Itämeren suojelijan Juha Nurmisen arvot

Yrittäjiä ja laivanvarustajia – heitä on Nurmisen suvussa riittänyt. Myös Juha Nurminen on kokenut yrittäjä, mutta 70-vuotias merten ystävä kipparoi nykyään enimmäkseen kunnianhimoisia ympäristöhankkeita. 

Hullunrohkeutta – sitä vaadittiin Juha Nurmisen isoisän isältä aikoinaan, kun hän hankki ensimmäisen purjelaivansa. Hulluna ja rohkeana pidettiin myös Juha Nurmista ja hänen johtamaansa säätiötä kymmenen vuotta sitten, kun yhteistyö Pietarin jätevesien puhdistamiseksi aloitettiin.

Hanke kuitenkin onnistui. John Nurmisen Säätiön ja Pietarin vesilaitoksen yhteistyö on vähentänyt lähes kolmasosan Suomenlahden vuosittaisesta fosforikuormituksesta. Yhtä suuri vaikutus on ollut Kingiseppissä toimivan lannoitetehtaan fosforipäästöjen leikkaamisella Laukaanjoesta. ”Kesä 2014 oli varsinainen happotesti. Ennätyshelteistä huolimatta itäinen Suomenlahti oli todella kirkas”, Nurminen kertoo. 

Ennakkoluulottomuus on Juha Nurmisella geeneissä; suku on 130-vuotisen yrittäjähistoriansa aikana perustanut, lopettanut, ostanut ja myynyt lukuisan määrän yrityksiä. 

Kipein päätös oli varustamotoiminnasta vetäytyminen 1960-luvun lopussa, kun yhtiö keskittyi logistiikkaan, jonka palveluvalikoima on sekin muuttunut vuosien aikana. Nyt yritystarina jatkuu pörssilistatussa Nurminen Logistics Oyj:ssä ja perheyritys John Nurminen Oy:ssä.

Juha Nurmisen intohimo suuntautuu kipparointiin Itämeren puolesta hänen perustamassaan John Nurmisen Säätiössä. Tässä työssä säätiö on kehittänyt kumppaneiden kanssa muun muassa ENSI-navigointipalvelun öljyonnettomuuksien ehkäisemiseksi Suomenlahdella. Useiden jätevesiprojektien lisäksi säätiö on käynnistänyt muun muassa lähikalastusta tukevan hankkeen ja edistänyt peltojen kipsikäsittelyä Saaristomeren fosforikuorman vähentämiseksi.

Nurminen on sijoittanut ympäristön vaalimiseen huomattavia summia sekä säätiön että perheyrityksensä kautta. Työn jatkamiseksi hän toivoo säätiölle lisää Fortumin, Sanomien ja Supercellin kaltaisia tukijoita.

”Enää itselläni ei ole mahdollisuutta sijoittaa yhtä paljoa, joten toivon lisää niitä, jotka näkevät säätiön Itämerityön kannattavana sijoituksena. Itse en ole katunut niitä sijoituksia.”

Juha Nurmisen näkemyksiä 

Yrittäminen. Uuden luomista. Olen neljännen polven yrittäjä suvussa, jossa on usein lähdetty uusille aalloille kovalla riskillä. Uudistuminen on vaatinut myös raskaita luopumisia, kun laivanvarustaja on muuttunut erikoislogistiikan toimijaksi. Joistain epäonnistuneista toiminnoista olisi pitänyt irrottautua aikaisemminkin, mutta onneksi onnistumisia on ollut enemmän kuin epäonnistumisia.

Suomalainen työ. Itseisarvo. Valitettavasti taloustilanne on nyt surkea, eikä työtä ole riittävästi. Työ on pitkälti riippuvainen siitä, mitä yrityksiä täällä on ja millaiset toimintaedellytykset niille on suotu. Työn suojelemiseen tarkoitetut mekanismit eivät kaikin puolin toimi, jolloin ne ovat kääntyneet itseään vastaan, kuten on käynyt esimerkiksi merenkulussa.

Johtaminen. Pitkäjänteistä kehittämistä. Mikään yritys ei menesty, jos sen rakenteita ja henkilöstöä ei kehitetä pitkäjänteisesti. Itse uskon esimerkin voimaan ja vahvaan delegointiin. Tärkeää on, että omistamisen, hallitustyön ja operatiivisen johdon välillä on mahdollisimman hyvä vuorovaikutus. Hyviä ja huonoja esimerkkejä ei tarvitse kaukaa hakea, niitä löytyy myös omalta yrittäjätaipaleelta. 

Ympäristö. Tuottoa jokaiselle. Ympäristön suojelemisesta tuotto tulee lopulta kaikkien taskuun. Esimerkiksi vesienpuhdistamisesta löytyy monille suora bisnesnäkökulma, kun syntyy uusia innovaatioita ja yritystoimintaa. Kalastajat taas hyötyvät, kun kalakannat elpyvät. Useimmille ihmisille palkinnoksi riittää, että vesi on puhdas.

Hyvä elämä. Erilaisia asioita eri aikoina. Itselleni ympäristö ja meri ovat tärkeitä. Freudin mukaan hyvä elämä on kykyä rakastaa. Myös mielekäs työ on tärkeä hyvän elämän edellytys.

Juha Nurminen 230x

Kuka 

Juha Nurminen

  • 70-vuotias.
  • Merenkulkuneuvos.
  • John Nurminen Oy:n ja Nurminen Logistics Oyj:n hallitusten jäsen.
  • Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja.
  • Palkittiin 2008 tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla ansioistaan Itämereen liittyen.
  • Harrastaa vedenalaista kuvausta, merenkulun historiaa ja kartografiaa. Karttaharrastus huipentui yhdessä puolisonsa Marjo Nurmisen kanssa tehtyyn Nurmisen Säätiön kustantamana.

Teksti Risto Pennanen
Kuva Junnu Lusa

Alkuperäinen artikkeli on ilmestynyt PB Magazinen numerossa 2/2015.

Ota yhteyttä Nordea Private Bankingiin