Tips vid köp av första bostad

Att köpa bostad är en av de viktigaste affärerna i livet

Att amortera ett bostadslån kan jämföras med att betala månatlig hyra – med den skillnaden att lånebetalningen utökar din egendom. När du köper din första bostad får du dessutom dra av 30 % av räntan på bostadslånet i beskattningen under 10 års tid.

Läs våra tips redan innan du börjar spana efter ditt första egna hem på bostadsmarknaden.

1. Hurdan bostad har du råd med?

Börja med att gå igenom dina inkomster och utgifter. Tänk realistiskt på din ekonomi: hur mycket kan du betala för boende per månad och ändå leva ett normalt liv? Hurdan levnadsstandard har du efter att boendekostnaderna betalats? Finns det pengar över till resor, fritidssysselsättningar och restaurangbesök då och då? Det är bäst att anpassa boendekostnaderna efter vardagens utgifter.

Ta hjälp av budgetunderlaget.

2. Skaffa ett lånelöfte

Ansök om lånelöfte i ett så tidigt skede som möjligt, med det har du ett bättre utgångsläge än andra som är intresserade av samma bostad. Lånelöfte förbinder dig inte på något sätt, men när du har det klart kan du ge ett bud genast när du hittar den rätta bostaden.

Du skaffar lånelöftet genom att fylla i en ansökan om bostadslån, där vi kommer överens om lånevillkoren: lånebeloppet, lånetiden, räntan och amorteringssättet.

3. När du hittar en lämplig bostad

När du hittat en intressant bostad ska du utöver köpepriset och själva bostaden också tänka på följande:

  • Räkna de verkliga boendekostnaderna per månad i den nya bostaden. Beakta utöver lånet också bolagsvederlaget.
  • Kommande reparationer, t.ex. stambyte i husbolaget, kan kosta tiotusentals euro. Ta reda på kommande renoveringar och bedöm vilka kostnader de medför, beräkna hellre för mycket än för litet.
  • Överväg att återbetala eventuellt bostadsbolagslån med bostadslån. Då får du fullt ränteavdrag för första bostad och kan avtala om förändringar i lånet enligt din livssituation.
  • Gardera dig mot eventuella förändringar, såsom ränteuppgång eller oväntade händelser, med olika skyddsprodukter. De ger flexibilitet vid oväntade händelser i livet.

Vi hjälper dig gärna med goda råd ända från början: tillsammans planerar vi in drömbostaden i din budget. Ta kontakt eller besök vårt kontor – vi hjälper dig i varje steg på vägen till ditt första hem!