Markkinakatsaus: Osakkeet suosikkeina kohti uutta vuotta

Vuosi 2016 on päättymässä jälleen hyvänä vuotena sijoittajalle, sillä pysyvää käännettä finanssikriisistä alkaneelle osakkeiden nousu- ja korkojen laskuputkelle ei vielä ole löytynyt. Ensi vuonna putket ovat jälleen koetuksella, mutta uskomme, että vakaa talous ja paranevat tulokset pitävät osakkeet nousussa, vaikka meteli politiikasta pitääkin markkinat hermostuneina.

Sijoittaja on tänäkin vuonna pidättänyt hengitystään, kun markkinoilla on jännitetty vuoroin niin Brexitiä, öljyn hintaa, Kiinan kasvua kuin USA:n vaalejakin. Kaiken tämän hälinän keskellä on jäänyt vähemmälle huomiolle, että maailman talouskasvu on piristynyt vuoden mittaan ja yritysten tulokset ovat kääntyneet kasvuun parin vuoden alamäen jälkeen. Siksi osakkeiden nousulle on helppo löytää perusteet.

Talous voittanee kädenväännön

Uuteen vuoteen suunnataan samoissa jakautuneissa tunnelmissa, missä vanhaa vietettiin. Talouden ja tulosten perustekijät osoittavat paranevaan suuntaan, mutta politiikan kiemurat voivat vielä varastaa lehtiotsikot ja helposti myös sijoittajien tunnelmat. 2000‐luvun alun vakaana pysynyt globalisaatiota ajanut politiikka on joutunut vastatuuleen, ja politiikan uudet tuulet ovat selvästi aiempaa arvaamattomampia. Uskomme, että politiikan epävarmuus ei katkaise talouden nousua, vaikka se aiheuttaakin matkalle kuoppia.

Talouskasvu maailmalla pysyy kohtuullisen rivakkana, mikä riittää pitämään yritykset vahvassa tuloskunnossa. Viime viikollakin julkaistut talousluvut ympäri maailman puhuvat piristyvien talousnäkymien puolesta. Tässä ympäristössä houkuttelevat tuotot ajavat rahat vähitellen osakemarkkinoille. Siksi pidämme osakkeet suosituksissamme ylipainossa.

Politiikka näkyy ja tuntuu kaikkialla

Donald Trumpin suunnitelmat puhuttavat sijoittajia lähiaikoina. Yhtäältä hänen lupaamansa elvytys piristää Yhdysvaltain taloutta, mutta toisaalta protektionismisuunnitelmat tuovat takapakkia kansainväliselle kasvulle. Molemmat toimet johtavat inflaation kiihtymiseen, mikä puolestaan on saanut korot nousuun. Lähiaikoina nousupaine korkojen ympärillä voi jatkua, mutta nousuvara on melko rajallinen. Voimakkaampi korkojen nousu hyydyttäisi talouskasvun, mikä painaisi korot uudelleen alaspäin.

Osakemarkkinoiden Trump‐rallissa on tulossa hengähdyksen paikka. Synkistelystä toiveikkuuteen hyppääminen on ollut niin nopeaa, että kovin pitkään ei tuolla tahdilla voidakaan edetä. Trumpin vedolla markkina tuskin enää eteenpäin menee, ennen kuin saadaan lisää faktoja tulevan presidentin suunnitelmista. Politiikan saralla huomio keskittyykin seuraavaksi Eurooppaan, jossa kansanäänestykset ja vaalit seuraavat toisiaan. Sijoittajan haastavin tehtävä onkin edelleen pystyä erottamaan isot otsikot ja alla olevan talouden kehitys. Otsikot ovat jatkossakin synkkiä ja täynnä uhkakuvia, mutta alla olevat markkinoiden perustekijät osoittavat osakkeita tukevaan suuntaan.
Graafi_1_1216Graafi_2_1216

5.12.2016

Nordea Varallisuudenhoito

Vastuuvarauma (pdf, 61 KB)Avautuu uuteen ikkunaan