Det är ett hårt arbete – men jag förtjänar det

Inspireras av Mikko Vihersalo berättelse! Han lämnade ett välbetalt och respekterat jobb som Hornetpilot för att bli tennislärare och för att bli företagare i en trampolinpark.

I Sockenbacka i Helsingfors, djupt nere i en kolbunker, finns 2800 kvadratmeter färggranna trampolinytor. Det finns aerobicstrampoliner, hopptorn, skumgropar och en brännbollsplan. Det här är trampolinparken Rush som grundats av företagaren Mikko Vihersalo som också kom på idén till parken. Han har precis tagit på sig de kännspaka och halkfria strumporna i orange och är redo att hoppa på en trampolin.

”Jag kom på idén att jag kanske kunde tjäna pengar på trampoliner.”

Du kan inte jobba endast för pengar

Ännu 2013 jobbade Mikko Vihersalo för Flygvapnet i Lappland. Hans 13-åriga kontrakt med Flygvapnet höll på att ta slut och fastän han kände sig bekväm med barndomens drömjobb kände han att något måste ändras. En nackskada tre år tidigare hade satt ett stopp på hans dagar i flygplan och tvingat honom att fortsätta karriären på ett kontor. 

Skulle han sitta vid ett skrivbord fram till tidig pension eller borde han i stället pröva lyckan inom tennis? Mentalt hade han tagit steget vidare redan flera år tidigare, så han kände sig säker och lättad den dag han sade upp sig från Flygvapnet.

“Du kan inte arbeta endast för pengar. Jag skulle inte längre ha haft samma brinnande intresse för jobbet om jag skulle ha varit tvungen att göra kontorsarbete i tio år till.””

Hoppet från tennis till trampoliner

Mikko Vihersalo hade stora planer för sitt lokala tenniscenter. Han hade under tio år i militären spekulerat och räknat på lönsamheten i tenniscentret. Skulle centret bli bättre med en badminton- eller innebandyplan eller om hela stället skulle vara en inomhuspark för idrottsäventyr? Hans dator var full av uträkningar med uppskattningar om besökarantal, kvadratmetrar och euro.

Så småningom lärde han känna ingenjören Harri Puhakka i tenniskretsarna. Tillsammans började de bearbeta idén om en trampolinpark.

- ”Trampoliner förstärker musklerna i nacke och rygg. Musklerna utsätts för samma g-krafter när man hoppar på trampolin som i en cockpit i en Hornet. Jag kom på idén att jag kanske kunde tjäna pengar på trampoliner.”

De två männen slog ihop sig för att komma på en lönsam affärsidé. När de kände sig säkra på konceptet förvandlade de Exceltabeller till kubikmeter i arenan.

”Vi fick höra att vi har för lite erfarenhet av att leda ett företag.”

Få förtroende genom att tro på dig själv

Planen för att förverkliga trampolinparken sattes genast i gång. Vihersalo och Puhakka flög från Rovaniemi till Helsingfors, träffade affärsänglar och diskuterade finansiering med banker. De trodde på sin egen plan men det krävde lite tålamod för att få finansiering. Vissa banker var inte intresserade.

- ”De kanske trodde på själva affärsidén, men inte på människorna bakom dem. Vi fick höra att vi har för lite erfarenhet av att leda ett företag.”

Men när en trampolintillverkare från USA och det statsägda Finnvera stödde dem ekonomiskt började saker och ting hända fort. Nordea bestämde sig för att backa projektet och enligt Nordeas account manager Pertti Korhonen gjorde de det på grund av att ekonomin kunde ordnas på ett tillfredsställande sätt med det ekonomiska stödet från Finnvera. Nordea trodde också på entreprenörerna eftersom de hade investerat egna pengar.

- ”Det var tydligt att de hade övervägt och diskuterat detta noga och gjort seriösa uträkningar. De hade sett över ekonomin och var förberedda inför mötet. Vi fick väl förberedda rapporter av dem och svar på våra frågor.”

En ytterligare faktor var så klart att entreprenörerna själva trodde på sin idé.

”Min attityd har alltid varit att utmaningar och motgångar bara drar ner på tempot, de stoppar inte dig.”

Låt inget stoppa dig

För Vihersalo har den största utmaningen som entreprenör varit att leda hela projektet.

- ”Det har funnits så många variabler. Vare sig det handlar om IT, att anställa folk eller underhåll av den hyrda fastigheten, har vi varit tvungna att ta reda på allt från början.”

Det är en sak att planera en affärsidé och en budget, en annan är att göra upp en tidsplan. Vihersalos och Puhakkas tidsplan stötte på alla möjliga problem – som de försenade trampolindelarna som gjorde att de tvingades att skjuta upp öppningen av hela parken. Mikko Vihersalo var också tvungen att flytta hela sin familj – sin fru och två barn som inte ännu är i skolåldern – över 800 km från Rovaniemi till Helsingfors. Till råga på allt sjönk Vihersalos privata inkomster till en fjärdedel från det tidigare.

- ”Men min attityd har alltid varit att utmaningar och motgångar bara drar ner på tempot, de stoppar inte dig. Vi har nu uppnått det vi ursprungligen planerade.”

Vihersalo och Puhakka har investerat närmare 1,5 miljoner euro i sitt företag som i dag har 30 anställda. Till slut krävde byggandet av parken åtta containrar fyllda av metall och fjädrar. Rush trampolinparken fick också ovärderlig coaching av Nordea. Enligt Pertti Korhonen innebar detta främst att han ställde många frågor.

- ”Vi frågade när företaget blir lönsamt om allt inte går enligt plan. Med andra ord – hur mycket utrymme fanns det för oväntade resultat? Med ett sådant här projekt måste man ta utrustningen och omständigheterna i beaktande. Säkerhetsfrågorna är naturligtvis också viktiga och i det här fallet hade de övervägts noga.”

- ”Att leda ett företag handlar till viss del om modet att ta tillfället i akt.”

Allt hårt arbete har lönat sig

Dörrarna till Rush trampolinpark öppnar klockan 12 under vardagar. Det är ett populärt ställe som lockar snowboardare, skejtare och andra människor. Men trampolinparker är långt ifrån en finsk trend. Enligt Vihersalo finns det en trampolinpark i de flesta städer i USA och flera parker i både New York och Los Angeles. Som bäst byggs motsvarande parker i Norge, Sverige och Danmark. I planerna för Rush trampolinpark ingår också öppnandet av nya parker runtom i Finland. 

För tillfället finns två parker, en i Sockenbacka i Helsingfors och en i Rosendal i Vanda. Under sin resa från pilot till affärsman har Vihersalo överraskats av att han kunnat använda sig av färdigheter han lärde sig under sin pilotkarriär.

- ”Att leda ett företag handlar till en viss del om modet att ta tillfället i akt. Precis som att flyga ett Hornetplan. Kommunikationsförmåga samt att kunna utvärdera situationen och agera under press var färdigheter jag behövde i mitt tidigare jobb och nu är de ovärderliga.”

Rush trampolinparks historia visar att det ligger mycket hårt arbete bakom att starta eget, men att belöningen gör det värt mödan.

Bli företagskund på nätet

Börja här