Kiinan juan yritysten palveluksessa

Yhä useampi yritys maailmalla toimii aktiivisesti Kiinan markkinoilla. Tällöin on tärkeää miettiä tarkkaan, missä valuutassa operoida ja mitä rahaa käyttää laskutuksessa. Hyvää osviittaa tästä saa katsomalla kansainvälisiä trendejä myös näissä asioissa. Yritysten ja pankkien maksuja kansainvälisesti välittää SWIFT-järjestelmä. Sen viimeisimpien tilastojen mukaan Kiinan juan on taas parantanut sijaansa ollen joulukuussa 2013 kahdeksanneksi eniten käytetty valuutta kansainvälisessä maksuliikenteessä.

Juanin suosion kasvusta huolimatta talouden aktiviteetti ei ole jäänyt maailmanlaajuisen turbulenssin ulkopuolelle Kiinassakaan. Paikallisille toimijoille, erityisesti ulkomaille tuotantoaan myyville tavarantoimittajille, on tullut uutta ajateltavaa: onko dollarikaupalle vaihtoehtoja, kun katteet hupenevat?

Paikallisvaluutan käytön puolesta laskutusvaluuttana puhuu moni asia, joten ei mikään ihme, että suomalaisten asiakasyritystemme kiinnostus Kiinan paikallisvaluuttaan on kovassa kasvussa.

Edelläkävijänä Suomessa tässäkin asiassa toimii tunnettu lastenvaatevalmistaja Reima Oy.


Käytännön kokemuksia ja hyviä esimerkkejä

Chinese currency yuan

Juan-laskutukseen siirtynyt suomalainen lastenvaatevalmistaja Reima Oy on saavuttanut positiivisia kokemuksia viime vuosilta. Ennen juan-laskutukseen siirtymistään yritys huomasi euro- tai dollaripohjaisen laskutuksen saattavan tuottaa kiinalaisille vastapuolille ongelmia, kertoo Reima Oy:n varatoimitusjohtaja Juha Alitalo.

Juanin vahvistumisriskin vuoksi esimerkiksi kiinalainen tavarantoimittaja saattaa korjata myyntihintoja ylöspäin kattaaksensa mahdollisen kustannuksen, joka valuutan vahvistumisesta voi koitua. Näin ollen hintojen läpinäkyvyys siten kärsii.

Reima Oy:n siirtyminen juan-laskutukseen on helpottanut kaupankäyntiä ja keskustelut ovat sujuneet hyvin kiinalaisten valmistajien kanssa, kertoo Alitalo. Tässä tärkeimmät havainnot:

  • Kiinalaisten yritysten päätös- ja hinnoitteluprosessi on nopeutunut
  • Neuvotteluissa pystytään ostajana vaatimaan tiukempia ehtoja
  • Yleisesti ottaen kiinalaiset viejät ovat hyvin perillä siitä, miten juan-laskutus menee
  • Valuuttakurssiriskin poistuminen on ollut myyjille helpotus
  • Yritykset eivät ole tottuneet käsittelemään valuuttakurssiriskejä Kiinassa


Valuuttasuojauksen merkitys on korostunut sitä mukaa, kun viranomaisten juanin säännöstelyn vapauttamisesta johtuva valuutan väliaikainen heikkeneminen erityisesti euroa vastaan on yleistynyt.

Suomessa rahoitusinstrumenttien tarjonta on laajempaa ja käyttö helpompaa kuin Kiinasta käsin, Alitalo tarkentaa. Suojaaminen on siten kustannustehokkaampaa suomalaiselle yritykselle.


Laskutusvaluutan vaihto helpottaa kaupankäyntiä

Yhteenvetona voidaan todeta, että jos yritykselläsi on ostoja Kiinasta, kannattaa harkita laskutusvaluutan vaihtoa Kiinan juaneihin. Tarvittavat rahavirrat voi suojata tehokkaasti Suomesta käsin. Yhä useammalle yritykselle tästä on tullut arkipäivää. Laskutusvaluutan vaihto on johtanut myös selviin säästöihin hintaneuvotteluissa.

Myös Nordean mahdollisuus palvella yritysasiakkaitamme juanissa on parantunut: Valuuttakaupan ja -kurssisuojauksien lisäksi CNY löytyy nyt myös Yritysten Verkkopankista (Corporate Netbank), jossa pystyy helposti tekemään ulkomaan maksuja.

Keskustellaksesi tarkemmin laskutusvaluutan vaihdosta euroista juaneiksi ja suojausmahdollisuuksista, ota yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi Nordeassa!

Ajankohtaista Valuuttasuojaustuotteet Ajankohtaista

Valuuttariski

Haittaavatko valuuttakurssimuutokset asiakassuhteitasi tai kannattavuuttasi?

Valuuttakurssien muuttuessa joudut nostamaan asiakkaiden hintoja tai kärsimään kurssitappioita. Suuret yhtäkkiset hinnankorotukset ovat usein vahingollisia myynnille ja asiakassuhteille. Voit välttää tämän sopimalla kiinteästä valuuttakurssista.

Suojausratkaisut

Valuuttakurssien muutokset valuuttamarkkinoilla aiheuttavat valuuttariskin.

Riski näkyy valuuttakaupan kurssin muutoksina ja esimerkiksi lainojen tai omistusten arvonmuutoksina. Valuuttariskiltä voi suojautua monin tavoin.

Joustava valuuttasuoja

Joustava valuuttasuoja antaa kiinteän valuuttakurssin

Sovit meidän kanssamme vaihdettavan summan, kiinteän vaihtokurssin sekä viimeisen käyttöpäivä, jonka puitteissa voit tehdä valuutanvaihdon milloin vain. Joustavan valuuttasuojan vaihtokurssi ei ole välttämättä lainkaan päivän valuuttakurssia eli spot-kurssia huonompi.

Valuuttasuojaustuotteet

Valuuttatermiini

Valuuttamääräisten tulojen ja menojen suojaamiseen

Valuuttatermiini lukitsee tulevaisuudessa tapahtuvan valuuttakaupan kurssin, ja suojaa näin tulevan kassavirran valuuttakurssimuutoksilta.

Joustava valuuttasuoja

Joustava valuuttasuoja antaa kiinteän valuuttakurssin

Sovit meidän kanssamme vaihdettavan summan, kiinteän vaihtokurssin sekä viimeisen käyttöpäivä, jonka puitteissa voit tehdä valuutanvaihdon milloin vain. Joustavan valuuttasuojan vaihtokurssi ei ole välttämättä lainkaan päivän valuuttakurssia eli spot-kurssia huonompi.

Valuuttasuojaus

 

Selkeyttää vastuunjakoa ja tehostaa päätöksentekoa

Riskipolitiikan avulla voidaan jäsentää markkinariskien hallinnan tavoitteet sekä käytännön toimintamallit.