Valtion lainat

Hyvin luokiteltujen valtioiden lainat ja muut AAA-luokitellut joukkolainat ovat turvallinen sijoitus. Ne tarjoavat jokaiseen sijoitussalkkuun hajautushyötyä, koska ne tuottavat etenkin silloin, kun osakkeet ja muut riskisijoitukset laskevat.

Valtion lainat Ominaisuudet Tuotto ja riski Maksut Valtion lainat

AAA-luottoluokitellut joukkolainat turvallisimpia sijoituksia

Kun joukkolainalla on AAA-luottoluokitus, sen liikkeeseenlaskijariski on pienin mahdollinen. AAA-luottoluokitellut joukkolainat ovat sijoituksista kaikkein turvallisimpia, ja siksi niitä on hyvä olla sijoitussalkussa tuomassa hajautushyötyä. Rahoitusmarkkinoiden kriiseissä turvalliset sijoitukset tuottavat historiallisesti katsottuna parhaiten.

Edut

  • AAA-luottoluokiteltu sijoitus on kaikista turvallisin
  • Hyvin luokitellut valtionlainat tuovat sijoitussalkkuun hajautusta, eli samaa tuottoa on mahdollisuus saada pienemmällä riskillä
Ominaisuudet

Valtion lainasta hajautushyötyä

Valtion laina on joukkolaina, jonka liikkeeseenlaskijana on valtio. AAA-luottoluokituksen saavat vain kaikista vakavaraisimmat valtiot. Joillakin valtioilla luottoluokitus on heikompi kuin AAA ja tällöin luottoriskiä tulee arvioida yrityslainan tapaan. Heikoimpien valtioiden lainat luokitellaan jopa riskilainaluokkaan.

Valtionlainojen tyypillinen laina-aika on 2-10 vuotta ja ne ovat kiinteäkorkoisia. Valtion lainat maksavat koron yleensä vuosittain. Vaihtuvakorkoisten lainojen tuotto on yleisimmin sidottu 3 kuukauden Euriboriin ja niiden tuotto maksetaan neljännesvuosittain.  Yrityslainojen minimisijoitus vaihtelee 1000 euron ja 100 000 euron välillä. 

Valtion lainan voit ostaa verkkopankista. Konttorin kautta on kuitenkin tarjolla laajempi valikoima. 

Voit myös myydä joukkolainan jälkimarkkinoilla ennen eräpäivää. Tällöin takaisinostohinta voi kuitenkin olla yli tai alle lainan nimellisarvon.

Tuotto ja riski

Lainan merkittävin riski on liikkeeseenlaskijan maksukyvyttömyys

Tuotto ja lainan riski riippuu liikkeeseenlaskijan takaisinmaksukyvystä. Luottoluokitus auttaa hahmottamaan liikkeeseenlaskijan maksukykyä.

Luottoluokituksia antavat muun muassa Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch. AAA-luokitus on paras mahdollinen. Lainan hinta jälkimarkkinoilla voi myös nousta tai laskea, kun markkinakorko ja/tai liikkeeseenlaskijan luottoriskin hinta rahoitusmarkkinoilla muuttuu.

Jos ostat lainan ylikurssiin, niin voit menettää sijoittamaasi pääomaa nimellisarvon ylittävältä osalta.

Maksut

Joukkolainoissa ei merkintäpalkkiota

Joukkolainoissa ei ole merkintäpalkkiota, joten kuluja syntyy ainoastaan säilytyksestä. Nordea Pankki Suomen liikkeeseenlaskemista joukkolainoista ei peritä säilytysmaksua, kun arvopaperit säilytetään Nordeassa. Muiden kuin Nordean joukkolainojen säilytysmaksuun vaikuttaa, missä arvopaperi on laskettu liikkeelle.

Neuvoja sijoittamisesta ja joukkolainoista

 

Katso tulevaisuuteen, sijoittaja

Sijoittajan suurimpia virheitä on historiallisen tuoton tuijottaminen ja sen mukaan sijoittaminen.

 

Joukkolainojen ABC

Joukkolainojen tuottoon vaikuttaa pääasiassa laina-aika, korkotaso ja liikkeeseenlaskijan maksukyky.