Mann med nettbrett og kaffekopp ved bord

Trygg användning av kort

Denna sida innehåller anvisningar om trygg användning av kort.

Anvisningar om användningen av kort

 • Förvara aldrig kortet och koden tillsammans. Lär dig alltid den hemliga koden utantill. Skydda koden för utomstående också när du knappar in den i automaten eller på övriga ställen.
 • Ge aldrig kortets nummer eller den hemliga koden per telefon, e-post eller på något annat sätt, inte ens om den som frågar efter dem presenterar sig som en banktjänsteman eller polismyndighet.
 • Du kan ställa dygnsspecifika säkerhetsgränser för kortet, dvs. för kontantuttag i automat samt för betalning av fakturor. Välj gränserna på kontoret då du hämtar kortet.
 • Förvara kortet lika omsorgsfullt som kontanter. Lämna aldrig kortet obevakat till exempel i bilen, affärer, restauranger eller på arbetsplatsen eller hotellrummet.
 • Kontrollera alltid slutsumman innan du undertecknar inköpsverifikatet.
 • Det är lätt att följa upp korttransaktionerna genom att spara och kontrollera kvitton mot kontoutdraget eller kreditkortsfakturan.
 • Försäkra dig regelbundet om att du har kvar ditt kort.
 • Om ditt kort förkommer eller blir stulet ring genast bankernas gemensamma spärrtjänst på numret + 358 20 333. Om du upptäcker korttransaktioner som du inte känner igen på kontot, ta del av våra anvisningar om kortreklamation.

Betala tryggt på nätet

Det är enkelt och smidigt att betala på nätet. Du kan göra inköp till exempel hemma i soffan.

Då nätbetalningar har blivit allt vanligare vill vi erbjuda dig ett säkert sätt att betala med ditt kort på webben.

Du kan göra inköp på webben när du registrerat ditt kort för betalningar på webben. Det är enkelt att registrera kortet och det kostar ingenting.

 • I nätbanken under Kort
 • På Nordeas kontor eller
 • Genom att ringa till Nordea Kundtjänst och identifiera dig med bankkoderna

Vi rekommenderar att inköp med Mastercard-kortet görs på de nätbutikers webbsidor som har symbolen Mastercard SecureCode och med Visa-kort på webbsidorna i butiker som har symbolen Verified by Visa.

När du betalar med kreditkort får du dessutom Mastercard KöpskyddÖppnas i nytt fönster som skyddar dina inköp från köptidpunkten till leveransen.  

Fick du inte produkten du hade köpt?  

Läs mer om kortreklamation

kortit-mastercard-securecodekortit-verified-by-visa

Vad är Mastercard SecureCode och Verified by Visa?

Mastercard SecureCode och Verified by Visa är tjänster som de internationella kortbolagen Mastercard och Visa tillsammans har tagit fram för att förbättra tryggheten vid betalningar på webben. Betalningstransaktionens parter, dvs. säljaren och köparen, verifieras vid köptidpunkten i tjänsten.

När du gör inköp på webben på en sida med Mastercard SecureCode- eller Verified by Visa-symbolen ska du först ange kortnummer, kortets giltighetstid och säkerhetskoden. Efter det ska du bekräfta inköpet med Nordeas bankkoder eller ett fast lösenord som du kan beställa separat på kontoret.

De uppgifter du skriver in, t.ex. bankkoderna, förmedlas inte till köpmannen. Köpmannen får endast i form av ett säljtillstånd bekräftelse på att verifieringen lyckades.

Korten Nordea Mastercard, Visa, Visa Electron, Visa Debit och First Card kan anslutas till tjänsterna.

Registrering i tjänsten utan bankkoder

Om du ännu inte har bankkoder men vill registrera dig i tjänsten Mastercard SecureCode, kan du fylla i bifogad registreringsblankett och returnera den till Nordeas kontor.

Mastercard SecureCode-registreringsblankett (pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Verified by Visa-registreringsblanket
(pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Registrering av en minderårig kortinnehavares kort

Om du är en minderårig innehavare av Visa Electron-, Visa Debit-, Visa- eller Mastercard-kortet kan du registrera ditt kort för nätanvändning med en särskild registreringsblankett som du hittar på denna sida. Du kan fylla i blanketten hemma om du vill, men ditt kort kan bara registreras för betalningar på webben på ett Nordeakontor. Ta med åtminstone en av vårdnadshavarna till kontoret. Blanketten ska undertecknas av bägge vårdnadshavare.

Registrering av minderårigs Mastercard -kort i tjänsten Mastercard SecureCode (pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Registrering av minderårigs kort i tjänsten Verified by Visa (pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Säkerhetsgränser

Säkerhetsgränser

Du kan ställa säkerhetsgränser för användningen av ditt kort. Med säkerhetsgränser avses i regel dygnsspecifika gränser för uttag och betalning i automat.

Kontantuttagsgräns

Välj kortets kontantuttagsgräns per dygn mellan 0 och 10 000 euro.

I kontantuttagsgränsen ingår kontantuttag i Finland och utomlands som debiteras bankkonto och kortkredit. I kontantuttagsgränsen ingår också kontantuttag från bankkontot vid butikskassan.

Obs! Med följande kort fungerar säkerhetsgränsen du valt skiljt för kontantuttag som debiteras kortkredit och kontantuttag som debiteras bankkonto ifall ditt kort är ett kombinationskort (credit/debit). Ifall du t.ex. väljer säkerhetsgränsen 100 euro per dygn, kan du ta ut 100 euro från kreditkontot och 100 euro från bankkontot d.v.s. sammanlagt 200 euro per dygn med ett kombinationskort.:

 • Nordea Credit (de första siffrorna på kortet 522841)
 • Nordea Gold (de första siffrorna på kortet 522580)
 • Nordea Black (de första siffrorna på kortet 539670).

Betalningsgräns

Välj kortets betalningsgräns per dygn mellan 0 och 50 000 euro.

I betalningsgränsen ingår räkningar som betalas i Nordeas betalautomater i Finland och debiteras bank- eller kreditkontot genast. I betalningsgränsen räknas också inköp med Nordea Electron-kort i Finland och utomlands.

Fastställ säkerhetsgränserna så att de motsvarar ditt dagliga behov. Vid behov kan du också enkelt ändra dem i nätbanken och mobilbanken.

Kortets användningsområden