Markkinakatsaus: hyvät ja paremmat uutiset siivittävät osakkeita

Osakemarkkinoiden alaspäin korjausta odottelevien aika on käynyt edelleenkin pitkäksi, sillä uutisvirta maailmalta on ollut hyvää. Vakaa talous, vahvat tulokset ja matalana pysyvät korot pitävät osakkeet yhä ylivertaisena sijoituskohteena. Osakkeet jatkavat suosituksissamme ylipainossa.

Talven kovan osakerallin jälkeen sijoittajat uskoivat, ja varsinkin toivoivat, että osakkeet painuisivat alamäkeen ja tarjoaisivat hyviä ostopaikkoja. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan osakkeiden kehitys on jatkunut vakaana. Kun liian moni odottaa ostopaikkoja, niitä ei avaudukaan.

Talous ja tulokset ratkaisevat

Osakkeiden on vaikea nähdä lähtevän laskuun niin kauan kuin talous- ja tulosnäkymät pysyvät vahvoina. Taloustiedot ympäri maailman ovat viime kesän jälkeen yllättäneet myönteisesti. Kasvu on erittäin laaja-alaista, eikä selviä heikkoja lenkkejä löydy: vuoden takaiset Kiina-huolet ovat hälvenneet, USA jatkaa vakaata menoaan ja jopa Euroopassa kasvu on piristynyt. Taloustilanne onkin parempi kuin vuosiin.

Ja jos taloudessa menee hyvin, menee yrityksillä vielä paremmin. Tuloskasvu vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on maailmalla vahvinta viiteen vuoteen. Myös koko vuoden tulosodotukset ovat olleet nousussa, kun viime vuosina on totuttu siihen, että tähän aikaan vuodesta tulosennusteita on leikattu reipasta tahtia. Sekä vahvat liikevaihtouutiset että edelleenkin kurissa pysyneet kustannukset ovat tukeneet tuloksia.

Koroista ja politiikasta ei osakkeiden hyydyttäjiksi

Tähän vuoteen lähdettäessä pohdittiin, olisiko taloussuhdanne vihdoin tulossa tiensä päähän. Yhdysvalloissa on täystyöllisyystilanne, ja siten palkka- ja inflaatiopaineiden pelättiin kiihtyvän. Tällöin keskuspankki olisi joutunut nostamaan korkoja suunniteltua enemmän, mikä olisi lopulta painanut talouden taantumaan. Keväällä pitkät korot ovat kuitenkin olleet laskussa. Palkkojen kiihtyminen ja inflaatio ovat Yhdysvalloissakin jääneet maltilliseksi, joten keskuspankilla ei ole kiire kiristää politiikkaansa. Euroalueella puolestaan pohjainflaatio on yhä kaukana edes tavoitetasostaan. EKP jatkaakin elvytystä täyttä höyryä.

Toinen pelätty uhka osakkeille oli politiikka, tarkemmin sanottuna populismin ja protektionismin nousu maailmalla. Donald Trumpin alkutaival Yhdysvaltain presidenttinä on ollut vähintäänkin kangertelevaa. Suuria uudistuksia ei ole tullut, ei hyviä eikä huonoja. Hänen vaikutuksensa markkinoihin onkin vähitellen hiipunut. Euroopassa puolestaan kevään vaaleissa Ranskassa ja Hollannissa populistien eteneminen on jäänyt ennakkohuolia vaisummaksi. Populismi ei ole hävinnyt maailmasta, mutta sen kannatus ei kuitenkaan riitä valta-asemaan, jolloin se ei myöskään ole ollut uhka osakkeille.

Osakkeita, Eurooppaa ja kehittyviä markkinoita

Osakkeiden myötätuuli näyttää jatkuvan kesää kohti mentäessä. Hyviä ja parempia uutisia on jo saatu, mutta se ei tarkoita, että jatkossa uutiset kääntyisivät huonoiksi. Odotuksia on vaikeampi ylittää, kun toiveet ovat nousseet. Siten nousutahti voi takerrella, mutta silti osakkeet ovat voittajia jatkossakin.

Markkinoista suosikkejamme ovat Euroopan osakkeet ja kehittyvät markkinat sekä osakkeissa että koroissa. Sekä Eurooppa että kehittyvät markkinat hyötyvät kiihtyvästä talous- ja tuloskasvusta. Lisäksi osakkeiden arvostus on selvästi esimerkiksi Yhdysvaltoja edullisempi. Korkomarkkinoilla tuottojen saaminen on menneitä vuosia vaikeampaa, mutta kehittyvät korkomarkkinat ovat vuoden alussa tuoneet mainiot tuotot. Vakaa talous, kevyempi rahapolitiikka ja vahvistuvat valuutat tukevat jatkossakin kehittyviä korkomarkkinoita.

toukokuu_2017_markkinakatsaus

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 158 KB)Avautuu uuteen ikkunaan