Daglig affärsverksamhet

Ett av företagarens största glädjeämnen är att bygga upp företaget utifrån sina egna idéer och se hur verksamheten kommer igång. Trots att din affärsidé skulle vara unik och högklassig säkerställer den inte långvarig framgång. Efter det första ruset är den dagliga affärsverksamheten avgörande för ditt företags framgång.

Kom ihåg förnuftig tidsanvändning

Företagare och små företag kan ofta köra fast i små detaljer och ineffektiva rutiner. Genom att lägga ut stödfunktioner, såsom bokföring, fastighetsunderhåll, luncharrangemang och service kommer du att ha mer tid att fokusera på kärnverksamheten – vare sig det är frisersalong, nybygge eller programmering av appar.

Nuförtiden finns det gott om olika appar, programvaror och digitala tjänster som underlättar företagarnas arbete. Med hjälp av teknik kan man automatisera många tidskrävande rutiner. Du kan till exempel följa ditt företags inkomster, utgifter och betalningar samt fastställa regelbundet återkommande transaktioner med några svep på din telefon. 

Om du utnyttjar teknik i ditt företag och lägger ut en del processer kan du ägna din tid åt något annat. Det är till exempel lätt att hitta bokföringstjänster som ditt företag behöver. Det är inte gratis att lägga ut stödfunktioner men det är lönsamt att satsa på dem på lång sikt.

Se till att företaget är konkurrenskraftigt

Världen förändras och så gör även ditt företagsmarknader och kundbeteende. Många affärsidéer grundar sig på trender och rätt tajmning. Det är dock viktigt att inse att trender kommer och går. Har du funderat på hur ditt företag är konkurrenskraftigt även i fortsättningen?

Företagets affärsmodell, produkter, marknadsföring och organisation behöver ständigt finjusteras, men samtidigt ska du också se till att dina kunder lätt kan köpa dina produkter. Många framgångsrika nätbutiker och närbutiker erbjuder sina kunder smidiga mobila betalningsmetoder. Genom att erbjuda kunden den betalningsmetod som hen föredrar ökar din företagsförsäljning garanterat.

I egenskap av din bank kan vi hjälpa dig med många utmaningar i företagsverksamheten. Vi ger dig skräddarsydda råd för ditt företagsbehov och kraven i branschen – vi hjälper dig att identifiera och reagera på förändringar i marknadsläget. Dessutom kan vi rekommendera verktyg som hjälper företaget att förbereda sig för säsongfluktuationer samt planera tidsanvändningen och kassaflödet.

Förbered dig på säsongfluktuation

Alla företag har både hektiska och lugna säsonger. Variationen i efterfrågan medför utmaningar – många små bolags intäkter täcker inte utgifterna under lugna perioder, och å andra sidan kan kapaciteten visa sig vara för liten under hektiska tider.

Med tanke på företagets ekonomi är det viktigt att jämna ut säsongfluktuationen. Du kan till exempel fundera på om proportionen mellan fast- och visstidsanställda är rätt i företaget. Med hjälp av till exempel spar- eller låneprogram kan du se till att företagets kassaflöde är jämnt hela året.

Kassaflödet avgör

Många uppstartsföretag misslyckas att hantera kassaflödet. Det är inte sällsynt att företaget blir tvunget att avsluta sin verksamhet eftersom det saknar tillräckliga tillgångar även om inkomstflödet skulle vara bra. Om du med andra ord inte kan betala fakturorna till dina varu- och tjänsteleverantörer, lönerna till dina anställda, hyran och andra dagliga utgifter blir ditt företag sannolikt tvunget att lägga ned verksamheten. 

Många saker bidrar till kassaflödet. Vi hjälper dig att hantera din befintliga och kommande likviditet samt skapa en stabil grund för ditt företags fakturering och betalningar.

Läs mer om hur du hanterar kassaflödet.