Undrar du ibland vart alla dina pengar tar vägen? Skriv upp alla dina inkomster och utgifter under ett par månader. På så sätt får du reda på vart pengarna tar vägen och hur mycket du eventuellt kan spara.

Så planerar du din ekonomi

  • Räkna ihop alla familjens inkomster: löner, barnbidrag, pensioner, bostadsstöd, studiestöd..
  • Räkna ihop alla fasta utgifter: bolagsvederlag, hyra, el, försäkringar, tidningar. Dividera summan med 12 månader, så får du veta de fasta utgifterna för en månad.
  • Kan du knappa in på de fasta utgifterna? Ta reda på om elräkningen blir billigare genom bolagsbyte, kan du läsa dina dyra hobbytidningar på biblioteket och hur mycket skulle du spara med en spärr för betalsamtal på mobilen?
  • Skriv upp alla rörliga kostnader: mat, kläder, hobbyer, hygien ... De här utgifterna kan du själv inverka mest på.

När du är på det klara med dina inkomster och utgifter är det lättare att balansera säsongsmässiga utgifter. Du vet också vilken tid på året och i vilka utgifter du kan spara pengar till exempel för en semesterresa, låneamortering eller ett större inköp till hemmet.

Blir det pengar över?

Överför extra pengar bort från ditt dagligkonto till andra spar- eller placeringsobjekt. Om du har överlopps pengar på ett vanligt konto blir de lätt spenderade.

Kolla också checklista med besparingar, lån och försäkringar.

Råd om lån och krediter

Couple walking in the city  

Flexibel ekonomi med konsumentkredit

Det lönar sig att samla lån och konsumentkrediter i Nordea.

Feet in sand  

Planera ekonomin

Börja med att skriva upp alla inkomster och utgifter när du ska granska din ekonomin på längre sikt.