Metsä Boardin osake houkuttelee taas

Metsä Boardin osakkeen arvo on laskenut rajusti sen jälkeen, kun poistimme osakkeen osakemallisalkustamme tammikuussa. Kurssilaskua ovat vauhdittaneet niin valuuttamyötätuulen hiipuminen, Ruotsin Husumin tehtaan uuden tuotantolinjan ylösajovaikeudet kuin huolet pakkauskartonkien hintakehityksestä. Mielestämme huolet ovat liioiteltuja, ja kurssilasku tarjoaa jälleen ostotilaisuuden.

Metsä Boardin muutosprosessi on loppusuoralla. Paperiliiketoiminnasta irtautumisen huipennus on Ruotsissa sijaitsevan Husumin tehtaan investointi, jonka myötä yhtiön kapasiteetti kasvaa selvästi. Husumin uuden linjan ylösajo on kuitenkin viivästynyt, mikä on painanut kuluvan vuoden tulosennusteita. Ylösajovaikeudet ovat kuitenkin näillä näkymin lyhytaikaisia.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen tulos vastasi odotuksia, mutta Metsä Boardin ohjeistus kuluvalle neljännekselle oli pehmeä. Tämä johtui Husumin tehtaan käynnistymisestä sekä siihen liittyvistä haasteista, eikä markkinatilanteen heikentymisestä. Husumin uuden linjan laatutavoite on jo saavutettu ja volyymit kasvavat koko ajan. Uskomme siksi haasteiden olevan vain väliaikaisia, ja tuotannon ylösajon vauhdittavan yhtiön tuloskuntoa.

Markkinatilanne toistaiseksi vakaa

Markkinoilla on myös hermoiltu pakkausmateriaalien hintakehitystä. Tämä johtuu lisääntyneestä kapasiteetista Euroopassa, jonka pelätään painavan hintoja. Metsä Boardin tuottamaan korkealaatuisiin tuotteisiin tämä paine kohdistuu kuitenkin vähemmän kuin heikompilaatuiseen materiaaliin, ja yhtiö onkin ilmoittanut hakevansa hinnankorotuksia tietyissä laaduissa.

Kesällä tuotantonsa aloittava Kotka Millsin kartonkitehdas tosin tuo hinnoitteluympäristöön epävarmuutta. Tehdas lisää taivekartongin kapasiteettia Euroopassa tuntuvasti. Kapasiteetin lisäys voi aiheuttaa hintapaineita ensi vuoden puolella, varsinkin jos yhtiö aikoo taistella markkinaosuuksista hinta edellä. Metsä Board on tosin kommentoinut, että sillä ei ole aikomusta lähteä mukaan hintakilpailuun. Nähtäväksi jää millainen hintavaikutus uudella toimijalla tulee olemaan.

Valuutat hiljattain parempaan suuntaan

Metsä Board on yksi Helsingin pörssin herkimmistä yhtiöistä (ja osakkeista) dollarin liikkeille. Viime viikkoina dollari, kuten myös yhtiölle tärkeä Ruotsin kruunu, ovat kehittyneet Metsä Boardin kannalta myönteiseen suuntaan. Ensi vuoden mahdollisista hintapaineista huolimatta osake on mielestämme laskenut liikaa suhteessa markkinaolosuhteiden muutoksiin. Arvostus on laskenut jo tasolle, jossa mahdollisille hintapaineille on tilaa. Osinkotuottokin nousee ennusteillamme ensi keväänä 4,5 %:iin osakkeen nykykurssilla laskettuna.

Nordea Investment Strategy & Advice