Inget kontrakt = Ingen affärsverksamhet

Din viktigaste lärdom

Vi pratade med juristen Frederik Asboe från Advokat & Co. om de utmaningar som många förstagångsföretagare står inför – utmaningar som lätt kunde undvikas. Läs och ta till dig så är du förberedd när det är dags att kicka igång dina drömmars företag.

Det är naturligt att de juridiska utmaningarna är olika beroende på vilken typ av företag du har. Om du är i byggnadsbranschen måste du se till att dina byggnadsavtal är i skick och att du själv klarar av att svara för kraven och kvalitetsstandarden i avtalet. Om ditt företag förlitar sig på varuleverantörer måste du se till att avtalen inte innehåller kryphål som kan orsaka problem för ditt företag. En kafé- eller affärsföretagare måste ha hyreskontraktet i skick. Det är viktigt att vara medveten om att det är en helt annan sak att hyra en affärslokal än en bostad.

”Vi ser ofta att 50/50-delägarskap slutar i juridisk oreda eftersom ingen har tagit sig tid att definiera spelreglerna för ägandeskapet.”

Det viktigaste i vilket företag som helst

Frederiks erfarenhet är att det vanligaste problemet som nya företag ställs inför ofta är ägarna själva. Något som nya entreprenörer ofta glömmer är att skriva ett kompanjonsavtal innan man registrerar sitt företag. Om du ska starta ett företag tillsammans med någon så bör kompanjonsavtalet upprättas redan innan eller åtminstone i de första stegen av uppstarten.

“Vi ser ofta att 50/50-delägarskap slutar i juridisk oreda eftersom ingen har tagit sig tid att definiera spelreglerna för ägarskapet. Vad händer om en av ägarna bestämmer sig för att sälja sin andel av bolaget till en tredje person eller om tvingas att sälja på grund av en skilsmässa? Eller om en ägare slutar arbeta i företaget men insisterar på att behålla sin ägandeandel? 

Kompanjonavtalet kan t.ex ange att ägare ska ha förtur till att köpa ut varandra för att förhindra att en ägare blir kvar i bolaget med en ny, okänd partner. Dessutom kan avtalet ange att en partner måste sälja sin andel av bolaget till den andra partnern i fall att denne lämnar bolaget eller inte fullgör sina skyldigheter som ägare."

Ett annat typiskt förekommande problem som Frederik tycker man ska vara medveten om, är situationen om då tre eller fler kompanjoner startar ett företag och majoriteten av efter ett tag gör gemensamt beslut för att tvinga ut minoriteten ur företaget. Enligt Frederik händer det ganska ofta när grundarna inte har skrivit ett kompanjonsavtal med regler som ska förhindra för sådana scenarion. Och när du väl befinner dig i en sådan situation får till och med en jurist svårigheter med att hjälpa dig. 

Så, innan ni gör någonting annat, definiera hur ert partnerskap är konstruerat och var noga med att se till att ingen av kompanjonerna har något kryphål som kan skada övriga inblandande.

”…det är absolut nödvändigt att få reglerna kring det delade ägandeskapet på plats för att säkra ditt företag.”

Utmaningar med grundavtal

Det är enkelt att hitta alla sorters förskrivna standardavtal på nätet. Allt du behöver göra är att skriva in ”avtal” i sökfältet så hittar du massor. Men enligt Frederik är det inte alltid den bästa lösningen. För det första så kan du inte vara säker på att standardavtalen du hittar på nätet är skapade av personer med kompetens kring att skriva sådana avtal. Och även om du hittar ett välskrivet standardavtal är det inte säkert att det passar just din specifika situation. Så vad ska man göra? 

“Värdet av ett avtal är inte standardavtalet i sig, utan de råd och den vägledning du får när en rådgivare handleder dig och anpassar avtalet till dina specifika behov. Du kan naturligtvis, som en startup, inte spendera allt kapital på juridiska frågor, men du borde definitivt prioritera de viktigaste avtalen för ditt specifika företag. Om ni är fler än en ägare är det absolut nödvändigt att få reglerna kring det delade ägandeskapet på plats för att säkra ditt företag."

Varumärken och patentregistrering

Är din idé så unik att du tror att det är nödvändigt att söka patent? Så att ingen kan kopiera den? Notera i så fall följande: Det finns olika sätt att skydda ditt företags värde beroende på företagets produkt eller service. Det kan till exempel vara viktigt att skydda din produkt med patent eller skydda dess design. Eller så kan det vara nödvändigt att skydda ditt företagsnamn eller logga med ett varumärke.

Summa summarum: Fredrik Asboe är tydlig – när du håller på att grunda ett företag ska du se till att diskutera förväntningarna tillsammans med affärskompanjonerna och helst göra upp ett kompanjonsavtal. Se också till att företagets viktigaste värderingar är noga skyddade. Efter det kan du fokusera på företagets kärnverksamhet. Du kan också alltid fråga en jurist vilka juridiska frågor du bör prioritera med tanke på företagets budget.

Bli företagskund på nätet

Börja här