Näin warrantti toimii

Tässä on muutamia konkreettisia esimerkkejä ostowarranttikaupasta. Osakeyhtiö Oy:n osakekurssi on 10 euroa, warrantin hinta on 1 euro ja warrantin lunastushinta on 10 euroa. Warrantin hinta päättymispäivänä lasketaan seuraavien kaavojen mukaisesti:

Näin warrantti toimii kuva 1

• A = Ostowarrantin arvo päättymispäivänä
• B = Osakkeen päättymiskurssi
• C = Lunastushinta
• D = Kerroin

Osake

Näin warrantti toimii kuva 2

Päättymispäivänä Osakeyhtiö Oy:n osakekurssi on 12,5 euroa.
Osakkeen ostaja saa tuottoa 2,5 euroa (12,5 euroa - 10,0 euroa) eli 25 prosenttia.

Warrantti

Näin warrantti toimii kuva 3

Päättymispäivänä Osakeyhtiö Oy:n osakekurssi on 12,5 euroa.
Warrantin arvo määräytyy päättymispäivänä osakekurssin ja lunastushinnan välisen erotuksen mukaan, eli arvo on 2,5 euroa (12,5 euroa - 10,0 euroa). Warrantin ostaja saa tuottoa 1,5 euroa (2,5 euroa - 1,0 euro) eli 150 prosenttia! (1,5 euroa / 1,0 euroa)

Näin warrantti toimii kuva 4

Osake

Näin warrantti toimii kuva 5

Päättymispäivänä Osakeyhtiö Oy:n osakekurssi on 7,5 euroa.
Osakkeen ostaja menettää 2,5 euroa (7,5 euroa - 10,0 euroa) eli kokee 25 prosentin tappion.

Warrantti

Näin warrantti toimii kuva 6

Päättymispäivänä Osakeyhtiö Oy:n osakekurssi on 7,5 euroa.Koska osakekurssi alittaa lunastushinnan päättymispäivänä, warrantti erääntyy arvottomana. Tappio on silloin warrantin ostohinta 1,0 euroa eli 100 prosenttia. Sijoittaja menettää siis koko sijoittamansa summan.

Näin warrantti toimii kuva 6.1 

Warrantti vs. osake

Taulukko havainnollistaa osakkeen ja warrantin välisiä eroja laskettuna eri osakekursseilla päättymispäivänä. Laskelmassa käytetty warrantin hinta on 1 euro ja warrantin lunastushinta 10 euroa. 

Osakkeen päätöskurssiTulos osakkeen ostajalleTulos warrantin ostajalleTuotto osakkeen ostajalleTuotto warrantin ostajalle
7,5€-2,5€-1,0€-2,5%-100%
10,0€0,0€-1,0€0%-100%
12,5€+2,5€+1,5€+2,5%+150%
15,0€+5,0€4,0€+5,0%+400%

Break-even

Taulukon avulla voi helposti laskea, millä tasolla osakekurssin on vähintään oltava päättymispäivänä, jotta sijoittaja saisi tuottoa warrantille tai jotta hän ei menettäisi rahojaan (break-even). Kun warrantin kauppahinta on 1,0 euro ja lunastushinta 10,0 euroa, täytyy osakekurssin olla noussut päättymispäivänä 11,0 euroa, jotta break-even saavutettaisiin. Yli 11,0 euron kurssi merkitsee voittoa, eli tämän warrantin break-even on 11,0 euroa. Break-even on yleisesti käytetty avainluku, joka on hyödyllinen apuväline warranttikaupoissa.

Ostowarrantti

Näin warrantti toimii kuva 7

• A = Break-even
• B = Warrantin hinta
• C = Kerroin
• D = Lunastushinta


Näin break-even lasketaan:

Kun ostowarrantin kauppahinta on 1,0 euro ja lunastushinta 10,0 euroa, täytyy osakekurssin olla noussut päättymispäivänä 11,0 euroa, jotta break-even saavutettaisiin. eli tämän warrantin break-even on 11,0 euroa.

 

Myyntiwarrantti

Näin warrantti toimii kuva 9

• A = Break-even
• B = Warrantin hinta
• C = Kerroin
• D = Lunastushinta


Näin break-even lasketaan:
Kun myyntiwarrantin kauppahinta on 1,0 euro ja lunastushinta 10,0 euroa, täytyy osakekurssin olla laskenut päättymispäivänä 9,0 euroa, jotta break-even saavutettaisiin.

 

Warrantit Turbowarrantit Lisätietoa Kaupankäynti Hinnat Ehdot Warrantit
Turbowarrantit Lisätietoa

Iso tuottopotentiaali

Rajattomat tuottomahdollisuudet

Warrantit tuovat mielenkiintoisen lisän sijoituksiin. Warranttien arvo voi vaihdella nopeastikin sekä kurssien noustessa että laskiessa. Siksi on tärkeää, että tutustut tuotemateriaaliin saadaksesi käsityksen warranttien toiminnasta.

Näin warrantit toimivat

Muutama konkreettinen esimerkki

Tässä on muutamia esimerkkejä warranttikaupasta.

Avainluvut

Warrantin voi myydä ennen eräpäivää

Kaikki Nordean warrantit ovat pörssilistattuja, ja ne voi myydä helposti milloin vain niiden voimassaoloaikana.

Warrantin arvo ennen eräpäivää

Nordean tarjoamille warranteille määritetään osakkeiden tapaan sekä osto- että myyntikurssi

Myyntikurssi tarkoittaa hintaa, joka maksetaan warranttia ostettaessa. Ostokurssi taas kertoo warrantin myynnistä saatavan hinnan. Kulloisetkin osto- ja myyntikurssit perustuvat useisiin eri tekijöihin.

Valitse sopivin warrantti

Mikä warrantti vastaa omaa näkemystäsi?

Valitse warrantti, joka vastaa omaa näkemystäsi. Valikoimaan kuuluu satoja erilaisia warrantteja. Löytääksesi sinulle sopivan warrantin sinun on ensin päätettävä, mikä kohde-etuus on kiinnostava ja miten uskot sen kehittyvän.

Riskit

Warrantteihin liittyvät riskit

Warrantit ovat monimutkaisia arvopapereita. Tutustu ennen ostopäätöstä lopullisiin ehtoihin ja ohjelmaesitteeseen, jotta saisit käsityksen warranttien rakenteesta. Kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä. Tähän on koottu warranttisijoitusten keskeiset riskit.

Näin turbowarrantti toimii

Turbowarrantit tarjoavat korkean tuottopotentiaalin pienemmällä pääomalla kuin suoraan kohde-etuuteen sijoittamalla

Turbowarrantti voi pienelläkin sijoituksella tuoda hyvän tuoton, jos kohde-etuuden (usein osake) arvo laskee tai nousee. Turbowarrantit on suunnattu ensisijaisesti aktiivisille osakesijoittajille, ja ne soveltuvat sekä lyhyt- että pitkäaikaisiksi sijoituksiksi.

Kaupankäynti

Nordean warrantit ovat listattu Helsingin pörssiin, ja Nordea määrittää niille normaaleissa markkinaolosuhteissa osto- ja myyntikurssin. Warranteilla voi siis käydä kauppaa milloin tahansa ja yhtä helposti kuin osakkeilla. Päätät itse pidätkö sijoituksen minuutin, päivän vai kauemmin. Warranteilla käydään kauppaa kappaleittain. Jos esimerkiksi yksi warrantti maksaa 10 euroa, maksaa 1 000 kappaletta 10 000 euroa.


Verkkopankissa:


1. Kirjaudu verkkopankkiin
2. Valitse Säästöt ja sijoitukset
3. Valitse Kaupankäynti
4. Valitse Osta ja myy ja sen jälkeen Tuote-kohdassa Warrantit
5. Kirjoita Nimi-kenttään kohde-etuutena olevan yhtiön nimi. Jos jätät kentän tyhjäksi, näet luettelon Nordean kaikista warranteista. Alasvetovalikosta voit valita kohde-etuuden, viimeisen kaupankäyntipäivän, liikkeeseenlaskijan ja warranttityypin. Napauta Haku.

Hinnat

Lisätietoa warranteista sekä hinnat löytyvät täältä.

Ehdot

Warrantit

Esite ja ehdot

Tutustu tarkemmin warranttien tuotonmuodostukseen, riskeihin ja kuluihin lukemalla markkinointimateriaali sekä warrantin ehdot ja ohjelmaesite ennen sijoituspäätöksen tekoa.

Yleinen markkinointimateriaali (pdf, 383 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Myynnissä olevien warranttien ehdot löytyvät tuotelistalta jokaisen warrantin alta tuotetietoa-osiosta.

Tutustu myös Nordean pörssinoteerattujen todistuksien (sertifikaattien) ja warranttien ohjelmaesitteeseen.

LinkkiAvautuu uuteen ikkunaan