Betalningsplan för studielån

Studielånet är ett lån med statsborgen som ska återbetalas när studierna avslutats. När FPA underrättar banken om att du avslutat eller avbrutit dina studier är det dags att lägga upp en betalningsplan för lånet. Betalningsplanen anpassas alltid efter din livssituation och betalningsförmåga.

Under studietiden

Under studietiden betalar du inte ränta separat utan den kapitaliseras, dvs. läggs till på studielånets kapital två gånger om året: 15.6 och 15.12.  

Räntorna kapitaliseras under de terminer du får studiestöd och ännu under en termin efter den sista terminen med studiestöd. Då räntorna inte längre kapitaliseras betalar du hela räntan själv på avtalad betalningsdag.

När du avslutat studierna

Återbetalningen av studielånet börjar oftast 1,5–2 år efter att studierna har avslutats. Återbetalningstiden är vanligtvis cirka två gånger så lång som studietiden, och den kan anpassas efter din livssituation.

Som högskolestuderande får du FPA:s studielånskompensation för den del av studielånet som överstiger 2 500 euro om du har inlett dina första högskolestudier 1.8.2014 eller därefter och slutför dina studier inom utsatt tid.

Du kan avtala om antingen halvårsvisa eller månatliga amorteringar. Statsborgen för studielånet gäller 30 år efter det första uttaget av lånet.

När en kund som lyft studielån avslutat studierna och FPA underrättar oss om detta kontaktar vi kunden för att lägga upp en betalningsplan. Om kunden inte är anträffbar lägger vi upp en betalningsplan enligt lånevillkoren för studielånet. Om din livssituation förändras kan vi anpassa betalningsplanen också efter att planen lagts upp.

Kontakta oss

Efter avslutade studier kan du smidigt lägga upp en betalningsplan på närmaste Nordeakontor eller genom att ringa vår kundtjänst, 0200 5000 (lna/msa) mån–fre kl. 8–20.


Om du identifierar dig med Nordeas bankkoder när du ringer kundtjänsten får du betjäning snabbare och vi kan erbjuda dig banktjänster som täcker alla dina behov.

Lån enligt dina behov Alla produkter Tilläggsprodukter Lån enligt dina behov

Resekredit

Resfeber?

En vintersemester i solen eller en resa runt jorden? Ansök om lämplig kredit och förverkliga dina resedrömmar.

Billån

Bilfeber?

Tänker du köpa en ny eller en begagnad bil av en privatperson? Ansök om lämplig kredit och förverkliga dina bildrömmar.

Stuglån

Du har redan en grill. Det är bara stugan som saknas.

Vill du köpa en ny stuga? Ansök om lämplig kredit och förverkliga dina stugdrömmar.

Studielån

Koncentrera dig på dina studielån med hjälp av studielån.

Studielånet är avsett för att underlätta studerandens vardag. Efter att du fått lånebeslut kan du studera för fulla muggar.

Trädgårdslån

Grillfeber?

Nya trädgårdsstenar, en större terrass eller en splitterny gräsklippare? Ansök om lämplig kredit för att förverkliga dina trädgårdsdrömmar.

Renoveringslån

Renoveringsfeber?

Ytrenovering, nytt kök eller eget rum för barnet. Ansök om lämplig kredit och förverkliga dina hemdrömmar.

Inredningslån

Inredningsfeber?

En ny säng, en större soffa eller ny hemelektronik? Ansök om lämplig kredit för att förverkliga dina inredningsdrömmar.

Båtlån

Båtfeber?

Ska du köpa eller byta båt? Ansök om lämplig kredit och förverkliga dina båtdrömmar.

Alla produkter

Flexkredit

Du kan få kredit från 2 000 euro upp till 50 000 euro

Du kan alltså betala såväl stora som små inköp med den. Du kan använda pengarna till vad du vill: en bil, båt, renovering, möbler eller en resa.

Kortkredit

Du kan får kredit från 500 euro upp till 10 000 euro

Med kreditkort gör du dina dagliga inköp i Finland och utomlands. Kreditkortet ger dig flexibilitet i månatliga utgifter. Kolla in vårt omfattande kortutbud!

Konsumentkredit med säkerhet

Dags för livets stora anskaffningar?

Konsumentkredit med säkerhet är en flexibel och förmånlig lösning till exempel när du planerar att köpa en ny bil, båt, husbil eller göra någon annan större engångsanskaffning.

BoFlex

Stora inköp med liten månadsrat

Vill du renovera eller ska bostadsbolaget göra ett stambyte? Med BoFlex kan du utnyttja värdet på din bostad och sätta planerna i verket.

Studielån

Koncentrera dig på dina studielån med hjälp av studielån.

Studielånet är avsett för att underlätta studerandens vardag. Efter att du fått lånebeslut kan du studera för fulla muggar.

Tilläggsprodukter

Skadeförsäkringar

Du får också skadeförsäkringar hos Nordea.

Det lönar sig att samla bil-, båt-, hem- och personförsäkringarna till Nordea.

Låneskydd Plus

Säkra återbetalningen av ditt lån.

Med Nordea Låneskydd Plus kan du säkerställa återbetalning av ditt lån i händelse av allvarlig sjukdom, olycksfall, arbetslöshet eller dödsfall.

Råd om lån och krediter

Couple walking in the city  

Flexibel ekonomi med konsumentkredit

Det lönar sig att samla lån och konsumentkrediter i Nordea.

Feet in sand  

Planera ekonomin

Börja med att skriva upp alla inkomster och utgifter när du ska granska din ekonomin på längre sikt.