet ja takaiskut voivat hidastaa, mutta eivät pysäyttää. Sen, mitä lähdimme tavoittelemaan, olemme lopulta saavuttaneet.”

Vihersalo ja Puhakka ovat investoineet lähes 1,5 miljoonaa euroa yritykseensä. Yhtiöllä on nyt 30 työntekijää. Puiston rakentaminen vaati lopulta kahdeksan konttia metallia ja vietereitä. Trampoliinipuisto Rush sai myös verrattoman arvokasta valmennusta Nordealta. Pertti Kohosen mukaan tämä sisälsi pääasiassa paljon kysymyksiä.

- “Kysyimme, milloin yritys alkaa tuottaa voittoa, jos kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Toisin sanoen, minkälaiset mahdollisuudet yhtiöllä oli suunnitelmien muutoksiin. Tämänkaltaisissa projekteissa täytyy ottaa huomioon varusteet ja olosuhteet sekä tietysti turvallisuusaspekti, joka tässä tapauksessa olikin huomioitu riittävästi.”

“Tietyllä tapaa yrityksen pyörittämisessä on vain kyse rohkeudesta tarttua tilaisuuteen.”

Kova työ on ollut vaivan arvoista

Trampoliinipuisto Rushin ovet avautuvat puolelta päivin arkipäivisin. Suosittu kohde houkuttelee kävijöiksi lumilautailijoita, skeittareita ja ihan tavallisia ihmisiä. Trampoliinipuistot eivät kuitenkaan ole pelkästään suomalaisten suosiossa. Vihersalon mukaan suurimmasta osasta amerikkalaisia kaupunkeja löytyy trampoliinipuistoja ja New Yorkissa sekä Los Angelesissa niitä on useita. Vastaavia puistoja on tällä hetkellä rakenteilla myös Norjaan, Ruotsiin ja Tanskaan. Rushin lähitulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu uusien puistojen avaaminen eri puolille Suomea. Tällä hetkellä puistoja on kaksi, yksi Helsingin Pitäjänmäessä ja toinen Vantaan Tammistossa. Matkallaan Hornet-lentäjästä bisnesmieheksi Vihersalo on yllätyksekseen pystynyt hyödyntämään myös lentäjänurallaan opittuja taitoja.

- "Tietyllä tapaa yrityksen pyörittämisessä on vain kyse rohkeudesta tarttua tilaisuuteen. Ihan kuten Hornetilla lentämisessäkin. Tilanteen arviointi, kommunikointitaidot ja paineen alaisena toimiminen olivat taitoja, joita tarvitsin edellisessä työssäni, ja myös nyt ne ovat korvaamattomia.”

Trampoliinipuisto Rushin tarina on osoitus siitä, että yrityksen perustaminen vaatii paljon työtä, mutta on myös sen arvoista.

Tule yritysasiakkaaksi verkossa

Aloita tästä ja ota palvelut käyttöösi