Osakkeet sopivat osaksi hajautettua salkkua, jolloin varat jaetaan useaan kohteeseen, mikä pienentää sijoittamiseen liittyvää riskiä. Osakesijoittaminen vaatii osakkeet liikkeeseenlaskeneiden yhtiöiden sekä markkinoiden yleistilanteen seuraamista.

Osakkeet Ominaisuudet Kaupankäynti Osakkeet

Osakkeilla kauppaa käyvän tulee olla kiinnostunut seuraamaan yhtiöitä ja markkinoita, koska osakkeille on tyypillistä voimakas kurssien vaihtelu. Kätevästi ajankohtaista tietoa saat vekkopankin kaupankäyntipalveluistamme.

  • Verkkopankissa kaupankäynti, omaisuuden ja markkinoiden seuraaminen on vaivatonta. Kaikki tieto on saatavilla samasta paikasta.
  • Verkkopankissa voit käydä kauppaa yli 2 500 lajilla yli 20:llä eri markkinapaikalla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
Ominaisuudet

Osakkeisiin voi sijoittaa

  1. suoraan ostamalla yksittäisen yhtiön osakkeita pörssistä tai
  2. välillisesti osake- ja yhdistelmärahastojen tai sijoitusobligaatioiden kautta.

Lisäksi osakkeisiin voi sijoittaa merkitsemällä osakkeita osakeannissa tai osakemyynnissä, jossa yhtiön nykyiset omistajat myyvät osan omistuksestaan uusille sijoittajille.

Osakkeet ovat arvo-osuuksina ja niitä varten tarvitset arvo-osuustilin, joka avataan pankissa. Kaupan toteuduttua saat kaupasta laskelman, jonka avulla selvität myyntivoiton tai -tappion verotuksessa.

Kaupankäyntiin verkkopankissa tarvitset arvo-osuustilin lisäksi Sijoittajan palvelun. Sen avulla voit antaa pörssitoimeksiantoja sekä seurata niiden toteutumista sekä sijoitustesi arvon kehittymistä.

Osakesijoituksen tuotto on riippuvainen yrityksen pitkäaikaisesta menestyksestä. Pitkällä aikavälillä on todennäköistä, että osakesijoitus tuottaa paremmin kuin korkosijoitus, vaikka pörssikurssit nousevat ja laskevat välillä rajustikin. 

Osakesijoittamisen riskit liittyvät osakemarkkinoiden yleiseen kehitykseen ja yhtiön menestykseen. Ulkomaisiin osakesijoituksiin liittyy myös valuuttakurssiriski. Osakesijoittaja saa tuottoa osakkeelle maksettavista osingoista ja osakkeen arvonnoususta. 

Riskejä voi pienentää hajauttamalla. Yritysriskiä voi vähentää hajauttamalla useisiin yhtiöihin ja markkinariskiä sijoittamalla osan varoista korkokohteisiin. Rahastot ovat oiva apu hajauttamiseen. Lisäksi kannattaa muistaa ajallinen hajautus. Se tarkoittaa sitä, että osakkeiden ostot ja myynnitkin kannattaa tehdä useina erinä pitkällä aikavälillä.

Kaupankäynti

Osakekauppa käy kätevästi verkkopankissa

Verkkopankin Sijoittajan palvelussa voit antaa pörssitoimeksiantoja sekä seurata niiden toteutumista sekä sijoitustesi arvon kehittymistä. Palvelussa saat käyttöösi myös ajantasaiset tietopalvelut, analyysit ja ostosuositukset.

Voit käydä kauppaa yli 20:llä eri markkinapaikalla ja yli 2 500 lajilla. Kaupankäynti kansainvälisillä osakkeilla on yhtä helppoa kuin kotimaisilla osakkeilla ja toimeksiannot annetaan samalla tavalla.

Osakkeet ovat arvo-osuuksina

Osakesijoittajan tulee avata arvo-osuustili pankissa. Kaupan toteuduttua sijoittaja saa kaupasta laskelman, jonka avulla myyntivoitto tai -tappio selvitetään verotuksessa.

Verkkopankissa voit Sijoittajan palvelussa käydä kauppaa seuraavilla markkinapaikoilla ja niillä osakkeilla, joissa kaupankäyntivaluutta on sama kuin pörssin.

Sijoittajan palvelussa näet reaaliaikaiset kurssitiedot Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon pörsseistä. Lisämaksusta ne saa myös USA:sta.

Kaupankäynnin markkinapaikat
PörssiValuuttaKaupankäyntiaika 
(Suomen aikaa)
Suomi
Osakkeet, warrantit,
sertifikaatit, ETF:t,
optiotodistukset,
merkintäoikeudet
NASDAQ OMX HelsinkiEUR10.00-18.30

Suomi 
Osakkeet

First North FinlandEUR10.15-18.20
Belgia
Osakkeet
Euronext BrusselsEUR10.00-18.30
Espanja
Osakkeet 
Bolsa de MadridEUR10.00-18.30
Hollanti
Osakkeet, ETF:t
Euronext AmsterdamEUR10.00-18.30
Iso-Britannia
Osakkeet, ETF:t;
Leimavero*;
Rajahinta pennyinä (GBP)
Lontoo LSEGBP10.00-18.30
Italia
Osakkeet
Borsa Italiana (Milano)EUR10.00-18.30
Kanada
Osakkeet
Toronto (TMX)CAD16.30-23.00
Norja
Osakkeet, ETF:t
OslobörsNOK10.00-17.30

Portugali

Osakkeet
Euronext LisbonEUR10.00-18.30
Ranska
Osakkeet, ETF:t
Euronext ParisEUR10.00-18.30
Ruotsi
L-, M- ja S-listan osakkeet, ETF:t
NASDAQ OMX StockholmSEK10.00-18.30

Ruotsi
Osakkeet

First North StockholmSEK10.15-18.20

Ruotsi
Osakkeet

AktieTorgetSEK10.00-18.30
Saksa
Osakkeet, ETF:t
Selvitysaika T+2
XetraEUR10.00-18.30
Sveitsi
Osakkeet, ETF:t
Zürich (SIX)CHF10.00-18.30
Tanska
L-, M- ja S-listan osakkeet
NASDAQ OMX CopenhagenDKK10.00-18.00
Viro
Osakkeet
NASDAQ OMXBalticEUR10.00-16.00
Yhdysvallat
Osakkeet, ETF:t 
NyseUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t
NasdaqUSD16.30-23.00
Yhdysvallat 
Osakkeet, ETF:t 
AmexUSD

16.30-23.00

*Lontoon pörssissä (London Stock Exchange) peritään kaikista ostoista 0,5 %:n leimavero.