Markkinakatsaus: osakkeet myötätuulessa

Aurinko on jaksanut paistaa osakemarkkinoille kesällä korko- ja europompuista huolimatta. Perustekijöiden vahva tuki jatkuu ja, vaikka eurosijoittaja on kärsinyt yhteisvaluutan vahvistumisesta kesän mittaan, uskomme osakkeiden yhä tarjoavan parhaat tuotot. Suosittelemmekin osakesijoituksiin ylipainoa.

Vahvistuvasta taloudesta tukea

Maailmantalouden kasvu jatkaa vahvistuvalla urallaan, ja odotuksia kuluvan ja ensi vuoden kasvusta nostetaan edelleen. Sekä kehittyvät maat että Eurooppa ovat tarjoilleet myönteisiä kasvuyllätyksiä kevään ja kesän mittaan ja jopa Japanista on saatu aiempaa vahvempia talouslukuja.

Myös Yhdysvalloista on tulossa hyviä kasvulukuja, vaikka kaikkein myönteisimpiin odotuksiin ei tänä vuonna päästäkään. Trumpin hallinnon sekaannus ja talouspoliittisen elvytyksen jääminen toivottua maltillisemmaksi ovatkin johtaneet USA:n kasvuennusteiden laskuun. Silti myös Atlantin toiselta puolen odotetaan viime vuotta rivakampaa, hyvää kasvutahtia.

Vahvistuva maailmantalous tukee yritysten tuloksia, jotka voivat tänä vuonna kasvaa kaksinumeroisin luvuin. Tämä olisi kovinta tuloskasvua viiteen vuoteen, mikä tukee osakesijoituksia. Kun talouskasvu on kovinta kehittyvissä maissa ja euroalueella, saavat näiden alueiden tulosnäkymät myös suhteellisesti eniten tukea. Suosittelemmekin ylipainottamaan Euroopan ja kehittyvien markkinoiden osakkeita.

Vahvistuva talous tukee tuloksia

sijoituskatsaus-elokuu1-small

Keskuspankit heiluttavat korkoja ja valuuttoja

Euroopan poliittisten riskien hälveneminen ja talouden vahvistuminen ovat tukeneet euroa. Näiden lisäksi Euroopan keskuspankki on alkanut puhua ennätyksellisen elvytyksen purkamisesta vähitellen, mikä on nostanut euroalueen korkoja ja tukenut yhteisvaluuttaa entisestään. Nämä liikkeet ovat taas syöneet eurosijoittajan tuottoja: valtionlainasijoitusten arvo on laskenut korkojen nousun takia ja kansainväliset osakesijoitukset ovat kärsineet valuutasta, vaikka osakekurssit ovatkin nousseet.

Viimeaikainen vauhti varsinkin euron osalta tuskin jatkuu kovin pitkään. Inflaatio ei osoita merkkejä kiihtymisestä, joten korot pysyvät historiallisen matalina ja rahapolitiikka siten elvyttävänä vielä pitkään. Euron osalta tämä tarkoittaa sitä, että kovin terä vahvistumiselta hiipuu, kunhan markkinat ovat totutelleet siihen, että poikkeuksellisen elvyttävä rahapolitiikka ei ole euroalueellakaan ikuista. Poikkeustoimien purkaminen ei kuitenkaan vielä tee rahapolitiikasta kireää.

Keveänä pysyttelevä rahapolitiikka antaa oman lisätukensa osakkeille ja pitää samalla korot aisoissa. Syksyä kohti mentäessä osakesijoitukset jatkavatkin myötätuulessa ja suosituksissamme ylipainossa. 

Euron vahvistuminen syönyt osaketuottoja kesällä

sijoituskatsaus-elokuu2-small

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 158 KB)Avautuu uuteen ikkunaan