Kysy Novalta Avautuu uuteen ikkunaan

Verkkouhat

Haittaohjelmat

Haittaohjelmat ovat ohjelmia, jotka on tehty tarkoituksella vahingoittamaan tietokonetta tai verkkoa. Ne ovat ei-toivottuja ohjelmistoja, jotka asennetaan laitteisiin (tietokone, tablettitietokone, matkapuhelin) ilman lupaa tai ilman että käyttäjä edes huomaa sitä. Haittaohjelmia voidaan levittää myös muistitikuilla, joten ei pitäisi koskaan käyttää tuntemattomia muistitikkuja tai lainata niitä ystäviltä tai työtovereilta.

Haittaohjelmat on suunniteltu vahingoittamaan tai häiritsemään jotakin järjestelmää. Niiden avulla verkkorikolliset voivat myös saada laitteen hallintaansa tai varastaa henkilökohtaisia tietoja.

Haittaohjelmia ovat esimerkiksi virukset, madot ja Troijan hevoset.

Ota yhteyttä

Phishing eli tietojen kalastelu

Phishing eli tietojen kalastelu tarkoittaa henkilökohtaisten tietojen, korttitietojen tai verkkopankkitunnusten urkkimista sähköpostitse, puhelimitse tai ponnahdusikkunoiden tai väärennettyjen verkkosivujen kautta. Tavoitteena on huijata käyttäjä antamaan tietoa, jota voidaan käyttää huijaukseen. Verkkorikolliset tekevät myös väärennettyjä verkkosivuja, joilla käyttäjiä huijataan antamaan tunnuslukuja. Tietoja kerätään rikollisiin tarkoituksiin.

Suojaudu tietojen kalastelulta

  • Suhtaudu kriittisesti sähköpostiviesteihin, joissa pyydetään kertomaan tunnuslukuja ja yksityisiä tietoja. Nordean järjestelmissä raha-asioiden hoitaminen edellyttää aina tunnistautumista. Silloin Nordea tietää, kuka käyttäjä on, ja käyttäjä voi olla varma, että on tekemisissä Nordean kanssa.
  • Vältä oman sähköpostiosoitteesi antamista Internetissä. Jos sähköpostiosoite on tarpeen julkaista Internetissä, se kannattaa kirjoittaa ilman @-merkkiä, jolloin sitä ei voida lukea automaattisesti.
  • Älä käytä omilla verkkosivuillasi sähköpostiosoitetta linkkinä, sillä silloin koodi on helppo poimia. Sähköpostiosoite voidaan sen sijaan sijoittaa kuvaan.
  • Tarkista, käyttääkö sähköpostipalvelun tarjoaja roskapostisuodattimia.
  • Uusimmissa Internet-selaimissa voit aktivoida käyttöösi Phishingiksi tunnistetun sivuston varoituksen.
  • Älä lähetä arkaluontoisia henkilö- tai pankkitietoja muutoin kuin suojatulta verkkosivulta, jossa viestit salakirjoitetaan. Tavallinen sähköpostiviesti ei ole salakirjoitettu, vaan se vastaa ennemminkin postikortin lähettämistä. Varmista, että verkkosivu on suojattu: katso että selaimen palkissa on lukon kuva ennen kuin lähetät arkaluontoista tietoa.
  • Verkkopankin sisällä oleva posti on turvallinen tapa kommunikoida pankin kanssa. Älä lähetä arkaluontoisia henkilö- tai pankkitietoja avoimessa sähköpostissa, koska sitä ei ole suojattu.
  • Asioi ainoastaan sellaisten yritysten kanssa, jotka tunnet ja tiedät luotettaviksi.
  • Seuraa tili- ja korttitapahtumiasi. Tarkasta tilausvahvistuksesi, luottokorttilaskusi ja tiliotteesi kun saat ne. Varmista, että sinua veloitetaan vain tapahtumista, jotka olet itse tehnyt. Jos huomaat virheitä tilitiedoissasi, ilmoita siitä heti ja soita Nordea Asiakaspalveluun.
Tietojen kalastelu sähköpostitse

Tietojen kalastelu sähköpostitse

Tietojen kalastelijat käyttävät eri tavoin kerättyjä sähköpostiosoitteita ja lähettävät samanaikaisesti viestejä suurelle määrälle vastaanottajia. Viestissä on linkki verkkosivulle, jossa pyydetään täydentämään henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja, korttitietoja tai henkilötunnus ja pankkitilien numeroita. Väärennetyn verkkosivun ulkoasu on usein samanlainen kuin alkuperäisen sivun. Kalasteluviestejä ei pidä koskaan avata eikä viesteissä olevia linkkejä klikata. Viesti on poistettava heti.

Tietojen kalastelu puhelimitse tai tekstiviestillä
Tietojen kalastelu sosiaalisessa mediassa
Oletko saanut kalasteluviestin?

Korttien käyttö

Jos korttisi katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, ilmoita siitä välittömästi korttien sulkupalveluun.

Lue lisää

Raportoi huijausyrityksestä

Jos epäilet verkkopankkihuijausta, ota välittömästi yhteyttä Nordeaan.

Lue lisää

Suojaa laitteesi

Parannat verkkoasiointisi turvallisuutta huolehtimalla tietokoneesi verkkoliikennettä rajoittavasta palomuurisuojauksesta sekä Internet-selaimen ja virustorjuntaohjelman päivittämisestä.

Lue lisää

Tietoturva

Nordea suojaa aina tiedot pankkisalaisuutta ja tietosuojaa koskevien lakien, määräysten ja vaatimusten mukaisesti.

Lue lisää