Suojaa laitteesi

Tietokoneen turvallisuus

Parannat verkkoasiointisi turvallisuutta huolehtimalla tietokoneesi verkkoliikennettä rajoittavasta palomuurisuojauksesta sekä Internet-selaimen ja virustorjuntaohjelman päivittämisestä.

Tietokoneen ja verkkoyhteyden hyvätasoinenkaan tietoturva ei takaa täydellistä suojaa, jos luovutat henkilötietojasi suojaamattomasti sähköpostin kautta tai avaat liitetiedostoja, joiden sisällöstä tai lähettäjästä sinulla ei ole tietoa. Teknisten ratkaisujen lisäksi oma huolellisuutesi ja valppaus varmistavat turvallisen asioinnin Internetissä. Muistathan, että suojaamalla omat laitteesi autat myös suojelemaan muita.

Suojaa laitteesi ja sovelluksesi salasanoilla

Suojaa laitteesi (tietokone, matkapuhelin ja tablettitietokone) sekä tietosi salasanoilla. Valitse salasanat, jotka sinun on helppo muistaa, mutta joita muiden on vaikea arvata. Älä käytä salasanoissa käyttäjätunnuksia, nimiä, sanoja, suosittuja ilmaisuja, syntymäpäiviä tai muita vastaavia. Ole erityisen varovainen käsitellessäsi näitä salasanoja ja varmista, ettei kukaan muu pääse niihin käsiksi.

Käytä laitteessasi aina palomuuria

Palomuuri on eristävä järjestelmä, joka estää ulkopuolista esimerkiksi asentamasta haitta- tai tiedonurkintaohjelmaa tietokoneeseesi verkon kautta. Kotikäyttäjille palomuuriohjelman asentaminen on tärkein ensiaskel tietokoneen suojaamiseksi.

Pidä virustorjuntaohjelma ajan tasalla

Virustorjuntaohjelma tarkistaa tietokoneen tiedostoja etsien viruksia ja muita haittaohjelmia. Virusohjelma voi myös varoittaa mikäli Internet-sivusto yrittää asentaa haittaohjelmia tietokoneeseesi. Jotkut haittaohjelmat toimivat vain vanhentuneissa järjestelmissä, mistä johtuen laitteiden järjestelmien päivittäminen säännöllisesti on tärkeää. Virustorjuntaohjelman asentaminen ja ajantasalla pitäminen on toinen tärkeä askel kotikoneen suojaamisessa.

Liity vain luotettaviin langattomiin verkkoihin

Jos käytät langatonta yhteyttä (WiFi), varmista että se on salattu ja suojattu salasanalla. Käytä vain luotettavia WiFi-verkkoja.

Käytä sähköpostia varoen

Mieti tarkkaan, ennen kuin avaat sähköpostiviestien liitteitä tai klikkaat verkkosivuilla olevia linkkejä. Sähköpostit kulkevat avoimessa Internetissä, joten älä lähetä luottamuksellista tai pankkisalaista tietoa avoimella sähköpostilla.

Ota uusissa selaimissa phishing-suodatin käyttöön

Yksi tapa tunnistaa huijausyritykset on ottaa käyttöön uusimmissa selainversiossa oleva phishing-sivujen tunnistamistoiminto.

Matkapuhelimen turvallisuus

• Pidä puhelin aina näkyvissäsi. Silloin kukaan ei voi käyttää sitä tietämättäsi.
  • Kun otat käyttöön pääsykoodin kyselyn aina kun puhelin avataan, muiden kuin sinun itsesi on vaikeaa käyttää puhelintasi ja päästä käsiksi yksityisiin tietoihin.
  • Ota puhelimesi sisällöstä varmuuskopioita säännöllisesti ja usein.
  • Varmista ennen ulkomaanmatkaa, että sinulla on operaattorin puhelinnumero, johon voit soittaa ulkomailta.
  • Varmista, että olet kirjoittanut puhelimesi IMEI-numeron muistiin siltä varalta, että puhelimen käyttö on estettävä. IMEI = International Mobile Equipment Identity eli puhelimen sarjanumero. Se löytyy yleensä puhelimen akun alta, ja joissakin puhelimissa sen saa näkyviin kirjoittamalla *#06#.

Paranna älypuhelimen tai tablettitietokoneen turvallisuutta

• Asenna sovelluksia vain luotettavista lähteistä.
  • Käytä vain luotettavia WiFi-verkkoja. Joissakin tapauksissa puhelimista on kerätty tietoja väärennettyjen hotspottien avulla.
  • Asenna paikannusohjelma, jota voidaan käyttää toisella laitteella. Näin puhelimesi voidaan löytää, jos se häviää tai varastetaan.
  • Päivitä käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti. Päivityksiin sisältyy uusia turvallisuusominaisuuksia ja toimintoja, ja lisäksi käytettävyys paranee.
  • Älä murra älypuhelimesi suojausta (jailbreak) sellaisten sovellusten asentamista varten, joita puhelimen valmistaja ei ole hyväksynyt. Se poistaa laitteen yleisen suojauksen.
  • Asenna puhelimeesi virustorjuntaohjelma, jos mahdollista.
  • Suhtaudu varoen tekstiviesteissä tai sähköpostiviesteissä oleviin linkkeihin. Älä vastaa tuntemattomilta lähettäjiltä tulleisiin tekstiviesteihin. Nordea ei koskaan pyydä kertomaan tunnuslukuja tai salasanoja puhelimitse tai sähköpostitse.

Jos kadotat puhelimesi tai se varastetaan

• Ota yhteyttä puhelinoperaattoriin ja pyydä sitä sulkemaan liittymä.
  • Selvitä, pystyykö puhelinoperaattori poistamaan yksityiset tiedot.
  • Jos puhelin varastetaan, tee rikosilmoitus poliisille.
  • Lopeta kaikki pankin tekstiviestipalvelut. Voit tehdä sen verkkopankissa.

Suojaa laitteesi ja tietosi salasanoilla

Sekä asiakkaiden että Nordean vastuulla on suojata luottamukselliset tiedot ja varmistaa, ettei niitä käytetä väärin.

Suojaa laitteesi (tietokone, matkapuhelin ja tablettitietokone) sekä tietosi salasanoilla. Valitse salasanat, jotka sinun on helppo muistaa, mutta joita muiden on vaikea arvata. Älä käytä salasanoissa käyttäjätunnuksia, nimiä, sanoja, suosittuja ilmaisuja, syntymäpäiviä tai muita vastaavia. Ole erityisen varovainen käsitellessäsi näitä salasanoja ja varmista, ettei kukaan muu pääse niihin käsiksi.

Millainen on hyvä salasana?

Seuraavat neuvot eivät liity verkkopankkitunnuksiin, vaan laitteisiin, joiden avulla käytät Nordean palveluja. Hyvä salasana noudattaa seuraavia ohjeita:

• Siinä on vähintään kahdeksan merkkiä
  • Siinä on sekä numeroita että kirjaimia
  • Siinä on erikoismerkkejä (#, ¤, %)
  • Sitä vaihdetaan säännöllisesti, ja uusi salasana on mahdollisimman erilainen kuin vanha.

Älä koskaan säilytä salasanoja samassa paikassa kuin henkilöllisyystodistustasi, esimerkiksi lompakossa, käsilaukussa tai kotona.

Ota yhteyttä

Korttien käyttö

Jos korttisi katoaa, varastetaan tai se jää ulkomailla automaattiin, ilmoita siitä välittömästi korttien sulkupalveluun.

Lue lisää

Raportoi huijausyrityksestä

Jos epäilet verkkopankkihuijausta, ota välittömästi yhteyttä Nordeaan.

Lue lisää

Tietoturva

Nordea suojaa aina tiedot pankkisalaisuutta ja tietosuojaa koskevien lakien, määräysten ja vaatimusten mukaisesti.

Lue lisää

Verkkouhat

Jos saat sähköpostiviestin jossa sinua pyydetään antamaan pankkiasiointiisi liittyviä tietoja, on viestit syytä tuhota eikä niihin tule missään nimessä vastata.

Lue lisää