Yrityslainat

Yrityslaina sopii sinulle, jos etsit talletusta parempaa vakaata tuottoa, mutta osakkeita pienempää riskiä. Suorista yrityslainasijoituksista voit valita juuri itsellesi sopivat yritykset ja laina-ajan.

Yrityslainat Tuotto ja riski Myynnissä olevia yrityslainoja Yrityslainat

Yrityslaina lyhyesti

Yrityslainoista on saatavilla houkuttelevaa tuottoa osakkeita pienemmällä riskillä. Laina-ajat vaihtelevat noin vuodesta useaan vuoteen. Kotimaisten yritysten lainojen ohella tarjolla on esimerkiksi pohjoismaisten pankkien ja teollisuusyritysten joukkolainoja sekä isoimpien eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten yhtiöiden joukkolainoja.


Yrityslainan edut

  • Houkutteleva tuotto, joka on tiedossa etukäteen
  • Lainan voi myydä kesken laina-ajan
  • Valittavissa on erilaisia riski-/tuottotasoja liikkeeseenlaskijan mukaan

 

Yrityslainassa huomioitavaa

  • Riski on helppo hahmottaa. Pääoman voi menettää vain, jos yritys ei selviydy veloistaan.
Tuotto ja riski

Tiedät tuoton ja laina-ajan pituuden jo sijoitushetkellä

Yrityslainojen tyypillinen laina-aika on 1-7 vuotta ja ne voivat olla joko kiinteä tai vaihtuvakorkoisia. Kiinteäkorkoiset lainat maksavat koron yleensä vuosittain. Vaihtuvakorkoisten lainojen tuotto on yleisimmin sidottu 3 kuukauden Euriboriin ja niiden tuotto maksetaan neljännesvuosittain. Yrityslainojen minimisijoitus vaihtelee 1 000 euron ja 100 000 euron välillä.

Yrityslainan voit ostaa verkkopankista. Konttorin kautta on kuitenkin tarjolla laajempi valikoima. Voit myös myydä joukkolainan jälkimarkkinoilla ennen eräpäivää. Tällöin takaisinostohinta voi kuitenkin olla yli tai alle lainan nimellisarvon.

Lainan merkittävin riski on liikkeeseenlaskijan maksukyvyttömyys

Tuotto ja lainan riski riippuu liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä. Luottoluokitus auttaa hahmottamaan liikkeeseenlaskijan maksukykyä. Yrityslainat jaetaan luottoluokituksen mukaan kahteen ryhmään ryhmään:

  • vakavaraiset yrityslainat (Investment Grade)
  • korkeatuottoiset riskilainat (High Yield).


Luottoluokituksia antavat muun muassa Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch. Vakavaraiseksi yritys katsotaan, jos sen luottoluokitus on vähintään BBB-/Baa3. Joukkolainan pääoman voi menettää, jos lainan liikkeeseenlaskija menee konkurssiin tai sillä ei ole varoja maksaa joukkolainan haltijoille lainan nimellispääomaa takaisin.

Lainan hinta jälkimarkkinoilla voi myös nousta tai laskea, kun markkinakorko ja/tai liikkeeseenlaskijan luottoriskin hinta rahoitusmarkkinoilla muuttuvat. Jos ostat lainan ylikurssiin, niin voit menettää sijoittamaasi pääomaa nimellisarvon ylittävältä osalta.

Myynnissä olevia yrityslainoja

Myynnissä olevia yritys- ja valtionlainoja

Yritys- ja valtion lainat
Tarkista päivittäin muuttuvien yritys- ja valtiolainojen saatavuudet oman sijoitusneuvojan kautta, verkkopankista tai lähimmästä Nordean konttorista.

Tuoton muodostumisesta ja lainojen ehdoista saat tarkempia tietoja lainaehdoista, jotka löytyvät verkkopankin kaupankäyntipalvelusta. Lisätietoa kaupankäyntipalvelusta on Online-kaupankäynnin sivulla.

Yrityslainoihin liittyy riski liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä. Sijoittaja voi liikkeeseenlaskijan maksukyvyttömyyden johdosta menettää sijoittamansa pääoman sekä mahdollisen tuoton osittain tai kokonaan.

Neuvoja sijoittamisesta ja joukkolainoista

 

Katso tulevaisuuteen, sijoittaja

Sijoittajan suurimpia virheitä on historiallisen tuoton tuijottaminen ja sen mukaan sijoittaminen.

 

Joukkolainojen ABC

Joukkolainojen tuottoon vaikuttaa pääasiassa laina-aika, korkotaso ja liikkeeseenlaskijan maksukyky.