Marraskuun markkinakatsaus: Riittävän hyvä riittää osakkeille

Lippo_Suominen_160x94

Lippo Suominen
Päästrategi
Nordea Varallisuudenhoito
Sijoitusmarkkinoiden alkusyksyn murheet helpottivat lokakuussa. Elokuun korjaus osakemarkkinoilla oli yksi suurimmista, mitä on nähty finanssikriisin jälkeen, mutta niin oli lokakuinen nousukin. Markkinoilla ollaan kuitenkin edelleen selvästi kevään huippujen – ja korjausliikettä edeltävän tason – alapuolella.  

Laskulle ja nousulle perusteet

Tällä kertaa perusteet osakkeiden liikkeille olivat hyvät, toisin kuin viime vuoden heilunnoissa. Kiinan talousnäkymien heikkeneminen ja epäilys siitä, että viranomaiset eivät pysty ohjaamaan taloutta painoivat sijoittajien tunnelmia. Samaan aikaan oltiin huolissaan myös Yhdysvaltain mahdollisista koronnostoista. Pitkään jatkuneen osakenousun jälkeen sijoittajien voittojen kotiutushalukkuus olikin herkässä.

Kiina puhuttaa markkinoita jatkossakin, mutta epäilykset maan näkymistä ovat helpottaneet. Ongelma Kiinan suhteen on se, että kukaan ei tiedä tarkkaan ottaen, mitä maassa tapahtuu. Viime aikojen uutisvirta on kuitenkin osoittanut, että tilanne ei ole hälyttävä. Pelot talouden äkkijarrutuksesta ovat olleet liiallisia. Vaikka lukujen luottamus onkin rajallinen, tukevat viranomaisten tukitoimet talouden kehitystä jatkossa. Viimeisimpänä liikkeenä keskuspankki laski ohjauskorkoa ja pankkien varantovaateita lokakuussa, mikä entisestään tasaa talouden hidastumistahtia - ja tukee osakemarkkinoita.

Osakkeet ylipainoon

Jos Kiina-usko palautuu, voi sijoittaja kääntämään katseensa muualle maailmaan. Talouden ja tulosten vire erityisesti länsimaissa näyttää edelleen kohtuullisen hyvältä. Samaan aikaan keskuspankit ovat tehneet selväksi, että ne eivät sijoittajien juhlia tule katkaisemaan. Elvytystä ollaan valmiita lisäämään heti, jos tarve vaatii. Siten sijoitusympäristö on palannut samansuuntaiseksi, kuin viime vuosina on nähty: rahaa on paljon, ja keskuspankit tekevät tarvittaessa lisää. Nollakorko ei houkuta sijoittajia, joten rahat halutaan laittaa osakemarkkinoille tuottamaan. Tässä tilanteessa talouden ja tulosten ei tarvitse olla erityisen vahvoja, vaan jo riittävän hyvät näkymät ajavat varoja osakkeisiin.

Laskimme osakesuosituksemme peruspainoon pitkän ylipainotuksen jälkeen heinäkuun lopussa, kun Kiina-huolet alkoivat kasaantua. Huolien helpotuttua kannattaa pitkäaikaissijoittajan taas lisätä panoksiaan osakemarkkinoilla. Vaikka osakkeiden polku jatkuu kuoppaisena, kuten noususyklin loppua lähestyttäessä yleensä tapahtuu, ovat osakkeet yhä kaikkein mielenkiintoisin sijoituskohde. Nostammekin osakkeet jälleen ylipainoon suosituksissamme. 

graafi_1_1115 graafi_2_1115 1

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan