Mikä on Bear (Karhu)

Jos arvioit kurssien laskevan, voit sijoittaa BEAR SUOMI X2 NF -todistukseen, joka kehittyy kaksinkertaisesti vastakkaiseen suuntaan kuin päivänsisäinen kurssikehitys. Valikoimasta löytyy myös BEAR -todistuksia, joissa on kolminkertainen tai viisinkertainen vipuvaikutus (katso lisätiedoista "Vipuvaikutus"). Jos OMXH25™-indeksi laskee kolme prosenttia, BEAR SUOMI X2 NF -todistuksen arvo nousee kuusi prosenttia.

Markkinoiden noustessa käy päinvastoin: jos pörssi nousee kaksi prosenttia, Bear-todistuksen arvo laskee neljä prosenttia.

Esimerkki: OMXH25™-indeksi vs. BEAR SUOMI X2 NF

Esimerkki: OMXH25™-indeksi
Pörssikehitys OMXH25™-indeksi Nykyinen hintaPäivittäinen prosentuaalinen muutos
Päivä 110,0€
Päivä 29,70€-3,00%
Päivä 39,50€2,06%
Päivä 410,0€5,26%
Päivä 59,80€-2,00%
Päivä 69,20€6,12%
Kehitys-8,00%
Esimerkki: BEAR SUOMI X2 NF
Pörssikehitys BEAR SUOMI X2 NFNykyinen hintaPäivittäinen prosentuaalinen muutos
Päivä 110,0 €
Päivä 210,6 €6,00 %
Päivä 311,037 €4,12 %
Päivä 49,875 €-10,53 %
Päivä 510,27 €4,00 %
Päivä 611,528€12,24 %
Kehitys+15,28%

OMXH25™-indeksi on laskenut viidessä päivässä 8 prosenttia. Samassa ajassa BEAR SUOMI X2 NF on noussut 15,28 prosenttia eli hieman alle kaksinkertaisesti OMXH25™-indeksiin verrattuna mutta vastakkaiseen suuntaan. Myös Bear-todistuksen kehitykseen vaikuttaa korkoa korolle -vaikutus. BEAR SUOMI X2 NF -todistuksen arvo voi siten pitkällä aikavälillä kehittyä yli tai alle kaksinkertaisesti OMXH25™-indeksin prosentuaaliseen kehitykseen verrattuna mutta vastakkaiseen suuntaan.

ETN-kurssilista Näin ostat Lisätietoa ETN:stä Hinnat ja Ehdot ETN-kurssilista
Näin ostat

Näin käyt pörssinoteeratuilla todistuksilla kauppaa

Nordea Bank AB:n liikkeeseen laskemat BULL & BEAR -sertifkiaatit noteerataan Helsingin Pörssissä ja niillä käydään kauppaa samalla tavalla kuin osakkeilla pankin tai arvopaperinvälittäjän kautta. Nordea määrittää sijoitukselle normaaleissa markkinaolosuhteissa osto- ja myyntikurssin. Voit siis käydä kauppaa sertifikaateilla milloin vain pörssin aukioloaikoina. Päätät itse, pidätkö sijoituksen minuutin, päivän vai kauemmin. BULL & BEAR -sertifikaateilla käydään kauppaa kappaleittain. Jos esimerkiksi yksi sertifikaatti maksaa 10 euroa, maksaa 
1 000 kappaletta 10 000 euroa.

Osto- ja myyntitoimeksiantoja voi tehdä verkkopankissa, asiakaspalvelun kautta tai Nordean konttoreissa. Voit myös tehdä toimeksiantoja Nordnetin kautta.

Nordean Verkkopankki:

 1. Kirjaudu VerkkopankkiinAvautuu uuteen ikkunaan
 2. Valitse Säästöt ja Sijoitukset
 3. Valitse Kaupankäynti
 4. Valitse 'Tuote' -alasveto valikosta 'Sertifikaatit'
 5. Kirjoita 'Nimi'-kenttään pörssikoodi tai ISIN (esim. 'Bull nokia'.)
 6. Paina 'Haku'
 7. Paina 'Osta'

 

Nordnet

 1. Paina linkistä tehdäksesi toimeksiannon NordnetinAvautuu uuteen ikkunaan kautta
 2. Valitse liikkeeseenlaskijaksi Nordea
 3. Etsi haluamasi kohde-etuus
 4. Valitse tuotetyypiksi Bull-sertifikaatti mikäli haluat ottaa näkemyksen kohde-etuuden arvon noususta tai Bear-sertifikaatti mikäli haluat ottaa näkemyksen kohde-etuuden arvon laskusta
Lisätietoa ETN:stä

Näin Pörssinoteerattu sertifikaatti toimii

BULL ja BEAR ovat Exchange Traded Notes -arvopapereita (ETN).

ETN:t ovat yksinkertaisia ja läpinäkyviä sijoitustuotteita, joiden kulut ovat alhaiset ja likviditeetti hyvä. Niiden osto- ja myyntikurssien välinen ero on yleensä pieni.

Näin sijoitat suoraan indeksiin

Sijoita BULL-sertifikaattiin ilman vipua

Pörssinoteeratut todistukset ilman vipua ovat passiivinen ja kustannustehokas tapa sijoittaa suoraan indeksiin.

Miten BULL toimii?

BULL-sertifikaatin arvonmuutos nousevassa ja laskevassa markkinassa

Jos arvioit, että Suomen pörssi eli OMXH25™-indeksi nousee ja haluat sijoitukseen vipua, on esimerkiksi BULL SUOMI X2 NF oikea sijoitus. Sijoitukseen sisältyy kaksinkertainen päivänsisäinen vipuvaikutus.

Miten BEAR toimii?

BEAR-sertifikaatin arvonmuutos nousevassa ja laskevassa markkinassa

Jos arvioit Suomen pörssin kurssien laskevan, voit sijoittaa esimerkiksi BEAR SUOMI X2 NF sertifikaattiin, jonka arvo kehittyy kaksinkertaisesti vastakkaiseen suuntaan kuin indeksin päivänsisäinen kurssikehitys.

Vipuvaikutus

Suurempi tuottopotentiaali suuremmalla vipukertoimella

Nordean BULL & BEAR -sertifikaatteja löytyy eri vipukertoimilla. Jotta voit ottaa kantaa markkinanäkemykseesi mahdollisimman tarkasti, voit valita kaksinkertaisesta päivänsisäisestä vivusta aina viisitoistakertaiseen vipuun.

Riskit

Tänne on koottu BULL & BEAR -sertifikaattien keskeiset riskit

BULL ja BEAR ovat monimutkaisia arvopapereita. Tutustu ennen ostopäätöstä lopullisiin ehtoihin ja ohjelmaesitteeseen, jotta saisit käsityksen sijoitusten toiminnasta. Kaikkiin sijoituksiin liittyy riskejä. Tänne on koottu keskeisimmät riskit.

Hinnat ja Ehdot

Hinnat

Pörssinoteeratuilla BULL & BEAR -sertifikaateilla on sama välityspalkkio kuin osakkeilla. Katso hinnatAvautuu uuteen ikkunaan. Lisäksi todistuksiin liittyy vuotuinen hallinnointipalkkio. Kyseinen kulu vähennetään sertifikaatin arvosta päivittäin. Kulut vaihtelevat riippuen kohde-etuudesta ja tuotekohtaiset kulut selviävät tuotekohtaisista ehdoista ja oheisesta taulukosta. Hallinnointipalkkiot (pdf, 290 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Bull & Bear

Esite ja ehdot

Bull & Bear (ETN) ovat Nordea Bank AB:n (publ) tai Nordea Pankki Suomi Oyj:n Warrantti- ja Sertifikaattiohjelman ohjelmaesitteen alla liikkeeseenlaskemia arvopapereita (”sertifikaatti”).

Tutustu tarkemmin pörssinoteerattujen todistuksien tuotonmuodostukseen, riskeihin ja kuluihin lukemalla yleinen markkinointimateriaali, avaintietoasiakirja, ehdot ja ohjelmaesite ennen sijoituspäätöksen tekoa.

Myynnissä olevien pörssinoteerattujen todistusten ehdot löytyvät tuotelistalta jokaisen todistuksen ja warrantin alta tuotetietoa-osiosta.

Yleinen markkinointimateriaali (pdf, 216 KB)Avautuu uuteen ikkunaan

Tutustu myös  Nordean pörssinoteerattujen todistusten (sertifikaattien) ja warranttien ohjelmaesitteeseen.

LinkkiAvautuu uuteen ikkunaan