Det är för ditt eget bästa

Varför är det lönar det sig att göra upp skriftliga avtal för företagets centrala verksamhet? Tre nordiska företagare och Nordeas företagsrådgivare berättar.

Att grunda ett företag kunde jämföras med ett äktenskap. I början är du överlycklig och inget kan gå åt skogen. Ni flyttar ihop och bygger ett gemensamt hem och allt är bra. Men om saker och ting börjar gå snett och det blir dags för skilsmässa börjar ni plötsligt bråka om vem som ska få tv:n och vems skedarna egentligen är.

Ett sådant gräl skulle vara lättare att avsluta om ni skulle ha gjort ett avtal genast i början. Därför ska du också se till att göra upp skriftliga avtal för ditt företag – vare sig det handlar om ägandeandelar, partnerskap, tillverkning eller distribution. Och ja, det är smart att använda pengar på en kompetent jurist. Det är för ditt eget bästa.

Om du inte tror oss kan du läsa vad tre nordiska företagare och Nordeas företagsrådgivare har att säga om saken. Vi frågade dem hur viktigt det är att ha det juridiska på det klara före man startar sin företagsverksamhet.

”Jag säger aldrig ’ja’ eller skriver under något förrän en tredje part har granskat avtalet.”

Vad har du för erfarenheter av juridiska frågor?

Jankeh Njie Jamanca är grundare och VD för det Oslobaserade företaget Jarga Designs. Hon arbetar mycket i Gambia, Polen och i hela Norden. Hon har ett eget sätt att bearbeta avtal med sina kompanjoner.

- ”Jag säger aldrig ’ja’ eller skriver under något förrän en tredje part har granskat avtalet. Fastän jag själv gör upp mina egna avtal skickar jag dem inte vidare förrän en person med rätt yrkeskunskap har gått igenom detaljerna i avtalet.”

Att göra upp egna avtal är inte alltid så lätt som för Jankeh. I Leadfeeder och andra företag vars webbtjänster baserar sig på personliga data är alla juridiska frågor kring användningen av det insamlade datamaterialet extremt viktiga. Därför är det juridiska konstant närvarande i Leadfeeder-grundaren Pekka Koskinens liv.

- ”Som tur är har en av våra investerare en egen jurist så vi har vanligtvis använt oss av de tjänsterna. Men efter att vi kom in på marknaden i USA har vi behövt lokal juridisk kunskap och har anställt en lokal jurist.”

Pekka och Leadfeeder planerar ändå inte att söka programpatent eftersom de är väldigt ovanliga. Däremot är Leadfeeder ett registrerat varumärke och Pekka rekommenderar andra att följa hans exempel.

“Ingen läser de juridiska dokumenten så länge allt går väl.”

Vilka juridiska frågor koncentrerar sig banken på?

PBankens företagsrådgivare är inga jurister och kan i princip inte erbjuda juridisk rådgivning till ditt företag. En företagsrådgivare kan ändå rekommendera dig att kontakta en jurist om och när du befinner dig i en situation som kräver juridisk hjälp. Per Kristian Haugen, Nordeas företagsrådgivare i Oslo, ger dig sina tre bästa tips för vad du ska ha kontrakt på:

”Om du har en unik produkt och behöver patent för att ingen ska kunna kopiera produkten. Om du skaffar en investerare ska du se till att avtalets villkor är tydliga – och kom ihåg att läsa det finstilta. Om du grundar företag med en kompanjon ska du se till att ni har en tydlig redogörelse om vem som äger vad och hur företaget är fördelat mellan er.”

Med hjälp av råden i den här artikeln kan vi konstatera att det alltid är i ditt eget intresse att reda ut det juridiska före du startar den egentliga affärsverksamheten. Oberoende av om ditt företag verkar inom byggbranschen, är en frisörsalong, ett kafé, en glassbil, webbaffär eller sysslar med systemutveckling är det ett smart drag att gå igenom avtalen tillsammans med en jurist – det är också en förståndig investering med tanke på ditt företags framtid.

Bli företagskund på nätet

Börja här