Markkinakatsaus: osakkeet jatkavat myötätuulessa syksyyn

Vahva globaalin talouden pohja ja yritysten erinomaiset tulokset siivittävät osakkeita jatkossakin. Viime kuukausina epävarmuus politiikasta ja keskuspankkien toimista on aiheuttanut isoja otsikoita ja rajoittanut osakkeiden nousua. Kun luottamus talouskasvun jatkoon vahvistuu, virtaa raha edelleen osakkeisiin, joten nostamme osakkeiden ylipainoa entisestään.

syyskuu-premium-markkinakatsaus1Taantumariskit alhaalla

Keskustelu osakkeiden nousuputken jatkosta on jälleen kiihtynyt. Syitä markkinoiden laskuun kääntymiselle on etsitty mm. politiikasta, arvostuksesta ja nousun pituudesta. Ne eivät ole kuitenkaan riittäviä syitä markkinoiden kääntymiseen, jos maailman talous menee samaan aikaan oikeaan suuntaan.

Osakkeiden laskumarkkinat ovat tulleet aina yhdessä talouden hyytymisen kanssa, ja nyt taantumasta ei ole merkkejä nähtävissä. Suunta on ennemminkin päinvastainen, sillä talouden kasvu on vahvistunut ja on laaja-alaisinta vuosiin, kun myös viime vuosien heikot lenkit, raaka-ainetuottajamaat, ovat kääntyneet kasvun puolelle.

Tuloskasvu pitää arvostuksen kurissa

Vahva talous siivittää puolestaan yritysten tuloksia. Tänä vuonna niiden kasvu onkin nopeinta viiteen vuoteen. Viime vuosina yritykset ovat kerta toisensa jälkeen onnistuneet ylittämään odotukset, ja jatkossakin piristyvä myynti sekä tiukkana pysyvä kustannuskuri pitävät tulokset nousu-uralla.

Tämä on puolestaan pitänyt osakkeiden arvostuksen kurissa. Suhteessa vahvoihin tuloksiin osakkeet eivät ole erityisen kalliita, vaikka eivät missään nimessä halpojakaan. Arvostus itsessään ei kuitenkaan käännä osakkeita alamäkeen, vaan vasta tulosten heikkeneminen olisi varoitusmerkki heikommista ajoista osakemarkkinoilla.

syyskuu-premium-markkinakatsaus2Valuutta vaikuttaa, politiikka ei

Politiikasta on viimeisimmäksi etsitty markkinan hyydyttäjää. Donald Trumpin markkinavaikutukset ovat kuitenkin tätä nykyä vähäisiä. Odotukset hänen talouden tukitoimilleen ovat hiipuneet. Nyt ollaankin jo tilanteessa, jossa hän yllättää, jos saa jotakin aikaan. Siten politiikan uutisvirta voi kääntyä jopa markkinamyönteiseksi, jos esimerkiksi verouudistus viimein etenisi. Pohjois-Korean kriisin kärjistyminen on toki uhka, mutta uskomme ja toivomme, että pahimmat skenaariot vältetään ja kahnaus jää lähinnä sapelien kalisteluksi.

Kesän aikana suurin osakkeiden tuottoihin vaikuttanut tekijä oli valuutta. Euron reipas vahvistuminen toi eurosijoittajalle valuuttatappioita maailmalta. Paikallisissa valuutoissa mitattuna maailman osakkeet olivat nousussa kesän aikana, mutta euro vei Suomi-sijoittajan tuotot pakkaselle. Odotamme valuuttakurssin rauhoittuvan jatkossa, kun keskuspankkiodotukset ovat maltillistuneet, mikä parantaa tuottoja maailman markkinoilta.

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 158 KB)Avautuu uuteen ikkunaan