Näin ETN toimii

Bull ja Bear ovat Exchange Traded Notes -arvopapereita (ETN). ETN:t ja indeksiosuusrahastot (ETF) ovat yksinkertaisia ja läpinäkyviä sijoitustuotteita, joiden kulut ovat alhaiset ja likviditeetti hyvä. Niiden osto- ja myyntikurssien välinen ero on yleensä pieni.

Nordean Bull- ja Bear-todistukset ovat joko ns. open end -todistuksia tai niillä on ennalta määrätty eräpäivä (closed-end).

Todistus seuraa kohde-etuutena olevan indeksin, osakkeen tai hyödykkeen arvonkehitystä, esimerkiksi OMXH25-indeksiä tai Nokian osaketta. Todistuksella voi vaivattomasti ja kustannustehokkaasti ottaa näkemystä markkinan liikkeisiin huolimatta siitä, liikkuuko markkina ylös tai alas. Tämän lisäksi todistukset mahdollistavat jo olemassa olevan salkun suojaamisen tai hajauttamisen. Todistuksia on saatavilla yksinkertaisia ja sellaisia, joissa on vipukerroin.Vipukertoimia on x2, x5, x10 tai x15.

Nordean pörssinoteerattuja todistuksia on kahta päätyyppiä: BULL ja BEAR. BULL-todistuksilla voit ansaita tuottoa nousevilla markkinoilla, kun taas BEAR-todistuksen arvo nousee kohde-etuuden arvon laskiessa.

  • Bull, härkä, kuvaa vahvaa markkinakehitystä tai positiivista markkinanäkemystä. Härän käyttämistä symbolina perustellaan useimmiten sen voimakkaasti nousevilla sarvilla. Jos uskot, että markkinat nousevat, valitse Bull-todistus.
  • Bear, karhu, on härän vastakohta ja kuvaa laskevia markkinoita. Taistelussa härkää vastaan karhu käyttää alaspäin kaartuvia raatelukynsiään. Jos uskot, että markkinat laskevat, valitse Bear-todistus.

Esimerkkejä Bull- ja Bear-todistuksen arvonkehityksestä verrattuna kohde-etuuteen löydät "Lisätietoa ETN:stäAvautuu uuteen ikkunaan" -välilehdeltä.

 

Voit tulostaa ETN-esitteen täältä (pdf, 634 KB)Avautuu uuteen ikkunaan