Tuloskausi: kasvu kateissa, mutta ei pelkkää kurjuutta

Helsingin pörssin ensimmäisen vuosineljänneksen tuloskausi on kuluneen viikon raporttiruuhkan myötä ehtinyt jo yli puoleen väliin. Vaikka etenkin isoilta konepajoilta saatiin tulospettymyksiä, ei tuloskauden kokonaiskuva ole kuitenkaan läpeensä alakuloinen. Nordean seurannassa olevista yhtiöistä puolet on nimittäin julkaissut odotukset ylittäneen liiketuloksen, kun taas reilu kolmannes on tarjoillut tulospettymyksen (vähintään 2 %:n poikkeama konsensusennusteesta).

 

Liikevaihtojen osalta tilanne on ankeampi, sillä vain muutama yksittäinen yhtiö on ylittänyt markkinoiden liikevaihtoennusteet, mutta yli kolmannes jäänyt odotuksista. Yhtiöiden kohtalaisen vahvana pysyneen tuloskunnon takana on siis edelleen yhtiöiden tiukkana pysynyt kustannuskuri, minkä ansiosta kannattavuusmarginaalit ovat pysyneet hyvällä tolalla.

 

Näkymät pääosin ennallaan, Caverionilta pahin pettymys

Koko vuoden osalta selkeä enemmistö yhtiöistä on pitänyt näkymänsä muuttumattomina. Usean suomalaisyhtiöin ennallaan pidetyt ohjeistukset vaisuhkon alkuvuoden jälkeen kuitenkin lataavat paineita loppuvuoden liikevaihto- ja tuloskehitystä kohtaan, sillä ellei juoksu parane alkuvuoden tasosta, on jälkimmäisellä puoliskolla laajempikin riski tulosvaroituksista.

 

Toistaiseksi karvaimman ohjeistuspettymyksen on tarjoillut Caverion, joka laski jo maaliskuussa kerran alkuvuoden näkymiään, viikko sitten leikkasi ohjeistustaan uudestaan ja tulosta edeltäneenä iltana täydensi pettymysputken laskemalla koko vuoden kasvu- ja tulosohjeistustaan. Caverionin voikin nostaa tuloskauden tähän mennessä isoimmaksi yksittäiseksi pettymykseksi.

 

Ohjeistuspettymyksiin voi laskea myös Outokummun, joka odottaa toisen vuosineljänneksen liikevoiton jäävän konsensusodotuksista poiketen alkuvuoden heikolle tasolle. Viime vuonna toimitusjohtajaa vaihtanut Outokumpu kuitenkin korosti Q2-ohjeistuksen olevan varovainen. Outokummun tulospettymystä loivensi myös USA:n Calvertin tehtaan yllätyshyvä käyttöaste (86 %) sekä ennustettua vahvemman kassavirran myötä hellittänyt velkaisuusaste.

 

Valmet ja Kone konepajapoimintoina tuloskauden jälkeenkin

Tuloskauden isoin pettymyskimppu on kiistatta saatu konepajasektorilta. Kone, Konecranes, Metso ja Outotec keräsivät kaikki alkuvuoden aikana ennustettua niukemmin uusia tilauksia, eikä Wärtsilänkään tilauskertymä ylittänyt kuin niukasti markkinaennusteet. Etenkin Metson ja Outotecin kohdalla huolestuttavaa oli myös huoltotilausten odotettua heikompi kertymä.

 

Sektorin valopilkuiksi voi kuitenkin nostaa tulosennusteet 25 %:lla ylittäneen Cargotecin sekä Valmetin, joka kahmi alkuvuonna tilauksia yli 800 miljoonan euron edestä, eli vielä noin 10 % konsensusennustettakin enemmän. Kotimaisessa osakemallisalkussa alipainotetun konepajasektorin poimintoina jatkavat Valmet sekä Kone. Hissiyhtiön osalta Kiinan uuslaitemarkkinan kasvun hyytymistä tasoittaa Kiinan huoltotoiminnan potentiaali, joka on Koneen osakkeen keskeisiä ajureita. Palveluliiketoiminta kasvoi yhtiön mukaan alkuvuoden aikana Kiinassa jopa 25 %.

 

Valopilkkuja metsäsektorilta ja kuluttajayhtiöiltä

Jos konepajat voi laskea pettymyksiin, on duurivoittoisempia säveliä kuultu metsäsektorilta. Etenkin UPM-Kymmene ja Munksjö ylittivät kirkkaasti odotukset, mutta myös mallisalkkuyhtiö Stora Enson tulos ja etenkin toisen neljänneksen ohjeistus olivat pelättyä parempia. 

 

Suuryhtiöistä myönteisiin yllättäjiin voi ilman muuta lukea myös Amer Sportsin, Elisan, Huhtamäen, Orionin ja Telian, jotka nostavat raportointikauden kokonaiskuvan positiivisemmaksi. Yksittäisten osakkeiden isoista tulospäivien liikkeistä huolimatta vaikuttaakin siltä, että Q1-tuloskaudesta ei ole muodostumassa merkittävää koko Helsingin pörssin suunnanmuuttajaa, vaan odotamme vaakasuuntaisen heilunnan jatkuvan. 


Eero Färkkilä 

Osakestrategi
Nordea Markets