Yhteistyö tavaran- ja palveluntoimittajien kanssa

Tavaran- ja palveluntoimittajat tarvitsevat yritystäsi siinä missä yrityksesi tarvitsee niitä. Vastavuoroisuus on hyvä perusta pitkän tähtäimen kumppanuudelle. Uskollisena yhteistyökumppanina saatat myös jopa saada muita edullisemmat ehdot ja parempaa palvelua.

Onko vähemmän enemmän?

Monilla yrityksillä on muutamia luotettuja tavaran- ja palveluntoimittajia sekä tukkukauppiaita, joilta ne hankkivat esimerkiksi toimistotarvikkeita, materiaaleja ja tuotteita jälleenmyyntiä varten. Toiset yritykset taas käyttävät lukuisia satunnaisia tavaran- ja palveluntoimittajia. Kumpikin tapa on yhtä toimiva. Oma valintasi riippuu yrityksesi tarpeista ja siitä, miten haluat hoitaa liiketoimintaasi.

Suosittelemme kuitenkin, että suunnittelet ostoksesi ja valitset tavaran- ja palveluntoimittajasi niin, että:

  • Päivittäisessä liiketoiminnassa tarvittavat materiaalit tai tuotteet eivät lopu kesken
  • Olet selvillä toimitusajoista ja maksuehdoista
  • Et maksa tavaroista ylihintaa
  • Pysyt ajan tasalla ostoksistasi kirjanpitoa ja budjettia varten
  • Voit käsitellä maksut helposti ja nopeasti
  • Et joudu käyttämään turhaa aikaa erikoistarjousten metsästämiseen
  • Saat neuvoteltua pysyvästi kiinteät alennukset tai muuten suotuisat ehdot hankinnoillesi.

Vinkit tavaran- ja palveluntoimittajien valintaan

Luotettavuus

Osa yrityksistä on täysin riippuvaisia tavarantoimittajistaan. Jos yritys ei saa tuotteita tukkukauppiailtaan, ei ole myöskään mitään myytävää asiakkaille. Mieti, mitkä hankinnat ovat keskeisiä liiketoimintasi kannalta ja etsi tavarantoimittaja, johon voit luottaa. Hyödynnä omaa verkostoasi.

Millaisia hankintoja yrityksesi on tehtävä?

Kysymys voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä. Saatat kuitenkin yllättyä tarvittavien hankintojen määrästä, kun kartoitat kaikki yrityksesi ostostarpeet wc-paperista catering-palveluihin ja keskuspalvelimiin. Hankinnat kannattaa myös jäsennellä kategorioittain.

Kuinka suureen osaan hankinnoista riittää yksi tavaran- tai palveluntoimittaja?

Yrityksesi toimialasta ja tarpeista riippuen muutama tavaran- tai palveluntoimittaja voi riittää. Jos tavarantoimittajia on vähän, tavaroiden tilaaminen ja maksaminen on helpompaa ja sinulla on mahdollisuus neuvotella yrityksellesi joustavammat ehdot ja hinnat tilauksille.

Miten tavarantoimittajan ehdot (hinnat, toimitus- ja maksuehdot) vaikuttavat yrityksesi päivittäiseen toimintaan?

Ehdoista kannattaa aina neuvotella, vaikka valitsetkin tavaran- tai palveluntoimittajan alkuvaiheessa annettujen ehtojen perusteella. Lyhyt maksuaika saattaa esimerkiksi aiheuttaa kassavajetta. Pitkät toimitusajat edellyttävät puolestaan erityistä huolellisuutta hankintojen suunnittelussa, sillä ne voivat hankaloittaa päivittäistä liiketoimintaa.

Tarvitsetko apua suunnitteluun?

Hyödynnä valmiit pohjamme suunnittelua varten

Lataa pohjat