Pitchar till investerare eller banker

Läs vår intervju med en erfaren affärsängel och en företagsrådgivare för att veta vad du ska fokusera på när du pitchar din idé till en investerare eller till en bank.

Om du letar efter inspiration för att pitcha en affärsidé hittar du massvis av både artiklar och videor på webben. Det finns ändå en risk att du är mer konfunderad efteråt än före – men kanske några ärliga råd av sådana personer som du sannolikt skulle pitcha för kan vara värdefulla för dig.

”Jag vill se dokumentation för varför din affärsidé är värd min investering.”

Investeraren: Energi och iver är nyckeln

Mentorn, investeraren och företagaren Casper Dreymann är med i en organisation för danska affärsänglar och har fått ta del av en och annan presentation. Vad fokuserar han på när han lyssnar på någon som presenterar en ny affärsidé? Lägg följande på minnet:

-”Först och främst fokuserar jag på personen bakom företaget – på dennes professionella bakgrund och prestationer. Efter det fokuserar jag på presentation, energi och iver. Och till sist fokuserar jag på själva affärsidén.”

Investerare och affärsänglar som Casper är naturligtvis intresserade av ditt företags affärsverksamhet. De vill veta hur du planerar att göra vinst och därmed göra det lönsamt för en investering. Men i motsats till vad du kanske kunde förvänta dig så är inte en budget och uträkningar det som Casper främst fokuserar på under en presentation.

- ”Ha en fantastisk presentation av din idé. Berätta om dig själv. Visa din produkt. Visa att du har gjort din research, att du känner till marknaden och att du är tillräckligt beslutsam för att slutföra projektet. Jag vill se dokumentation för varför din affärsidé är värd min investering.”

”Var förberedd. Kan din affärsplan utan och innan och var redo att svara på alla möjliga frågor.”

Banken: Det är avgörande att vara realistisk

Företagsrådgivaren Thomas från Nordea i Köpenhamn har arbetat som rådgivare för startups och nystartade småföretag i mer än tre år. Enligt honom måste du som företagare var realistisk när du planerar din affärsverksamhet och budget. Speciellt om du ska ta kontakt med en bank rekommenderar han att du skickar din affärsplan och budget på förhand.

- ”Du måste vara förberedd. Du måste kunna din affärsplan utan och innan. Du måste känna till varje detalj i din budget och kunna svara på alla möjliga frågor. Och du måste vara realistisk”, säger Thomas.

Det här behöver ändå inte betyda att din idé inte ska vara ambitiös eller modig. Du måste vara orädd och tro på din idé för att kunna övertyga en företagsrådgivare som Thomas. Du måste ändå kunna bevisa att din idé är realistisk. Ett sätt att göra det är att du tar med dig din produkt eller en prototyp till mötet. Om du vill öppna en affär, ett kafé eller en restaurang kan det vara bra om du tar med dig bilder från affärslokalen – eller vad som helst som hjälper banken att få en bättre uppfattning om ditt drömföretag.

Bli företagskund på nätet

Börja här