Yrityksesi kassavirta kertoo kannattavuudesta

A man holding a wooden box - 935x250

Liquidity Management flow - FI - 158x158Yrityksen kassavirta on yksinkertainen käsite. Se sisältää yrityksesi tilille tulleet ja sieltä vähentyneet rahavarat: niin liiketoiminnan rahavirrat kuin lainat ja investoinnit. Liiketoiminnan rahavirta kertoo yrityksesi kannattavuudesta, joten sitä on syytä seurata jatkuvasti.

Kun sinulla on selkeä kuva yrityksesi kassavirrasta, huomaat myös mahdolliset parannustarpeet. Mitä nopeammat prosessit, sitä vahvempi kassavirta – ja kannattavampi bisnes!

Optimoi kassavirtoja – tee parempaa tulosta

Jokainen yrittäjä iloitsee saadessaan suuren summan rahaa myymästään tuotteesta tai palvelusta. Varmista, että saat sisään tulevasta rahasta myös suurimman mahdollisen hyödyn. Kassavirran optimointiin kannattaa satsata, sillä se vahvistaa liiketoimintaa ja valmistaa yritystäsi tulevaan kasvuun. Ohessa muutama hyödyllinen vinkki.

Vahvista kassavirtaasi Kuinka voimme auttaa Vahvista kassavirtaasi

Vahvista kassavirtaasi

Tasainen kassavirta on yrityksen elinehto.  Kassavirran optimoinnilla autamme varmistamaan, että yrityksesi tulot ja menot kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla. Näin pidät rahoituskustannukset kurissa, eikä raha seiso toimettomana tilillä. Kun kassavirta on kunnossa, ovat rahat ja aika fiksussa käytössä.

 Pictogram showing a scale 

Käytännön vinkkejä

Seuraa sisään tulevaa rahaa

 • Tutki kilpailijoiden maksuehtoja ja tarkista, ovatko ne linjassa oman yrityksesi ehtojen kanssa.
 • Harkitse maksuaikojen lyhentämistä, jotta saisit rahat nopeammin yrityksesi käyttöön. Tarjoa alennusta asiakkaille, jotka maksavat etuajassa.
 • Hyväksy kortti- ja mobiilimaksut, jotta saat maksun heti.
 • Tarkista asiakkaan luottotiedot ennen kuin hyväksyt tilauksen.
 • Merkitse laskuihin selkeästi kaikki tarvittavat tiedot välttääksesi maksujen viivästymisen.

Seuraa ulos menevää rahaa

 • Vertaile tavaran- ja palveluntoimittajien hintoja ja ehtoja usein. Jos huomaat, että voisit saada uudelta toimittajalta paremmat ehdot, pyri neuvottelemaan uudet ehdot nykyisen toimittajasi kanssa. Vakiintuneet suhteet ovat arvokkaita, joten luotettavasta toimittajasta kannattaa usein pitää kiinni.
 • Maksa laskut niin myöhään kuin mahdollista – mutta älä koskaan myöhässä. Voit myös pyytää myyjiltä alennusta, jos maksat etuajassa. Näin optimoidaan molempien osapuolten kassavirta.
 • Pyri vähentämään käyttämiesi tavaran- ja palveluntoimittajien lukumäärää. Valitse myyjiä, jotka antavat suurille asiakkaille alennuksia ja muita etuja.
Kuinka voimme auttaa

Kuinka voimme auttaa

 • Laskuluotto eli myyntisaatavien rahoitus auttaa saamaan maksut nopeammin tilille.
 • Leasing vapauttaa varoja käyttöösi. Kaikkea ei tarvitse omistaa.
 • E-lasku helpottaa sinun ja asiakkaidesi elämää.  
 • Tee hankintoja yrityskortilla. Säästät aikaa ja hallitset tilannetta.
 • Käytä eräsiirtoa yksittäisten maksujen käsittelyn sijaan.

Suunnittelemalla kirkkaampi tulevaisuus

Kaikki alkaa suunnitelmasta Palveluja avuksesi Kaikki alkaa suunnitelmasta

Suunnittelulla kohti tavoitteitasi

Millaisia unelmia ja tavoitteita sinulla on yrityksellesi? Jotkut vasta aloittelevat yritystoimintaa ja tavoittelevat vakaata ja kannattavaa liiketoimintaa. Toiset ovat harjoittaneet liiketoimintaa jo pitkään ja toivovat voivansa palkata lisää työntekijöitä, ostaa uusia koneita ja laitteita tai muuttaa isompiin tiloihin. Tavoitteena voi olla myös toiminnan laajentaminen toiseen maahan. Unelmat toteutuvat sitä todennäköisemmin mitä paremmin suunnittelet tulevaisuutta.

Kaikki yritykset kohtaavat erilaisia vaiheita. Oman yrityksesi eri vaiheiden ymmärtäminen auttaa järkevien päätösten tekemisessä. Osaat toimia ajoissa, kun on tehtävä investointeja. Tai jos toimintasi on kausiluonteista, osaat varautua hiljaisiin kausiin.

Tässä muutama vinkki, joiden avulla pääset alkuun.

Pictogram 1 - 164x96 - new

Hoida perusasiat kuntoon

- Päätä ajanjakso suunnitelmallesi. 
- Ota suunnittelun pohjaksi luonnollinen tulojakso, johon mahtuu sekä ylä- että alamäkiä.

Pictogram 2 - 164x96 - new

Katso taaksepäin

- Tulevaisuutta voi ennakoida historian perusteella. Tarkastele yrityksesi tilien liikkeitä 3–4 viime vuoden ajalta. Yritä jaotella tiedot kuukausittain, jotta saat yleiskuvan sisään tulevasta ja ulos menevästä rahavirrasta.
- Jos yrityksesi on tuonut markkinoille uusia tuotteita tai palveluja, analysoi miten tämä on vaikuttanut kassavirtaan.
- Jos olet uusi yrittäjä, ota selvää yrityksen aloituskustannuksista. Suunnitelman tavoitteena voi olla riittävän rahamäärän kartuttaminen aloituskustannusten kattamiseksi.

Pictogram 3 - 164x96 - new

Suunnittele tulevaa

- Käy läpi avoimet tilaukset, jotta näet, mitä kassavirrassa on odotettavissa.
- Arvioi tulevat tuotot, kulut ja tulevat investointitarpeet.

Pictogram 4 - 164x96 - new

Tee toimintasuunnitelma

- Laadi budjetti, josta käy ilmi, miten paljon rahaa yritykselläsi on käytettävissä kuukausittain. Tämä auttaa sinua kerryttämään vararahastoja tulevia investointeja varten. Budjetista näet myös, milloin on vaarana, että kassasta puuttuu rahaa, ja voit siten välttyä kassan tyhjentymiseltä.
- Hyödynnä keräämiäsi tietoja tulevan kassavirran ennakoimisessa. Aloita laatimalla mahdollisimman tarkka ennuste sisään tuleville ja ulos meneville rahamäärille parin tulevan viikon ajaksi. 
- Muista päivittää suunnitelmasi säännöllisesti.

Palveluja avuksesi

Palveluja avuksesi

 • Laskuluotto eli myyntisaatavien rahoitus auttaa saamaan maksut nopeammin tilille.
 • Ota käyttöön tilin luottolimiitti, eli yrityksen tiliin liitetty luotto. Näin hallitset tilapäisiä alijäämiä tai hiljaisia kausia.
 • Leasing vapauttaa varoja käyttöösi. Kaikkea ei tarvitse omistaa.
 • Anna meidän auttaa arvioimaan kuinka suuri kassa on tarpeen. Neuvomme ylijäävän rahan sijoittamisessa riskiltään ja tuotto-odotuksiltaan sopiviin kohteisiin.

Riskit kuuluvat elämään

Hallitse riskejä Anna meidän auttaa Hallitse riskejä

Hallitse riskejä

Risk map

Kaikkeen liiketoimintaan sisältyy sekä riskejä että mahdollisuuksia. Kysymys on siitä, kuinka hyvin pystyt niitä hallitsemaan. Esimerkiksi kansainvälinen kaupankäynti voi altistaa sinut valuuttakurssien muutoksille, jolloin voit joutua maksamaan ennakoitua enemmän tai saada vähemmän. Muita riskejä ovat epäluotettavat toimittajat, asiakkaat, jotka eivät maksa ajoissa (tai ollenkaan) ja taloudellinen tai poliittinen epävakaus. Sinun pitää ymmärtää omaan yritykseesi kohdistuvat riskit ja hallita niitä. Näin voit hyödyntää mahdollisuudet ja välttää sudenkuopat.

Jotta pääset alkuun: 

Anna meidän auttaa

Anna meidän auttaa