Markkinakatsaus: Koirat haukkuvat, mutta karavaani kulkee

Osakemarkkinoiden syksy on käynnistynyt vauhdikkaasti, sillä tuotot olivat syyskuussa vahvoja kautta linjan. Osakkeiden nousulle on etsitty haastajia niin politiikasta kuin keskuspankeistakin, mutta vahva globaalin talouden pohja ja yritysten erinomaiset tulokset siivittävät osakkeiden nousua jatkossakin, joten pidämme osakkeet selvässä ylipainossa suosituksissamme.Talouskasvu 2017

Osakkeiden nousulle on ollut vahva perusta tänä vuonna. Maailman talous on paremmassa kasvussa kuin pitkään aikaan, kun sekä teollisuus- että kehittyvät maat ovat yhtä aikaa laaja-alaisessa kasvussa. Talouskasvu puolestaan on heijastunut yritysten tuloksiin, jotka ovat poikkeuksellisen kovassa nousussa. Lokakuussa katseet ovat vuoden kolmannen neljänneksen tuloskaudessa, josta odotetaan hyviä uutisia. Vuoden alun nopein kasvu on jäänyt taakse, kun vuoden takaiset vertailukohdat ovat haastavampia. Suunta kuitenkin pysyy ennallaan, joten yritysten uutisvirta pysyy osakesijoitusten puolella.

Politiikka ja keskuspankit kipupisteinä 

Kun markkinasynkistelijät eivät ole saaneet polttoainetta peloilleen taloudesta ja tuloksista, on laskuaineksia etsitty keskuspankeista ja politiikasta. Rahapolitiikassa suunta onkin selvästi kääntynyt, kun superelvytystä ollaan ajamassa alas. Kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä talouskasvu ei ole ylikuumenemassa eikä inflaatiossa näy kiihtymisen merkkejä. Rahapolitiikkaa siis kiristetään Yhdysvaltain keskuspankin Fedin johdolla, mutta keskuspankit eivät ole valmiita ottamaan riskejä. Kasvun annetaan mieluummin olla väliaikaisesti liian kovaa kuin riskeerataan uutta taantumaa.

Politiikka puolestaan on otsikoissa eri vaalien ja geopoliittisten jännitteiden myötä. Vaaliyllätykset ovat tänä vuonna kuitenkin jääneet vähäisiksi, ja euroalueen poliittiset riskit laskeneet. Pohjois-Korean tilanne on puolestaan pysynyt jännittyneenä. Markkinoilla kuitenkin yleisesti luotetaan siihen, että pahimmat ylilyönnit vältetään ja kahnaus pysyy sanailun tasolla.

Osakekaravaani jatkaa kulkuaan

NousuputkiOsakkeet ovat olleet jo 8,5 vuotta nousussa finanssikriisin jälkeen. Nousu onkin jo monella mittarilla katsottuna historian toiseksi pisin: vain 1990-luvulla teknokuplaan suunnatessa markkinat olivat pidempään ja voimakkaammassa nousussa. Markkinoilla pohdiskellaankin nyt, ovatko sijoittajat menneet asioiden edelle ja kiidättääkö liiallinen toiveikkuus nousua.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että osakkeiden romahdus finanssikriisissä oli historian toiseksi suurin, joten alas mentiin liiankin kovaa vauhtia. Toisaalta markkinoiden nousu on ollut monessa mielessä vastentahtoista. Osakkeita on ostettu, mutta ei siksi, että olisi uskottu vahvaan tulevaisuuteen, vaan ennemminkin paremman puutteessa, kun rahat on pitänyt jonnekin laittaa eivätkä korot ole houkuttaneet. Sijoittajien toiveikkuus tuntuu kohonneen vasta aivan viime aikoina, joten tilaa tunnelmien paranemiselle on vielä selvästi.

Tutut markkinasuosikit

Markkinasuosikkeinamme jatkavat Eurooppa ja kehittyvät markkinat. Euroopassa osakkeet saavat tukea vahvimmasta talouskasvusta pitkään aikaan. Yritysten tulokset ovat reippaassa nousussa ja politiikkapelot ovat helpottaneet, joten myös muualta maailmalta odotetaan varojen valuvan lisääntyvissä määrin Eurooppaan. Kehittyvät maat puolestaan ovat Kiinan johdolla saaneet taloudet nousu-uralle. Arvostus on kehittyvissä maissa selvästi länsimaita edullisempi. Kun myös rahapolitiikka on keventynyt, ovat kehittyvien maiden näkymät lupaavat ja siksi suosimme niitä sekä osake- että joukkolainasijoituksissa

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan