Kiinalaiset vauhdissa yrityskaupoissa

Pirellin renkaat, General Electricin kodinkoneet ja maailman suurimpiin lannoite- ja siemenyhtiöihin lukeutuva Syngenta ovat nimekkäitä länsiyhtiöitä, jotka ovat hiljattain päätyneet kiinalaisomistukseen tai joista kiinalaisostajat ovat tehneet ostotarjouksia.

 

Jo viime vuonna Kiina-lähtöisten ostajien tekemät yrityskaupat nousivat Euroopassa uuteen ennätykseen ja tästä vuodesta on tulossa alkuvuoden perusteella ylivoimaisesti vilkkain kiinalaisten yritysostovuosi. Alkuvuoden isoin kiinalaiskauppa on ollut sveitsiläisestä siemen- ja lannoiteyhtiö Syngentasta tehty yli 40 miljardin dollarin ostotarjous. Toteutuessaan Kiinan valtion omistaman ChemChinan tekemästä Syngenta-ostoksesta on tulossa kaikkien aikojen arvokkain kiinalaisten tekemä yrityskauppa länsimaissa. Syngenta oli ennen kiinalaisostajan ilmaantumista pitkään amerikkalaiskilpailija Monsanton kiikarissa, mutta kaappausyritys kariutui, kun kauppahinnasta ei löytynyt yksimielisyyttä.

 

Houkuttimina kuluttajabrändejä, huoltovarmuutta ja teknologiaosaamista

Syngentan tapauksessa kiinalaisostajan motiiveissa voi nähdä laajempaa pidemmän aikavälin strategista intressiä jo kansakunnan ruokahuollon kannalta. Muuten merkittävän yrityskauppa-aktiivisuuden selitykseksi on tarjottu mm. Kiinan (ja koko maailma) talouskasvun hiipumista, jolloin kasvua on lähdetty hakemaan kysynnän sijaan markkinaosuuksia ja länsibrändejä ostamalla. Kiinalaisomistukseen on päätynyt nimekkäitä kuluttajabrändejä Volvon henkilöautoista Pirellin renkaisiin. Tällä viikolla myös tanskalaisen viihde-elektroniikkayhtiö Bang & Olufsenin huhuttiin olevan kiinalaisostajan kauppalistalla.

 

Viime viikkoina erityisseurannassa ovat olleet kilpailu amerikkalaisen hotelliketju Starwoodin omistuksesta sekä kotimaisittainkin kiinnostava Terexin yhä todennäköisemmältä näyttävä lipuminen Konecranesin ulottumattomiin. Yhdysvaltalainen hotelliyhtiö Starwood Hotels & Resorts vahvisti viime viikolla saaneensa ostotarjouksen kiinalaisvetoiselta sijoittajaryhmittymältä, jota vetää vakuutusyhtiö (!) Anbang. Aiemmin Anbang on hankkinut omistukseensa mm. New Yorkin ikonisen Waldorf Astoria -hotellin. Marriott kuitenkin korotti omaa tarjoustaan, joten Sheraton-ketjusta tunnetun Starwoodin tuleva omistaja on vielä epäselvä.

 

Konecranesilla vaisuja vaihtoehtoja

Konecranesin yhdistymisyritys Terexin kanssa puolestaan mutkistui kiinalaisen Zoomlionin tehtyä tammikuussa kilpailevan tarjouksen amerikkalaisyrityksestä. Viime viikolla Zoomlionin uutisoitiin nostaneen tarjousta entisestään. Toisaalta Terexin tuloskunto on heikentynyt viimeisen puolen vuoden aikana selvästi, joten kokonaisuudessaan Konecranesin asema on aiempaa nihkeämpi. Vaihtoehtoina ovat koko fuusiohankkeen kariutuminen tai kaavailtua heikompikuntoisen kumppanin kanssa pariutuminen. Nordea Markets laskikin helmikuun lopulla Konecranesin suosituksen tasolle pidä tasolta osta.  

 

Helsingin pörssissä kiinalaisostaja löytyi myös Outokummun SKS-yhteisyritykselle. Vaikka kauppa oli aiemmin mainittuihin verrattuna selvästi pienempi, oli sillä yhteinen piirre muiden kiinalaistarjousten kanssa – ostaja maksoi liiketoiminnasta odottamattoman paljon.

 

Eero Färkkilä
Osakestrategi