Markkinakatsaus: Osakkeet voittajia metelistä huolimatta

Markkinoiden syksy on käynnistynyt ailahtelevissa merkeissä, kun sijoittajat eivät ole osanneet päättää, mihin kääntää katseensa. Vastakkain ovat osakkeita tukevat markkinoiden perustekijät, eli vakautuva talouskasvu, paranevat yritysten tulokset ja matala korkotaso, ja toisaalta otsikkotilan vievät poliittiset tapahtumat ja Deutsche Bankin ongelmat. Uskomme, että kun häly otsikoiden ympärillä rauhoittuu, ohjautuvat sijoitusvarat edelleen osakemarkkinoille, joten pidämme osakkeet suosituksissamme ylipainossa.

Markkinahälinä vei syyskuussa suurimman palstatilan, kun keskuspankit, USA:n vaalit ja lopulta Deutsche Bank keräsivät sijoittajien huomion. Monelta jäi tässä tilanteessa huomaamatta, että itse asiassa talouden kehitys osoittaa laajasti parempaan suuntaan, ja yritysten tulosnäkymät ovat paranemassa. Jotkin asiantuntijat maailmalla uskovat, että osakkeet voivat nousta ainoastaan supermatalien korkojen takia. Keskuspankeilla on oma osansa osakkeiden tukemisessa, mutta tärkeämpää on, että talouden suunta pysyy edelleen parempaan päin.

Talous- ja tulosuskoa

Yhdysvallat on viime vuosina ollut maailman talouden vakaa peluri, mutta nyt muualtakin on saatu lupaavia uutisia. Esimerkiksi Kiinan kasvunäkymät olivat vuoden alun suuri huolenaihe, mutta nyt luottamus maan kasvuun on palautunut selkeästi. Euroopassa puolestaan pelättiin Brexitin lamauttavia vaikutuksia, mutta ainakin toistaiseksi nuo vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

Yritysten vuoden kolmannen neljänneksen tuloskausi käynnistyy lokakuussa. Viimeisen parin vuoden aikana tulokset ovat olleet pienessä alamäessä energiasektorin vetämänä, mutta nyt käänne takaisin tuloskasvuun on käsillä. Suurin osa yrityksistä on tänäkin vuonna onnistunut parantamaan tuloksiaan, mutta nyt öljyn hintakäänne helpottaa myös kovia kokenutta energiasektoria, mikä kääntää kokonaisuuden kasvu‐uralle.

Meteliä riittää

Syksyn alku on kuitenkin osoittanut, että meteliä markkinoilla riittää. Politiikka tulee varastamaan ison roolin markkinapuheissa syksyn mittaan. Euroopassa huomio kiinnittyy Italian kansanäänestykseen ja pankkisektorin kuntoon.

Yhdysvaltain presidentinvaalit marraskuun alussa keräävät puolestaan koko maailman huomion. Spekulointi Donald Trumpin mahdollisuuksista ja siitä, mitä hän tulisi virassa tekemään, keikuttelee tunnelmia. Trumpin villit, usein myös ristiriitaiset, puheet aiheuttavat hämmennystä. Kommenteista ja Trumpin mahdollisuuksien kasvusta huolimatta markkinat ovat pysyneet rauhallisina.

Lyhyellä tähtäimellä suurin Trumpin valinnasta aiheutuva ongelma olisi kasvava epävarmuus. Emme kuitenkaan usko, että vaalit lopulta ovat käänteentekevä asia markkinoille, vaan lupaava talous‐ ja tuloskehitys ovat osakkeille hälinää tärkeämpiä.  graafi_1_1016

 graafi_2_1016

3.10.2016

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan