Med kreditkort köper du smartare på nätet

Finländarna anses använda pengar ansvarsfullt. Man spenderar pengar med eftertanke och sparar en del av inkomsterna för sämre tider. Många finländare har utöver en reservkassa också ett annat tillförlitligt sätt att göra sin ekonomi mer flexibel, men de är försiktiga med att använda det. Varför lönar det sig ändå att använda kreditkort?

Fördelarna med kreditkort hamnar ofta i skuggan av skulddiskussioner

Ansvarsfull användning av kreditkort är ett utmärkt sätt att ha kontroll över sin ekonomi och ett tryggt sätt att betala på nätet. Utöver kreditegenskapen erbjuder kortet bättre konsumentskydd jämfört med många andra sätt att betala.

– Fördelarna med kreditkort hamnar ofta i skuggan av skulddiskussioner. Vi vill lyfta fram de goda sidorna med kreditkort – speciellt då konsumtionen i allt större grad har flyttat till nätet, berättar Tuomas Autero, chef för Nordeas kortverksamhet.

Under de senaste åren har det blivit mycket vanligare att betala köp på nätet. Enligt en undersökning som Posten gjorde i juli 2020 gör nästan 60 procent av finländarna köp på nätet en gång i månaden och en tredjedel en gång i veckan. Majoriteten av de som svarade på undersökningen trodde att de i framtiden kommer att köpa allt mer och oftare på nätet. Att köpa på nätet är tryggt och smart då man ser till att webbutiken är pålitlig, det finns produktskydd och köp verifieras genom stark autentisering.

Kortreklamation och anmälan om förkommet kort

Spärra ditt kort och gör omedelbart en reklamation om du upptäcker kortköp eller kortuttag som du inte känner igen bland dina kontotransaktioner eller på din kreditkortsfaktura. Du kan endast reklamera transaktioner som debiterats kortet, inte en täckningsreservering. Läs anvisningarna nedan om hur du spärrar ditt kort och gör en kortreklamation.

Ha koll på hur du hanterar din ekonomi med kreditkort

Att betala med kortkredit ger köparen skydd vid tvister eller om företaget går i konkurs. Om en produkt man beställt på nätet inte syns till eller uppfyller förväntningarna eller om butiken går i konkurs innan produkten levererats har en kund som betalat på kredit bättre ställning än en kund som betalat direkt från sitt bankkonto eller på faktura. Den som betalat med kreditkort kan göra en reklamation hos sin bank om hen inte når en överenskommelse om leveransen av produkten med butiken. 

– Att betala med kort kan i webbutiker hamna i skuggan av andra betalalternativ om köparen inte är medveten om fördelarna med att betala med kreditkort. I problemsituationer har man ändå nytta av bättre konsumentskydd om man har betalat med kort, säger Olli Penttinen som är chef för nätbetalningstjänsten Nordea Connect.

Flexibilitet och skydd för din ekonomi med kreditkort

Med Nordea Gold-kreditkortet får du i genomsnitt 30 dagar räntefri betalningstid*. Om du vill kan du höja kreditlimiten, ändra den månatliga amorteringsprocenten eller använda två amorteringsfria månader per år. Med hjälp av krediten får du flexibilitet i din vardag t.ex. om tvättmaskinen plötsligt går sönder eller om du har oregelbundna och olika stora inkomster varje månad. Alltid behöver det inte handla om tråkiga eller plötsliga händelser – det är bra att använda kreditkortet också till köp som är planerade.  

* Den effektiva räntan beräknad på en utnyttjad Nordea Gold Mastercard-kredit på 1 500 euro är 16,5 % (Paketkund 11/2020).

- En motivering man ofta hör är ”jag vill inte dra på mig skulder”. När du betalar med kreditkort får du ändå som utgångspunkt räntefri betalningstid, inte skulder. Istället för fasta månadsrater kan du själv bestämma tidtabellen för återbetalningarna ifall du inte vill betala bort hela köpet på den första förfallodagen, berättar Autero.

Om du betalar med Nordea Gold kortets kreditfunktion får du också extra skydd för ditt köp. Försäkringen täcker skador som uppstår i den vanliga vardagen och användningen 180 dagar från köpdagen. För att få skydd för ditt köp bör du ha betalat hela priset med krediten på Nordea Gold-kortet.

Utöver Nordea Gold kan bl.a. Nordea Credit ge din ekonomi flexibilitet och skydd. Läs mer om egenskaperna med Nordea Credit-kortet här.

Du kan jämföra olika kort här.

Sinnesro på resor

Pandemin har dragit ner på resandet och många väntar redan på att få åka någonstans igen. Särskilt nu är situationen osäker i många länder men också i normala fall lönar det sig att vara förberedd på överraskningar.

– Det lönar sig alltid att betala flygresor och hotell med kreditkort. Om minst 75 procent av reskostnaderna har betalats med Nordea Gold-krediten får man också en reseförsäkring för utlandsresor. Då man betalar med kreditfuktionen får man också ersättning för flyg om flygbolaget går i konkurs före eller under resan, säger Autero.

Reseförsäkringen är i kraft upp till tre månader och förblir i kraft också om kreditkortet försvinner eller blir stulet. Ett kort som försvunnit kan man spärra tillfälligt eller permanent i sin mobilbank. Om man spärrar sitt kort permanent får man ett nytt, digitalt kort, snabbt till sin telefon. Med det digitala kortet kan man betala också då man inte har det fysiska kortet.

Så här betalar du tryggt på nätet

  • Försäkra dig om att webbplatsen är säker. Säkra webbplatser har en låssymbol i adressraden och adressen börjar med https.
  • Läs noga igenom webbutikens leverans- och servicevillkor. Om säljarens uppgifter saknas eller om det inte är möjligt att returnera en vara eller kostnaderna är ovanligt höga, köp produkten i en annan webbutik.
  • Om webbutiken är ny för dig, betala på kredit så får du skydd för produkten. Säkra webbutiker använder verifierade krypterings- och autentiseringsmetoder, såsom Visa Secure och Mastercard Identity Check, för kortbetalningar. På så sätt verifieras både köparen och säljaren då köpet genomförs.
  • Börja använda identifiering med stark autentisering. Nordeakunder kommer behändigt igång med kodappen eller kodkalkylatorn. Dessa två metoder ersätter det tidigare kodkortet och gör det ännu tryggare att betala för köp på nätet. 
  • Om du inte får en produkt eller tjänst som du köpt på nätet, hör dig för hos säljaren. Om problemet kvarstår kan du göra en reklamation i ärendet hos din bank och be att få pengarna tillbaka.