Mikä on Bull (Härkä)?

Jos arvioit, että Suomen pörssi eli OMXH25™-indeksi nousee, on BULL SUOMI X2 NF oikea sijoitus. Sijoitukseen sisältyy kaksinkertainen päivänsisäinen vipuvaikutus. Valikoimasta löytyy myös BULL-todistuksia, joissa on kolminkertainen tai viisinkertainen vipuvaikutus (katso lisätiedoista "Vipuvaikutus"). Sijoitus BULL SUOMI X2 NF -todistus tuottaa siis kaksinkertaisesti Helsingin pörssin päivänsisäiseen kehitykseen nähden.

Jos OMXH25™-indeksi nousee esimerkiksi kolme prosenttia päivän aikana, nousee Bull-sijoituksen arvo kuusi prosenttia. Jos markkinat taas laskevat kaksi prosenttia, laskee Bull-sijoituksen arvo neljä prosenttia.

Esimerkki: OMXH25™-indeksi
Pörssikehitys OMXH25™-indeksiNykyinen hintaPäivittäinen prosentuaalinen muutos
Päivä 110,00 €
Päivä 210,30 €3,00%
Päivä 310,50 €1,94%
Päivä 410,40 €-0,95%
Päivä 510,60€1,92%
Päivä 611,003,77%
Kehitys+10,00%
Esimerkki: BULL SUOMI X2 NF
Pörssikehitys BULL SUOMI X2 NF-indeksiNykyinenhintaPäivittäinen prosentuaalinen muutos
Päivä 110,00 €
Päivä 210,60 €6,00 %
Päivä 311,012 €3,88 %
Päivä 410,802 €-1,90 %
Päivä 511,217 €3,85 %
Päivä 612,064 €7,55 %
Kehitys+20,64 %

OMXH25™-indeksi on noussut viidessä päivässä 10,00 prosenttia. Samassa ajassa BULL SUOMI X2 NF- todistus on noussut 20,64 prosenttia eli hieman yli kaksinkertaisesti OMXH25™-indeksiin verrattuna. Toisin kuin voisi ajatella, päivittäisen kehityksen kaksinkertaistaminen ei tuota täsmälleen kaksinkertaista tuottoa pitkällä aikavälillä. Tämä johtuu niin sanotusta korkoa korolle -vaikutuksesta. BULL SUOMI X2 NF -sijoituksen arvonkehitys voi pitkällä aikavälillä olla suurempi tai pienempi kuin kaksi kertaa OMXH25™-indeksin prosentuaalinen kehitys.

ETN-kurssilista Näin ostat Lisätietoa ETN:stä Hinnat ja Ehdot ETN-kurssilista
Näin ostat

Näin käyt pörssinoteeratuilla todistuksilla kauppaa

Nordea Bank AB:n liikkeeseen laskemat BULL & BEAR -sertifkiaatit noteerataan Helsingin Pörssissä ja niillä käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla pankin tai arvopaperinvälittäjän kautta. Nordea määrittää sijoitukselle normaaleissa markkinaolosuhteissa osto- ja myyntikurssin. Voit siis käydä kauppaa sertifikaateilla milloin vain pörssin aukioloaikoina. Päätät itse, pidätkö sijoituksen minuutin, päivän vai kauemmin. BULL & BEAR -sertifikaateilla käydään kauppaa kappaleittain. Jos esimerkiksi yksi sertifikaatti maksaa 10 euroa, maksaa 
1 000 kappaletta 10 000 euroa.

Osto- ja myyntitoimeksiantoja voi tehdä verkkopankissa, asiakaspalvelun kautta tai Nordean konttoreissa. Voit myös tehdä toimeksiantoja Nordnetin kautta.

Nordean Verkkopankki:

 1. Kirjaudu VerkkopankkiinAvautuu uuteen ikkunaan
 2. Valitse Säästöt ja Sijoitukset
 3. Valitse Kaupankäynti
 4. Valitse 'Tuote' -alasveto valikosta 'Sertifikaatit'
 5. Kirjoita 'Nimi'-kenttään pörssikoodi tai ISIN (esim. 'Bull nokia'.)
 6. Paina 'Haku'
 7. Paina 'Osta'

 

Nordnet

 1. Paina linkistä tehdäksesi toimeksiannon NordnetinAvautuu uuteen ikkunaan kautta
 2. Valitse liikkeeseenlaskijaksi Nordea
 3. Etsi haluamasi kohde-etuus
 4. Valitse tuotetyypiksi Bull-sertifikaatti mikäli haluat ottaa näkemyksen kohde-etuuden arvon noususta tai Bear-sertifikaatti mikäli haluat ottaa näkemyksen kohde-etuuden arvon laskusta
Lisätietoa ETN:stä

Näin Pörssinoteerattu sertifikaatti toimii

BULL ja BEAR ovat Exchange Traded Notes -arvopapereita (ETN).

ETN:t ovat yksinkertaisia ja läpinäkyviä sijoitustuotteita, joiden kulut ovat alhaiset ja likviditeetti hyvä. Niiden osto- ja myyntikurssien välinen ero on yleensä pieni.

Näin sijoitat suoraan indeksiin

Sijoita BULL-sertifikaattiin ilman vipua

Pörssinoteeratut todistukset ilman vipua ovat passiivinen ja kustannustehokas tapa sijoittaa suoraan indeksiin.

Miten BULL toimii?

BULL-sertifikaatin arvonmuutos nousevassa ja laskevassa markkinassa

Jos arvioit, että Suomen pörssi eli OMXH25™-indeksi nousee ja haluat sijoitukseen vipua, on esimerkiksi BULL SUOMI X2 NF oikea sijoitus. Sijoitukseen sisältyy kaksinkertainen päivänsisäinen vipuvaikutus.

Miten BEAR toimii?

BEAR-sertifikaatin arvonmuutos nousevassa ja laskevassa markkinassa

Jos arvioit Suomen pörssin kurssien laskevan, voit sijoittaa esimerkiksi BEAR SUOMI X2 NF sertifikaattiin, jonka arvo kehittyy kaksinkertaisesti vastakkaiseen suuntaan kuin indeksin päivänsisäinen kurssikehitys.

Vipuvaikutus

Suurempi tuottopotentiaali suuremmalla vipukertoimella

Nordean BULL & BEAR -sertifikaatteja löytyy eri vipukertoimilla. Jotta voit ottaa kantaa markkinanäkemykseesi mahdollisimman tarkasti, voit valita kaksinkertaisesta päivänsisäisestä vivusta aina viisitoistakertaiseen vipuun.

Riskit

Tänne on koottu BULL & BEAR -sertifikaattien keskeiset riskit

BULL ja BEAR ovat monimutkaisia arvopapereita. Tutustu ennen ostopäätöstä lopullisiin ehtoihin ja ohjelmaesitteeseen, jotta saisit käsityksen sijoitusten toiminnasta. Kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä. Tänne on koottu keskeisimmät riskit.

Hinnat ja Ehdot

Hinnat

Pörssinoteeratuilla BULL & BEAR -sertifikaateilla on sama välityspalkkio kuin osakkeilla. Katso hinnatAvautuu uuteen ikkunaan. Lisäksi todistuksiin liittyy vuotuinen hallinnointipalkkio. Kyseinen kulu vähennetään sertifikaatin arvosta päivittäin. Kulut vaihtelevat riippuen kohde-etuudesta ja tuotekohtaiset kulut selviävät tuotekohtaisista ehdoista ja oheisesta taulukosta. Hallinnointipalkkiot (pdf, 290 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Bull & Bear

Esite ja ehdot

Bull & Bear (ETN) ovat Nordea Bank AB:n (publ) tai Nordea Pankki Suomi Oyj:n Warrantti- ja Sertifikaattiohjelman ohjelmaesitteen alla liikkeeseenlaskemia arvopapereita (”sertifikaatti”).

Tutustu tarkemmin pörssinoteerattujen todistuksien tuotonmuodostukseen, riskeihin ja kuluihin lukemalla yleinen markkinointimateriaali, avaintietoasiakirja, ehdot ja ohjelmaesite ennen sijoituspäätöksen tekoa.

Myynnissä olevien pörssinoteerattujen todistusten ehdot löytyvät tuotelistalta jokaisen todistuksen ja warrantin alta tuotetietoa-osiosta.

Yleinen markkinointimateriaali (pdf, 216 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Tutustu myös  Nordean pörssinoteerattujen todistusten (sertifikaattien) ja warranttien ohjelmaesitteeseen.

LinkkiAvautuu uuteen ikkunaan